Орбан: ЕС има нужда от нова стратегия за войната в Украйна

Според него санкциите не са проработили
23 юли 2022 15:37, Александър Попов
105
Орбан: ЕС има нужда от нова стратегия за войната в Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Европейският съюз има нужда от нова стратегия за войната в Украйна, каза унгарският премиер Виктор Орбан и заяви, че санкциите срещу Москва не работят, предаде Ройтерс.

"Необходима е нова стратегия, която да е фокусирана върху воденето на мирни преговори и изработването на добро предложение за мир, а не върху спечелването на войната", заяви Орбан в реч в Румъния. Преизбраният през април за четвърти пореден мандат политик подчерта, че Унгария трябва да стои настрана от войната в съседна Украйна. Орбан и преди е казвал, че Унгария не желае да подкрепя европейските ембаргови мерки или ограничаването на вноса на руски газ, защото това ще навреди на унгарската икономика, отбелязва Ройтерс.

В днешната си реч той заяви, че западната стратегия е изградена върху четири стълба: първият е, че Украйна може да спечели войната срещу Русия с натовски оръжия; вторият е, че санкциите ще отслабят Русия и ще дестабилизират нейното ръководство; а другите са, че санкциите ще навредят повече на Русия, отколкото на Европа и че светът ще се обедини в подкрепата си за Европа.

Орбан каза, че тази стратегия се е провалила и европейски правителства рухват "като в игра на домино", цените на енергията са се повишили и сега има нужда от нова стратегия. "Качили сме се в кола, и четирите гуми на която са спукани: абсолютно ясно е, че войната не може да бъде спечелена по този начин", заяви той пред свои привърженици.

Унгарският премиер каза също, че Украйна никога няма да спечели по този начин войната, "просто защото руската армия има асиметрично надмощие".

Според Орбан няма шанс за мирни преговори между Русия и Украйна. "Тъй като Русия иска гаранции за сигурността си, тази война може да свърши само с мирни преговори между Русия и Америка", каза унгарският лидер.

Орбан каза, че опасността от икономическа рецесия тегне над цяла Европа и е риск и за унгарската икономика.  Според анализатори увеличаването на БВП ще се намали до около 2,5 процента догодина. "Трябва да постигнем ново споразумение с ЕС, водят се такива финансови разговори и ще стигнем до споразумение", каза Орбан.

Брюксел и Будапеща водят спор за милиарди евро от европейските фондове. това се отрази неблагоприятно на форинта през последните седмици и принуди правителството на Орбан да обяви стъпки за намаляване на бюджетния дефицит и да отмени въведени преди години тавани върху цените на бензина и енергията и нови цени за домакинствата с по-високо потребление на енергия. Орбан каза, че запазването на ограниченията върху ръста на цените би струвало на бюджета само тази година над 2 трилиона форинта (5,15 милиарда долара).

ЕС спира отпускането на европейски пари за Унгария поради опасения от корупция при обществените поръчки. Освен това има забележки към независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации. Будапеща отхвърля твърденията за корупция./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Gerald Celente, Scott Ritter, Col. Douglas McGregor, Redacted, Tucker Carlson, Ray McGovern.
52
10
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
Ама как да преговарят русия и САЩ бе, товарищ Орбан, като войната се води в Украйна и украинците и дума не дават да се изговари за преговори при условията на Кремъл. Те западни лидери, а и Кисинджър, няколко пъти ги призоваха да отстъпят територии, за да постигнат мирно споразумение, но те не искат. И с право. Защото после ***...кин винаги ще намери повод да нападне и останалата част от Украйна.
51
19
 
8
 
! Отговори
МАЙОPA преди 1 година
Голям см3шниk e орбан! Оня ден външният му министър беше в Москва да се целуват по бузките с Ларвов, а днес пaпaгала орбан крякa за отмяна на санкциите срещу УБИЕЦА на жени и деца от Бинкера! СМ3ШНИК! ГЛУПAK!
50
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин първо си мислеше, че за седмица ще превземе Украйна, сега явно си мисли, че има повече пари от ГИ, но в крайна сметка ще загуби войната, това е сигурно.
49
12
 
