Политико: ЕС готви таван на цената на руския газ от 50 евро за мегаватчас

Германия се опасява, че Русия може да прекрати доставките
7 сеп 2022 12:00, Нели Христова
164
Политико: ЕС готви таван на цената на руския газ от 50 евро за мегаватчас
Снимка: БГНЕС

ЕС предлага таван на цената на руския газ от 50 евро на мегаватчас, което е по-малко от 1/5 от сегашната спот цена. Това съобщи „Политико“, като се позова на документ на Европейската комисия.

Според вестника се предлага таванът на цените да бъде въведен чрез приемане на специални закони, които вече са били използвани по-рано тази година за прилагане на мерки за нормиране в ЕС, или чрез създаване на единна европейска компания за закупуване на газ, която да преговаря с Русия за покупките.

Документът включва предложения за намаляване на цените на енергията и предотвратяване на енергийна криза в Европа. Министрите на енергетиката ще разгледат предложението на извънредно заседание в петък.

„Политико“ съобщава, че се очаква скоро да не бъде взето конкретно решение по въпроса. Причината е, че европейските страни отбелязват необходимостта от предотвратяване на енергийна криза, но много от тях се опасяват да наложат таван на цените на руския газ.

"Мисля, че трябва да вземем предвид ограничението на цените на газа. Въпросът е до каква степен можем да си го позволим", цитира вестникът Тереса Рибера, вицепремиер и министър на екологичния преход и демографските предизвикателства в Испания. Вестникът отбелязва, че Германия също е скептично настроена към предложението на Брюксел и планира да създаде собствена национална "експертна комисия" за предотвратяване на енергийна криза, което би забавило процеса на приемане на общо решение.

Германия се опасява, че Москва може да прекрати доставките на газ в отговор на въвеждането на таван на цените, което ще засегне Централна Европа, по-специално Чешката република, Словакия и Румъния. Намалените доставки от Русия ще наложат на Германия да споделя газа си с други държави в съответствие с правилата на ЕС, което ще доведе до намаляване на собствените ѝ резерви, се казва в публикацията.

"Оставаме скептични по въпросите, свързани с тавана на цената на газа, но като цяло сме готови да преговаряме в европейски формат", заяви пред изданието представител на германското министерство на икономиката.

На 2 септември ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за таван на цените на руския газ в ЕС, а ден по-рано заяви, че ЕС трябва да се откаже от руската енергия възможно най-скоро. Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви в отговор, че руски газ "просто няма да има" в Европа, ако ЕС му наложи ценови таван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Въвеждам таван Хубаво е, че признаваш с примера си, че Газпром и Русия действат от позицията на монополист. Нещо, което в страни като България не е резултат от естествено развитие на пазара, за което така са се загрижили русофилчетата, а от точно обратното - яко подкупи, за да останат руснаците монополисти.
65
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 66 "До 58 облягат се на фактите на лобистите." В Германия (за щастие, все още и в България) всеки е свободен да представи факти. Проблемът на антиваксърите е, че те си служат не с факти, а с лъжи, понякога откровени, понякога прикрити (но винаги разобличавани, стигне ли се до проверката им). Затова и вие повтаряте такива, дори след като са опровергани хиляди пъти - наясно сте, че лъжете, но имате мотив. Затова и оплакванията ви за това, че не ви толерират, са окровено лицемерие.
64
1
 
10
 
! Отговори
ЕС СИВ преди 1 година
Тия "взимопомощни" стратегии със картелите, плановата икономика и таваните на цените не ги ли отричаха до скоро нашите нови 'побратими' от запада?
63
2
 
16
 
! Отговори
Въвеждам таван преди 1 година
Слагам таван на водата 20 лева на месец и 15 лева на месец за тока! - ЕС ме вдъхнови! - както пише един 'посветен' "възползвам се от правото си при какви условия ще търгувам" !
62
2
 
6
 
! Отговори
ПО аналогия преди 1 година
Я на запад да прокарат и един таван на собствеността - едно 200 000 евро като за начало да кажем?
61
1
 
