ЕП призова страните от ЕС да осигурят жилища на ромите

80% от ромите живеят под прага на риска от бедност в своята страна
290
ЕП призова страните от ЕС да осигурят жилища на ромите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Европейският парламент прие набор от препоръки, насочени към подобряване на несигурното положение на ромските селища в ЕС.

Ромите с цялото многообразие, което включва този термин, са най-голямото етническо малцинство в Европа и са изправени пред бедност и социално изключване в няколко държави членки, посочват членовете на ЕП.

Основните проблеми, на които трябва да се обърне спешно внимание, са липсата на достойни, десегрегирани жилища, до чиста питейна вода, електричество, канализация, съоръжения за преработване на отпадъчни води и отпадъци, както и продължаващата дискриминация и сегрегация на ромските деца в училищата. Членовете на ЕП подчертават също така липсата на здравни грижи, дългосрочната безработица, полицейските злоупотреби и неадекватния достъп до правосъдие.

За да се коригира тази ситуация, ЕП призовава за краткосрочни и дългосрочни стратегии, подкрепени с достатъчно финансиране от ЕС и от националните фондове, по-специално от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+), Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и националните планове за възстановяване и устойчивост.

Държавите членки следва да разпределят средствата на регионално и местно равнище, за да отговорят по-добре на непосредствените нужди на ромите, живеещи в селища в ЕС. Трябва да бъдат отстранени всички пречки, включително преки и непреки форми на дискриминация, които възпрепятстват ефективното използване на средствата.

Комисията трябва да създаде механизъм за ранно предупреждение, който да идентифицира злоупотребите или неправомерното използване на европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и други средства на ЕС, предназначени за справяне с положението на ромите, казват евродепутатите. Те също така настояват Комисията постепенно да премахне маргинализираните ромски селища в целия ЕС до 2030 г. Включването на членове на ромската общност, които извършват качествена социална работа в селищата, би било начин да се убедят ромите да ги напуснат.

Членовете на ЕП призовават децата от ромски произход да бъдат надлежно включени в националните планове за действие по Европейската гаранцията за децата. Засилената Гаранция за младежта и "Еразъм+" трябва да се използват за насърчаване на социалното сближаване и заетостта сред ромските младежи. Те също така смятат, че участието и ръководните функции на ромите трябва да бъдат качествена цел в националните стратегически рамки за ромите, за да се насърчи социалното приобщаване и демократичното участие.

Накрая, те посочват неизползвания потенциал на високообразованите млади роми като двигател на положителна промяна.

Резолюцията беше приета с 486 гласа "за", 109 гласа "против" и 38 гласа "въздържал се".

Според проучването на Европейския съюз за малцинствата и дискриминацията, 63% от ромите не учат, не работят и не се обучават, докато средната стойност за ЕС е 12%. 80% от ромите живеят под прага на риска от бедност в своята страна. 41% от ромите в деветте държави членки на ЕС, обхванати от проучването EU-MIDIS II, се чувстват дискриминирани заради ромския си произход в поне една област от ежедневието, като например търсене на работа, работа, жилище, здравеопазване и образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още по темата: ромиЕПжилища за ромите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Катя - другите проблеми с тях имат, но по-малко, защото са по-богати. Прочетете напр. Франция им е осигурила луксозни фургони и повечето обикаляли страната с тях, били около 400 хил. за тая огромна страна. Доста ехидно си пишеше, че като се движат из страната, по-малко деца имат. Не знам дали е така, но така прочетох. Много е обидно да обвинявате единствено нас, независимо дали сте ромка или не. На нашата прекрасна иначе планета цари конкуренция, състезавайте се!
100
2
 
24
 
! Отговори
хммм преди 1 година
80 процента живеели на прага на бедност, ами нормално при тях има над 95 процента безработност. Не е ли достатъчно че работим вместо тях за да имат за помощи и детски? Ток и вода не плащат, крадат, занимават се с шарлатанство, проституция и въобще всичко което е свързано с лесни пари без честен труд. Добави и едно нагло отношение и ще придобиеш представа за проклятието което тегне на страните които не са се отървали от тях през средновековието когато са били избивани от западните държави.
99
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ромите и мигрантите вече са като черните в Америка. Те командват. Някои други малцинства да не останат с пръст в уста. Турците в ЕС са няколко милиона. Ще трябва да работят май.
98
2
 
13
 
! Отговори
един преди 1 година
Нищо нааготово, има предостатъчно примери за това. Но и ние трябва да се отнасяме към тях добре и да не ги презираме толкова, също се отнася и за тях, защото ни мразят и също не ни смятат за нищо. Въпросът е двустранен, не съм съгласен, че е едностранен. Жилища не, особен при този настъпващ глад. Днес бях в Била, увеличение тотално.
97
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накратко с това ЕС ще ги стимулира още повече да не работят. За какво ще работят като им се осигурява безплатно жилище и помощи, нали така?
96
19
 
