Политико: ЕС готви таван на цената на руския газ от 50 евро за мегаватчас

Германия се опасява, че Русия може да прекрати доставките
7 сеп 2022 12:00, Нели Христова
164
Политико: ЕС готви таван на цената на руския газ от 50 евро за мегаватчас
Снимка: БГНЕС

ЕС предлага таван на цената на руския газ от 50 евро на мегаватчас, което е по-малко от 1/5 от сегашната спот цена. Това съобщи „Политико“, като се позова на документ на Европейската комисия.

Според вестника се предлага таванът на цените да бъде въведен чрез приемане на специални закони, които вече са били използвани по-рано тази година за прилагане на мерки за нормиране в ЕС, или чрез създаване на единна европейска компания за закупуване на газ, която да преговаря с Русия за покупките.

Документът включва предложения за намаляване на цените на енергията и предотвратяване на енергийна криза в Европа. Министрите на енергетиката ще разгледат предложението на извънредно заседание в петък.

„Политико“ съобщава, че се очаква скоро да не бъде взето конкретно решение по въпроса. Причината е, че европейските страни отбелязват необходимостта от предотвратяване на енергийна криза, но много от тях се опасяват да наложат таван на цените на руския газ.

"Мисля, че трябва да вземем предвид ограничението на цените на газа. Въпросът е до каква степен можем да си го позволим", цитира вестникът Тереса Рибера, вицепремиер и министър на екологичния преход и демографските предизвикателства в Испания. Вестникът отбелязва, че Германия също е скептично настроена към предложението на Брюксел и планира да създаде собствена национална "експертна комисия" за предотвратяване на енергийна криза, което би забавило процеса на приемане на общо решение.

Германия се опасява, че Москва може да прекрати доставките на газ в отговор на въвеждането на таван на цените, което ще засегне Централна Европа, по-специално Чешката република, Словакия и Румъния. Намалените доставки от Русия ще наложат на Германия да споделя газа си с други държави в съответствие с правилата на ЕС, което ще доведе до намаляване на собствените ѝ резерви, се казва в публикацията.

"Оставаме скептични по въпросите, свързани с тавана на цената на газа, но като цяло сме готови да преговаряме в европейски формат", заяви пред изданието представител на германското министерство на икономиката.

На 2 септември ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за таван на цените на руския газ в ЕС, а ден по-рано заяви, че ЕС трябва да се откаже от руската енергия възможно най-скоро. Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви в отговор, че руски газ "просто няма да има" в Европа, ако ЕС му наложи ценови таван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 57 Него и сега го няма. В момента ЕС само формализира забраната на достъпа на Просия до най-силното й оръжие: пропагандата и газовия рекет.
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кой Газ? На оня където няма да го има вече ли?
44
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 50 "свободни са да не разрешават на дацата си да си избират пол още в детската градина." Мне. Фюрера е казал ТОЧНО какво "има", и могат да "избират" само него. Ако някой дръзне да "избере" нещо друго, го чака ГуЛАГ.
43
2
 
22
 
! Отговори
Бачо Киро преди 1 година
Не мога да повярвам че тия плитко.умници управляват ЕС.Ще ударим дъното с такава скорост че ще направим вълни цунами.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Смешници! Ще останете съвсем на дърва!" ............. А дърва от къде? Вече са дефицит.
41
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 51 "Руснаците са свободни да наритат" Руснаците са "свободни" да правят ТОЧНО каквото им нареди Фюрера в Кремъл, да бъдат "помолвани" да се запишат "доброволци" за "специалната операция", да получават (1 на 10 случая) обезщетение за убитото им дете в размер на една Лада, да бъдат съдени за една погрешно казана дума, да изпращат децата си в младежката организация на Фюрера за промиване на мозъка на 5 годишна възраст и така нататък. Скоро ще са свободни и да гладуват.
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"До Москва А как е със свободите?" ..................... Руснаците са свободни да наритат пeдepyнгeлите и лизбетките в дупниците, казаците са свободни да ги нашибат с нагайките, свободни са да не разрешават на дацата си да си избират пол още в детската градина.
39
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да вземат да сложат таван на втечнения газ. Тука в немската преса имаше заглавия ,че американците печелели до 200 милиона долара от танкер. Правете си сметката за какви надценки става въпрос.
38
20
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 година
До до 1 "ти кога беше в Раша че коментираш как е там." Последно 2018та, но имам познати в три руски града и редовно се осведомявам за тоталната диктатура, която цари там в момента. Дори и комуникацията на тези хора разказващи за това какво се случва може да ги вкара в големи неприятности. Това е РЕАЛНОСТТА с "евтините" цени.
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43 "Ами тогава да направим таван на цената на BMW 5-та серия на 15 000 евро?!... Щом ще се слагат тавани..." Може, ако успееш да покажеш, че производството на едно такова струва 500 евро, каквото е съотношението между цената на добива и транспорта на руския газ и цената, която русНАЦИте "искат". :))))
36
2
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
ти кога беше в Раша че коментираш как е там. Или някой ти каза и ти като папагал...
35
1
 
18
 
! Отговори
Армата преди 1 година
ЕС амин! Шоуто с пребити и изкормени политически п.рос.тит.***.ки започва до месец, два. Купете си пуканки, докато не са изчезнали от магазините, и сядайте да гледате шоуто на западните у.би.та.ци по новините!
34
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам да наложим ценови таван на кварталния магазинер. За по-малко от година вдигна цените двойно и тройно. Къде дават така?
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами тогава да направим таван на цената на BMW 5-та серия на 15 000 евро?!... Щом ще се слагат тавани....
32
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До джо "че парите за наема дето му ги дължиш,ще ги даваш на комшията" Руските лъжи като написаното от теб не са част от който и да е "сценарий", освен когато служат на такива като теб да защитават руския газов тероризъм.
31
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гледай ти, а нашите папагали ни убеждаха че такова нещо таван не можело в сектора с горивата, сега ще прооеят нова песен, жалки папагали
30
2
 
12
 
! Отговори
джо преди 1 година
До анонимен 29 Анонимник имаш договор до края на 2022 г. обаче обясняваш на твоя хазаин, че парите за наема дето му ги дължиш,ще ги даваш на комшията щото той е хараби..... Просто ще те изрита на момента...... Приятелите са си приятели, но сиренето е с пари...."Древна" американска поговорка....
29
2
 
12
 
! Отговори
рамтарарам преди 1 година
Демокрацията си има цена-трябва да слушаш,като го играеш свободен!При комунизма се иска просто да слушаш!
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешници! Ще останете съвсем на дърва! Така плашите арабите и останалите дето в момента ви доставят газ, защото утре същото може и тях да ги сполети!
27
10
 
3
 
! Отговори
1 преди 1 година
До Москва А как е със свободите? Имате ли, или плащате с евтини цени за тях? :))))