9
 
! Отговори
Хо,хо,хо,ооо... преди 1 година
Тая дунавска стратегия на Орбан ни е ясна, щото самия той е на задна прашка към Русия....АМА Е ДАЛЕЧЕ ОТ РУСКИТЕ ГРАНИЦИ...ама ако го натиснат пак като 56-г. ШЕ РЕВЕ КАТО МАГАРЕ!
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вецове ,тецове ,ядрени централи,това е спасението
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
замразявате зелените енергии,отваряте тецовете на въглища
46
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОЯ ДА ВНИМАВА ДА НЕ МУ СПРЕМ ПАТОКА, ТОГАВА ЩЕ ЗАМУЧИ КАТ МУЖИК...
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте го само на снимката как гледа наш Киро и си вика "тоя пък от къде се пръкна"!Потъркал си очите ,прогледнал и си казал "Господи ама това е Джон,Джон Траволта".
44
5
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
До 57! Прав си. Това каза евреинът Орбан-ученик на евреинът Сорос ,чиито народ,след като се настани върху Изконна Българска Земя,а днес е член на Еврейският Съюз. Това обаче,което не казваш е,че Евреите имат за цел да изместят центърът си от Запад на Изток,за което Кремъл способствува,защото днешните приятели на Путин и Кремъл(не на руснаците!) до един са евреи.
43
9
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Руската марионетка Орбан също като нашите русофили иска да стои настрана, и да се прави, че руската агресия срещу Украйна не го засяга. Забравя обаче, че психопата Путин никога няма да спре с агресията си и ще иска да завзема все повече страни ако не бъде спрян. Забравя също така, че който остава неутрален, бива намразен от онзи, който губи, и презиран от онзи, който печели.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали беше уж руски приятел бе мошенико???
41
1
 
4
 
! Отговори
до майо-ра преди 1 година
Да не те изритаха от гьола и тЪпспирта, ***?
40
2
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
До 48 ! Преди да се реже се мери три пъти! Йосиф Джугашвили Сталин е евреин от Грузия. Самите грузинци ,оодобно на арменците,са едно от Аврамовите племена!!!!!! Бащиното име на Сталин е ДЖУГАШВИЛИ,което в директен превод от грузински ще рече СИН НА ЕВРЕИН. Ердоган също е евреин-грузинец,тоест Лаз!
39
4
 
8
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
има нужда от разпускане! В този си вид е вреден за европейците и още повече за бедните държави като нашата мила родина,продадена от демокрадците и пребоядисаните бкп, колонизирана от новите ни господари ф*а*щ
38
2
 
3
 
! Отговори
До майора преди 1 година
Няма ли днес мачове ?
37
9
 
6
 
! Отговори
МАЙОРА преди 1 година
Щом руската марионетка орбан вие на умр3ло - ЗНАЧИ САНКЦИИТЕ РАБОТЯТ СРЕЩУ раССия! Паднали били 4 правителства! СМ3ШНИК! орбан е *** като руските тр0л0ве тук! Борис беше за падане още март, но го спаси войната в Украйна досега! В БГ точно руското ГРУ свали Кирчо! А в Италия руската п0дметки салвини бе активирана пак от ГРУ да провали коалицията!
36
11
 
7
 
! Отговори
МАЙОРА преди 1 година
Щом руската марионетка орбан вие на умрело - ЗНАЧИ САНКЦИИТЕ РАБОТЯТ СРЕЩУ раССия! Паднали били 4 правителства! ***! орбан е *** като руските *** тук! Борис беше за падане още март, но го спаси войната в Украйна досега! В БГ точно руското ГРУ свали Кирчо! А в Италия руската подметки салвини бе активирана пак от ГРУ да провали коалицията!
35
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е нова форма на колониализъм на бившите европейски империи. Германия винаги е считала държавите от източна Европа за свой заден двор и ги е ползвала по всякакви поводи. Това е история. Сега се оказа че е по лесно да ги набута всички в една нео-феодална организация, в което всеки е васал на някой а на върха на хранителната верига е Германия и отчасти Франция. Няма какво да се залъгваме с празни, красиви приказки. Не че има какво да се направи по въпроса, след като сдадохме суверенитета си...
34
2
 
8
 
! Отговори
Урсула не харесва преди 1 година
това!