7
 
! Отговори
Катя преди 1 година
До КлатяШкембовците изобщо не са работели за тези жилища и няма как да го направят със заплати от 1500-2500лв.. Недейте да спекулирате. Всички знаем, че живеете в наследствени жилища, а се хвалите, че имате "собствено".
95
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези фашисти работят за някакво съвременно поробване на населението на Европа и някакъв социализъм за всички освен за богатите. Някакъв цифров концлагер. Аз съм на 60. Младите не знам.....
94
30
 
2
 
! Отговори
Катя преди 1 година
До анонимен 127Отговора на първия въпрос се крие в това защо само Балканите имат проблеми с малцинствата, а навсякъде другъде отдавана са забравили. За втория въпрос може да се намери сравнително лесно решение като се впрегнат хилядите необитавани жилища и ведомствени апартаменти. Не става въпрос да се настанят изведнъж всички роми. Това ще е дълъг процес, който трябва да се извърши поетапно.
93
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Който успее да ги накара да работят и учат, 15 Нобелови награди накуп! Сега сериозно - да има някакви стимули да учат, да не се изгонват от работа без реално основание, но жилища в никакъв случай, защото жилищата са чудовищно скъпи за обикновения човек и животът на същия минава да си купи жилище. Ако това стане, ще ни превърнат в слуги на тези от етноса, не че сега не сме, но е невидимо.
92
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неведнъж са им давали жилища, свалят дограми, врати всичко горят за отопление, правят сметище всичко наоколо, ползват каквото и където видят за тоалетна. Правиш нещо хубаво, даваш им и за нула време е заприличало на украински град завзет от руснаците - мизерия и разруха.
91
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите призовават страните от ЕС да осигурят жилища на студентите! А на ромите - еднопосочен билет към Брюксел!
90
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е тая безкрайно дълга и глупава сесия на ЕП. Само злини отвсякъде. Тези хора нямат връзка с народите си. Днеска един фашист говореше фашиски глупости в ефира. Аз по рано го уважавах. Обаче той се фашизиралал яко там. И нашите партии са така. Герб се фашизирали.
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вас ви набиват в главите всеки ден за ЛГБТ " ценности" , и затова на мургавелките се пада честта да решават демографските проблеми на Европа докато настигем поне Индия по население ! Само така Европа ще може да се противопостави на Путин , защото като ги види ще му се отще нов СССР !
88
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Катя - въпрос - защо векове не успяха нито те, нто ние да ги приобщим? Доста е гадничко да търсите вината само в нас, въпросът е двустранен, а в много случаи и еднастранен. Втори въпрос - може би са милион. Как ще осигурите стотици хиляди жилища, може би вие ще почнете да ги плащате? Дори и да са от ЕС, пак е за друга сметка, ноест нашата. По-скоро да се принудят ако трябва да работят, да учат, всичко наготово е тотална грешка, отнася се и за нас, ако ни дадат ей така нещо.
87
1
 
18
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Тия са неадекватни в ЕС! Имаше преди години такива програми в България които се доказаха като неефективни. Даваха се безплатно държавни жилища на бедни роми. Даваха им апартаменти и къщи. Само след няколко месеца всичко беше потрошено! Дограмите бяха изгорени, обзавеждането потрошено. Вътре в стаите бяха пуснали коне, кокошки и прасета. В дворовете на къщите и градинките пред блоковете бунища. Цели камари. Всички дървета наоколо отрязани и изгорени. Кал навсякъде! Няма градинки, няма нищо.Леш.
86
1
 
2
 
! Отговори
ЕП преди 1 година
До Театър Сълза и Смях - САКЪН - да не сме чули !!
85
26
 
1
 
! Отговори
Катя преди 1 година
Шкембовците с двулитровките пак не разбраха идеята. Ромите в момента реално са сегрегирани в разни дупки и села извън градовете или в покрайнините. Често липсва дори течаща вода и ток. Тези хора трябва да живеят в нормални условия за да се започне някаква интеграция. Нямам как да не са задоволени основни жизнени потребности, а да искате да почнат да работят и учат тези хора.
84
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се смени неолибералната политика в Европа,защото тя ще я затрие.В Европа вече тихомълком се прокрадва призрака на националсоциализма.Интеграция на непрекъснато увеличаващия се брой роми е невъзможна,по-скоро се увеличава възможноста за вътрешни конфликти в самите държави,заради пропаста между етническото мнозинство(засега) и ромите!Помним какво стана миналия век 40 години,твърде е възможно да се повтори!
83
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде на къде? А за Българите? Или ние сме призвани да работим само и единствено за благото на тия ***, и после ми говорете за дискриминация.... Едните цял живот работят, а за "етноса" всичко на готово
82
1
 
24
 
! Отговори
Блок No 20 преди 1 година
Вижте на какво прилича блок No 20 в град Ямбол и повече не питайте.