Топим се като народ: Може ли България да води адекватна демографска политика?

Ще се взриви ли социалният мир заради пенсионната система?
Обновена: 7 окт 2022 16:03 | 7 окт 2022 16:03, Анисия Иванова
153
Топим се като народ: Може ли България да води адекватна демографска политика?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тенденциите, към които вървим в момента, ще взривят социалния мир в страната, защото пенсионната ни система е солидарна. България следва най-песимистичните сценарии за разгръщане на демографската криза, което е ясен сигнал, че е нужна драстична промяна на демографската политика. Стимулирането на раждаемостта през социални плащания не е нищо повече от подаяния. С 40% намалява населението вследствие на външна миграция, а се твърдеше, че се доближаваме към нулева миграция. Това каза доц. Спас Ташев, Институт за изследване на населението и човека при БАН, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Населението на страната ни е малко над 6,5 млн. души. В периода между последните две преброявания на НСИ то е намаляло с 11,5%.

Още по темата
"През последните 30 години темата за демографския срив стои на вниманието на българските политици. Въпреки че са приемани много документи, които носят гръмки заглавия - стратегии за решаване на демографския проблем, на практика подобрение няма и ако трябва да бъдем обективни, има едно тревожно явление. Според последните прогнози на БАН преди преброяването населението на България към 2030 година трябваше да бъде 6,5 млн., а този брой вече е на лице през 2021 година. Имаме едно ускоряване на намаляването на населението, което е изключително лош показател. На практика средният вариант на прогнозите у нас не се сбъдва. По-скоро вървим към песимистичния вариант, което показва, че на всяка цена демографската политика трябва да се промени", допълни гостът.

По отношение на раждаемостта е грешен подходът да се дават пари като социална дейност, категоричен бе доц. Ташев. По думите му стимулите трябва да бъдат "много по-комплексен механизъм, в който да се насърчава раждаемостта сред тези български граждани, които са способни да отглеждат пълноценно своите деца". "От тази гледна точка политиката на уравниловка, каквато е до този момент, не дава абсолютно никакъв резултат. Тези социални подпомагания са по-скоро подаяния, които реално не могат да задоволят потребностите на средната категория български гражданин".

Но раждаемостта е само единият аспект. При анализ на намаляването на населението през десетгодишния период, ще видим, че 40% от това население, което е изчезнало при тези преброявания, се дължи на външна миграция. Тоест 40% са напуснали страната и може би тук е и най-голямата катастрофа, добави гостът. "През последните години ние говорихме, че се доближаваме към нулева миграция, а на практика не е така".

По думите му около 344 хил. души са напуснали страната, което е много лоша оценка. Ако за смъртността обвиняваме лошото здравеопазване, то по отношение на тази миграция това означава, че социално-икономическата среда не е добра и една голяма част от българските граждани имат усещане за несправедливост и безперспективност в страната.

Трудно можем да повлияем на процесите на раждаемост, но се нуждаем от реформи в икономиката, които да направим България по-привлекателна и да намалим изтичането на работна сила, заяви доцентът. "В същото време, ако работещите в чужбина изявят желание да се върнат в България, то ние трябва да им съдействаме да се установят в страната", каза гостът.

"Тенденциите, към които вървим в момента, на практика ще взривят социалния мир в страната, защото пенсионната ни система е солидарна - работещите в момента формират пенсионния фонд на пенсионерите и когато броят на населението в трудоспособна възраст става все по-малък, а все повече нараства населението в пенсионна възраст, няма как това да не удари социалните устои на страната".

За обезлюдяването на населените места в България, след като има близо 200 селища, където не живее нито един човек, гостът каза, че преди няколко години в БАН е правено проучване, което е показало, че неравномерното развитие на регионите и липсата на инфраструктура неминуемо ще доведе до депопулация на селските райони. "Развитието на инфраструктурата е най-важното нещо, на което трябва да се обърне внимание, но големият проблем е политически, защото се нуждаем от управленска политика, която многократно надхвърля управленския мандат".

"За да се води адекватна демографска политика, се нуждаем от дългосрочна визия и приемственост. Има стратегически проблеми в България, където няма място за партийни противоречия".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Икономиката и селското стопанство!, държавни предприятия за директни приходи в бюджета почти няма, е какво се очаква!
122
0
 
6
 
! Отговори
Дес преди 1 година
Ама то няма партийни противоречия по отношение на демографската криза. Точно обратното - в продължение на 30 години на всички партии дружно не им пука.
121
0
 
4
 
! Отговори
До Пустиняк преди 1 година
Не е вярно, забравил си. Даваха до 3 000 лв младоженски заем и опрощаваха само част от него при определени условия. Това беше вече незначителна сума по онова време и само индийците се полакомяваха за такава аванта. Това важеше и за детските надбавки, не надбавка, а подигравка. Квартирният проблем беше много тежък в големите градове, където повечето млади хора намираха начин да отидат въпреки жителството. Прибави и жалките заплати и ето ти отговор защо прирастът стана отрицателен.
120
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 117 преди 1 година
По-страшно е било. Ти казваш, че почти всяка жена "е имала починало бебе" Според запазените църковни и общински архиви, детската смъртност е била около 50%. Средната продължителност на живота - 32 г. При това положение става ясно защо момичетата са били омъжвани на 16 г., а неженен момък на 20 г. е бил считан за стар ерген. До 32 г., като народят десетина деца и половината от тях останат живи, поне едно ще е на около 14-16 г. и ще се грижи за останалите. Но женомразецът не знае много неща.
119
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като няма справедливост (правораздаване), образование и здравеопазване, така става.
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Два - Сам ли си говориш, бе?
117
3
 