16
 
! Отговори
до гея от ЕС преди 1 година
До Анонимен: "ЕС се възползва от правото си да определи при какви условия ще търгува" - Я се пробвай и ти на пазара да те видим с какво ще си допълзиш до къщи :):) - да провериш идеята на практика в 'контролирана среда' ха ха ха!
60
0
 
15
 
! Отговори
Малиии преди 1 година
Аз за такива принципи в "свободната" търговия и конкурентния пазар не бях чел. Ама явно щото съм учил в УНСС. В харвард (след про100 Киро няма как да сложа главно Х) явно на друго ги учат.
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 58 облягат се на фактите на лобистите. Прегледано какво е говорил здравният министър преди 1 година и сега. Даже вчера беше гост в едно предаване по ZDF и след поредните говорения за продукти на пфейзър - ваксини и други противовирусни препарати , журналистът го попита ,защо им правите постоянно реклама.направп не изкефи как почна да заеква и да се оправдава с отговора си. Даже имаше заглавия във вестниците как по негово предложение лекарите ще получават по 15? на предписана опаковка паксло
58
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз предлагам таван на заплатите в ЕК, да кажем 3 000 Евро. Много ми се вижда но от мен да мине!
57
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реципрочно, основен закон на пазара е, че всяко волунтаристично ограничаване на цената на стоката води до изчезването на тази стока от пазара.
56
3
 
8
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Добро начало. Ще го направят 50 евро, после 25 евро и накрая - 10 евро. Следва таван за нефта и т.н. И бензинът в ЕС ще се върне на цени от 1 евро. Ура!
55
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До то същото бе! Мне, не е "същото". ЕС не "плаши" никого. ЕС се възползва от правото си да определи при какви условия ще търгува с Русия. :)))) Впрочем, въпросното решение има за цел да спре пробиви точно през такива страни като България, водени от платени руски кукли като Радев. Няма да има рубли срещу продаване на националния интерес, колкото и да му се иска на Фатмо.
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реципрочно в случая е когато сложиш минимална цена на газа, т.е. Русия слага минимална цена на газа 180 евро и гледай тогава сеир, след като сега плащат по 300 дали няма да питат като съдрани, ама може ли на минималната да ни го продавате и в рубли ще го купуваме!
53
1
 
10
 
! Отговори
то същото бе! преди 1 година
До Анонимен: "Не можеш да плашиш с нещо, което вече си направил" - то важи и за ЕС гейовете. Плашат за несъществуващи вече доставки. :):)
52
1
 
13
 
! Отговори
И накрая - преди 1 година
за 1/5 от цената - 1/5 от обема! Честно!
51
1
 
15
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 1 година
А не беше ли по-лесно да не купуват? или както се заканиха да си намерят други доствчици? ИЛИ не е толкова лесно все пак?
50
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 58 В Германия никой на никого не "слага етикети". Там се облягат на фактите. Ако си лъжец, те посочват като лъжец и елиминират възможността да разпространяваш лъжи. Знам, че на лъжците това не им харесва и се оплакват, но какво да се прави, в нормалните държави лъжата не е добре дошла. А германците са ДОСТА по-способни да мислят от повечето нации.
49
1
 
13
 
! Отговори
Реципрочно преди 1 година
Руснаците готвят таван на доставките при таван на цените.
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 56 в Германия ако си против официалната линия ти слагат определени и етикет примери много. Ако си против ваксините и мерките ти си: корона лъжец, алтернaтивно мислещ, десен екстремист, фен на теория на конспирацията,и още, ако кажеш нещо против Украйна ти си: руски ***, разбирач на Путин, кремълски ***. Така се натрапва на обществото да не мислят ,а им се дава готово смляна информация.и дотука за прехвалени ти демократични доводи
47
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От което следва, че ние газ с Газпром няма да можем да се договорираме, защото газа който ще трябва да ни продава Русия трябва да е на цена помалка или равна на 50 евро, а тя изрично е казала, че трябва да действат пазарните принципи, а не административните. Гледай ги тарикатите от ЕС, които ще купуват втеченен газ от американците на 120 евро, а ще искат от Русия да им го продава на 50. Русофобията е тежко психично заболяване водещо до деградация на личноста!