80% от българите в трудоспособна възраст са заплашени от бедност

64% от европейците са на ръба
312
80% от българите в трудоспособна възраст са заплашени от бедност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Делът на трудоспособните граждани в Европейския съюз, изправени пред риск от бедност и живеещи в домакинства с много ниска икономическа активност, достига 64 на сто през 2020 година. През 2020 г. 80,2 на сто от трудоспособните българи са били застрашени от бедност. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани на сайта й.

Показателят варира силно: от 48,7 на сто в Дания и 49,9 на сто в Ирландия до 85,4 на сто в Литва и 84,2 на сто в Румъния.

Интензитетът на икономическа дейност на едно домакинство е съотношението на общия брой месеци, през които членовете на домакинството в трудоспособна възраст (от 16 до 64 годишна възраст) са работили през отчетената година, и общия законодателно установен максимален брой месеци, в които същите членове на домакинството потенциално биха могли да работят за същия период, предаде БТА.

Колкото по-близо са хората в едно домакинство до пълна заетост на труда си, толкова по-малка е вероятността да бъдат изложени на риск от бедност, обясняват експертите от Евростат.

Показателят се онагледява в три нива, вариращи от много нисък, до среден или много висок интензитет. За много нисък се счита, когато членовете на домакинството са имали работно време, равно или по-малко от 20 на сто от общия им потенциал за работно време през предходната година. На другия край на скалата, като много висок интензитет се счита, когато членовете на домакинството са имали работно време повече от 85 на сто от потенциала им за максимално работно време.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още по темата: бедностЕСработещи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия обезценяването на парите може да съперничи по скорост със ски спускането на високоскоростната писта в Гармиш-Партенкирхен.
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"88% от работещите в България изкарват до 2 000 лв / месец";10% изкарват между 2 000 и 5 000 лв / месец;1% изкарват между 5 000 и 8 000 лв / месец;0.8% от работещите (около 20 хил. души) изкарват над 8 000 лв / месец; По данни на Credit Suisse за 2019 г. В другитге страни разпределението не е по-различно. С други думи нищо нередно не се случва :) Просто много от тези под 2К на месец имат достъп до интернет и мрънкат :) Учете, учете, учете! И ще ви се получи!
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подготвят България за поредното предателство: договор с Газпром.
54
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко. Светлина в тунела: Появиха се 4 положителни тенденции за излизане от газовата криза. Те със сигурност няма да се харесат на Русия. До дни, дори до часове България скъсва окончателно отношения с Русия и ние българите започваме да живееме щастливо като самодоволни и оядени западняци.
53
4
 
3
 
! Отговори
Косьо преди 1 година
Един мъдрец запитал племето: А бе Вие защо сте толкова прости?? Защото сме бедни,отвърнали те. Истината е точно обратна, казал мъдреца: Бедни сте защото сте пр. Българи.
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 68Сега разкажи за родителите ти и тези на жена ти, те с какво се занимават
51
1
 
4
 
! Отговори
Кгнеьмд преди 1 година
ААААЙДЕ започнаха предизборните кампании. Колко ли е яко да си медия преди избори, маса пари изсипват партиите.
50
8
 
3
 
! Отговори
до 68 преди 1 година
Аз съм богат със заплата. Имаме 2 разкошни имота в София- къща и апартамент (изплатени на 95%), разкошна вила с инфинити басейн 70м2. 2 чисто нови автомобила немски марки, сменяме ги на 2-3 години със следващия модел. Прекрасно семейство, кариера, образование. Пътуваме по цял свят, когато и където пожелаем. Имаме по 30 дни отпуска. Аз съм в швейцарска компания, а жена ми- немска. Богатството не е само материално, разбира се, но предполагам затова питаш. Жена ми също взима много причличен доход.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както винаги ще оцелеем, споко
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Момето от снимката няма да остане гладно.
47
3
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Пак гадни манипулативни статийки, написани с користни политически цели. Така ги извъртате нещата, сякаш един хляб не можем да си купим. Изтъркаха се вече тия измишльотини, умеем да се огледаме и да преценим какъв е стандарта на българина и определено не е беден. Само пенсионерите ни милите - са бедни. По селата са бедни само ***, защото останалите работят в чужбина. Ако не работят в чужбина, то се местят в София, Пловдив, Варна или Бургас, където не се живее бедно.
46
1
 
18
 
! Отговори
До Albi преди 1 година
Това, което виждаш е в София и големите градове! В провинцията просто съществуваме! С МРЗ, чисти 600 лева, не можеш да си позволиш, нито готова храна, нито почивка! А, кифлите, които визираш живеят на чужд гръб и вероятно парите са от наркотици и проституция! 80% от работещите в провинцията са на минимални доходи, независимо от образование и длъжност!
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сам избира, ама друг път. Колко от децата на 8 годишна възраст могат да си позволят всевъзможните частни уроци, скъпи училища, редовни екскурзии, социални сбирки с имотните си връстници. Едно е да си на улицата от сутрин до вечер, друго е мама да те разснася на всякакви платени местенца и да харчи парите на тате, дето е крал-крал недокрал
44
2
 
2
 
! Отговори
Тома преди 1 година
Изберете боко тиквата който ще ви покаже как всеки българин може да претижава чекмедже с евро и злато
43
0
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
България, Швейцария на Балканите.Не се оплакваме.
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормални новини. Няма как последните поне 30 години да те управляват алчни *** и да не си в голям процент застрашен от бедност. Вижда се, че не е само в БГ, а в целия ЕС, а и в прехвалените САЩ положението е същото. Но да бъдем оптимисти - очертава се в обозримо бъдеще нормалните държави да отърват Свободния свят от мъките му. Пък може и да въздадат справедливост на онези 1% кърлежи, случвало се е и това, като след 09.09.1944 година.
41
3
 
4
 
! Отговори
Помня преди 1 година
При соца бяхме много богати.Сега сме в пъти по добре.Който беше добре тогава и сега е добре. Станаха работодатели.
40
1
 
5
 
! Отговори
моч преди 1 година
Не се притеснявайте :) съвсем скоро ще бъдем 99,99% не застрашени , а съвършено и тотално бедни.Това е "светлото" бъдеще гарантирано ни от преZидента и престъпната му хунта болшевишки копои.......
39
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама кирчо от и компанията му от продажните *** нямат проблем - проблема е за наярода дето не му стига акъла и си избира продажници и крадци
38
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормални новини. Във всяко общество делът на функционално неграмотните е сериозен. Особено в България, където е стряскащ. Тук не се плаща с карта, че щели да ни измамят, в Linkedin обявите за работа са фалшиви, ще ни продадат децата на норвежците, само връзкарите имаме хубава работа и подобни небивалици. Всичко е до мисленето. Всеки сам си избира накъде да тръгне. Дали ще е бачкатор, дали ще гради кариера. По цял свят бачкаторите са застрашени, защото трудъд им е заменим от машина или дете.