8
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Имало ли е турско робство? Преди нахлуването и злодейските изстъпления на турските пълчища, населението на България е било Един милион и двеста хиляди души. Само след няколко десетки години на зверски убийства, гонения и мъчения от поробителите -през 15 -ти век, населението на България се стопява до 860 хиляди души. Дали тази демогравска криза може да се приписва на "съжителството", или на"владичеството"???... Моля, вие сами преценете и си отговорете.
116
7
 
3
 
! Отговори
Два преди 1 година
До един, Знам, че те боли, и нямаш за какво да се хванеш и в прекия и в преносния смисъл :D освен за буквичките. Нека това ти е утехата, която да те топли в дългите самотни застаряващи нощи, дори няма нужда да ти пиша, суровата реалност сама смелва деградиралите индивиди. Фемениския пapцал, не е жена макар упорито да се опитваш да направиш тъждество м/у двете, а дегенеpaт. Затова природата се грижи за него след няколко поколения да изчезне.
115
0
 
7
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Тъкмо беше запознала промяна и бутнаха правителството на Петков, но сега ще бутнат и тиквената партия от 17 18 години управляват София и територията 13, и това доведе до геноцид, ако отново върнат геноцида това ще е края, всеки който може емигрира
114
2
 
9
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
....И КАКВО ОТ ТОВА -----на кого му пука изобщо....ха,ха,хааа....ЛИЧНО АЗ СЪМ СЕ ЗАКЛЕЛ ДА НЕ РАБОТЯ ЗА ТАЗИ ШАЙКА ОТ ДОЛНИ НЕГОДНИЦИ И МЪРЗЕЛИВЦИ!
113
1
 
6
 
! Отговори
един преди 1 година
"Рицър" - не вярвам на очите си що за *** си, а тръгнал да пищи срещу жените. Да се чудиш да плачеш или да се смееш. Но поне няма да се чудим защо е затлачена държавата ни, цяло чудо, че още сме тук с подобна ......
112
0
 
5
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Ако "ГЕРБ" отново се добере до властта,тая зима ще намалеем още с милиони, така,че да се преминава към следващите избори и Петков да поема властта, докато не направим партията на безпартийните, иначе след година ще сме милиони по-малко.Скоро ще има безусловен базов доход, швейцарска мрз, швейцарска пенсия,шкаф, тридневна или четиридневна работна седмица и тнт.Дойде ли "ГЕРБ" нищо от това няма да го има, само намалени заплати, пенсии, емиграция,два милиона трайно безработни и тнт
111
1
 
8
 
! Отговори
Joan преди 1 година
Ковид съкрати значително продължителността на човешкия живот. Няма смисъл от задължително пенсионно осигуряване. Пенсионната система, каквато е в момента, трябва да бъде преразгледана. Няма смисъл работещите да осигуряват цялото население и накрая да умират ненавършили пенсионна възраст.
110
4
 
7
 
! Отговори
густо преди 1 година
да я закриват тая *** държава
109
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На феминисткия паpцaл истината му дойде в повече :D и започна да трие, ама и да трие и да не трие , чезне и ще го сменят недеградиращи хора
108
1
 
15
 
! Отговори
SS преди 1 година
ИЗГОНЕТЕ ВСИЧКИ НПО-та , ПРЕМАХНЕТЕ ЛГБТ ПРОПАГАНДАТА , И ДАВАЙТЕ БЕЗВЪЗМЕЗНО ПАРИ ЗА ВСЯКО РОДЕНО ДЕТЕ С РОДИТЕЛИ КОИТО ИМАТ МИНИМУМ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ ! И ЩЕ СЕ ПОВИШИ РАЖДАЕМОСТТА!
107
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живееики в най-бедната държава в ЕС не виждам как ще стане това.Народа затова бяга навън за да живее по достойно,по спокойно,с по големи доходи.Един ром хамалин в Германия взима повече отколкото един началник в магазин ЛИДЛ.Същия началник дали взима толкова в същия магазин в Германия?Ами не естествено.
106
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До един, Ей го, типичен бял рицър ***, не се сдържа :D
105
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Тебе не те ли е родила жена, бе патологичен женомразецо? Явно жена не си виждал през крив макарон, няма и да видиш! Феминистки парцали, а, то бива озлобеност е про.стотия, но пък толкова.....
104
1
 
22
 
! Отговори
до 119 преди 1 година
Тях не ги притеснява изчезването, а кой ще работи и кой ще плаща пенсии.И от кой ще крадат политиците? Защото накрая ще остане една шайка накрала се, ама няма да има кой да работи и да им слугува- даже скъпите коли на които се возят ги правят обикновени хора по заводите.И скъпите им жилища ги строят обикновени хора строители.Накрая ще са заринати с пари ама няма на кой да плащат.Така че нека изчезва тоя народ и без друго сме най-зле във всичко и едвам кретаме!