Проучване: Локдаунът е причина за спада на раждаемостта в Европа

Това може да доведе до дългосрочни последици за демографията
14 окт 2022 21:30, Йоана Цонева
89
Проучване: Локдаунът е причина за спада на раждаемостта в Европа
Снимка: БГНЕС

През януари 2021 г. раждаемостта в Европа е спаднала с 14% в сравнение с предишни години - спад, който вероятно е предизвикан от първата вълна на пандемията Covid-19, сочи изследване, предаде "Би Би Си".

Януари 2021 г. е девет до десет месеца след налагането на свързаните с Covid забрани.

По-дългите локдауни са довели до по-малко бременности, сочи изследването.

Намаляването на броя на бременностите е било по-често срещано в държави, в които здравните системи изпитват затруднения.

Според резултатите, публикувани в списание Human Reproduction, в Литва и Румъния се наблюдава най-голям спад - съответно 28 % и 23 %, докато в Швеция, където не е имало затваряне, ражданията са били нормални.

"Колкото по-дълги са били локализациите, толкова по-малко бременности са настъпили през този период, дори и в страни, които не са били сериозно засегнати от пандемията", казва д-р Лео Помар, акушер-сонограф в Университетската болница в Лозана, автор на изследването.

Още по темата
"Смятаме, че опасенията на двойките от здравна и социална криза по време на първата вълна на Covid-19 са допринесли за намаляването на броя на живородените деца девет месеца по-късно."

Мерките за социална дистанцираност, страховете, свързани с вируса, и предизвиканата в резултат на това социална и икономическа криза може да са "косвени фактори, които са изиграли роля за решението на двойките да отложат бременността", се посочва в доклада.

През януари 2021 г. в Англия и Уелс се наблюдава 13% спад в сравнение с януари 2018 г. и 2019 г. - докато броят на родените бебета в Шотландия е намалял с 14%.

Във Франция и Испания се наблюдава спад съответно с 14% и 23%.

През март 2021 г. ражданията се върнаха на ниво, сходно с това отпреди пандемията, което съответства на възстановяване девет до десет месеца след края на блокирането, се казва в проучването.

Но изследователите казват, че този отскок изглежда не е компенсирал спада в раждаемостта два месеца преди това.

"Фактът, че отскокът на раждаемостта изглежда не компенсира спада през януари 2021 г., може да има дългосрочни последици за демографията, особено в Западна Европа, където има застаряващо население", казва д-р Помар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Топло, топло! Само, че не локдаунът а боци-боцът!
36
2
 
18
 
! Отговори
Ооо преди 1 година
Затова пък бизнесите с кучета процъфтяха навсякъде . Сега всеки гледа куче, не дете !
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая на снимката що лежи кат умрела
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последният бейбум в Европа свършва средата на 70-те смятайте колко време е минало от тогава 40+ години.С Европа е свършено.Засега единствено се крепи на миграцията без нея тука отдавна да се гонят смао котки и кучета
33
3
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Ковид Пандемията би Трябвало да УВЕЛИЧИ Раждаемостта . Истината е Друга - САЩ АРМИЯТА ПРЪСКА СЪС САМОЛЕТИ - обгазяват Европа за Ковид , РАК и Болести по Хранителните Култури .Всички виждаме Американските Самолети излитащи от Англия - в Месеца ЕДИН Път .
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надупчените са нов вид същества - синтетично-биологични. Ще могат да се размножават само лабораторно. Четете Клаус Шваб бе, хора, архитекта на ковид представлението.
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много активни спортисти взеха да паьат като круши. От кромида ли? Аха...почти
30
2
 
11
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Даа, както и за инфарктите и инсултите при млади хора, нъл така.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шведите са разработка на Сорош отмъщавя си на белите че са ги бухали в концлагери
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как бе нали повреме на локдауна щели да си седят вкъщи и да се натискат и щяло да има бейби бум.
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За кво ви е тая раждаемост бе повече бедни и безработни
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, у нас останаха само шведи. На тях се крепи бъдещето на България.
25
4
 
12
 
! Отговори
Последни Новини преди 1 година
"Европейската прокуратура разследва купуването и доставките на COVID ваксините в ЕС. От офиса на Лаура Ковеши потвърдиха новината."
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали казаха, че у нас раждаемостта малко се била покачила след периода на локдауна. Демек, тези допълнителни бебета са били заченати докато си стояхме вкъщи. Или нас не ни броят за Европа?
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търсят под вола теле. Локдауна ограничи движението до минимум и пътувания по изключение и първа необходимост. В испания флобиха мъж, пътуващ до близкия град да види приятелката си. Не минаха обясненията, че сексът за него е от първа необходимост. В последствие всички незаконни глоби паднаха в съда и бяха отменени над 1 милион глоби. Скоро като почнат да действат вакстерилизантите, тези стойности на раждаемост ще бъдат спомен
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво мрънкате ве? Нали планът е да се намали населението на планетата, и то точно от там от където се консумират най-много ресурси, ама да не е САЩ - там може само от бялото население, щото то е излишно и има много претенции. Такова искат стопаните, само хора дето са неграмотни, не знаят нищо и са лесни за манипулиране.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евопа си прави харакири.
20
3
 
10
 
! Отговори
На студеното преди 1 година
няма да е по-добре...
19
5
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
БЕГЛО СРАВНЕНИЕ:В ДЪРЖАВИТЕ,КОДЕТО НЕ СЕ ГОВОРИ ЗА ЖЕНСКА КАРИЕРА,ЗА РАВЕНСТВО НА МЪЖА И ЖЕНАТА,ЗА ЗАЩИТАТА НА НЕНОРМАЛНОТО/ОБРАТНАТА СЕКС ОРИЕНТАЦИЯ/,ИМА СВРЪХРАЖДАЕМОСТ.В БЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ-СЪЩО СВРЪХРАЖДАЕМОСТ.ХА СЕГА СИ НАПРАВЕТЕ САМИ ИЗВОДА КЪДЕ СЕ КОРЕНИ ПРИЧИНАТА.
18
2
 
11
 
! Отговори
Серго преди 1 година
Без да влизаме в измишльотини но локдауна е виновен за :- това което статията казва- за допълнителна изолация на малките деца от другите и трудното им влизане в ритъм после- за починали ама не от ковид, а от сума си спрени операции и процедури + големи разбирачи лекари дето се изпокриха и спряха да преглеждат (всъщност това е добре понеже представете си какви доктори са)- допълнително отчуждаване на хората - масова истерия