България получава още средства от ЕС за бежанците от Украйна

Досега ЕС е осигурил 3,1 милиарда евро военна помощ за Украйна
31 окт 2022 15:24, Елка Василева
56
България получава още средства от ЕС за бежанците от Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

България, Полша, Словакия, Чехия, Естония, Латвия и Литва ще получат допълнително общо 100 милиона евро за бежанците от Украйна, съобщи днес Европейската комисия.

Още по темата
Държавите ще разполагат с тези средства за продължаване на грижата за бежанците и за осигуряване на храна, превоз и временното им настаняване. Предвижда се средствата да достигнат до граждански организации и местните власти, се посочва в съобщение на комисията.

ЕК уточнява, че ще отпуска средствата според постигнатите резултати, а не според действителните разходи. ЕК допълва, че още 52 милиона евро ще бъдат осигурени за условия за настаняване на бежанците, за лекарска и психологическа помощ. Отбелязва се, че Полша, Румъния, Унгария, Словакия и Чехия вече са получили за същите цели общо 248 милиона евро.

Говорител на ЕК днес посочи, че досега ЕС е осигурил 3,1 милиарда евро военна помощ за Украйна. Тази сума не включва подкрепата, предоставена на двустранно равнище от държавите в ЕС.

В отговор на въпрос за възможността за бъдещи мирни преговори говорителят поясни, че ЕС би подкрепил всеки, който може да повлияе за постигането на мир. По неговите думи руският президент Владимир Путин трябва да спре войната възможно най-скоро.

Комисията призова днес Русия да преосмисли решението си и да се върне към сделката за износ на украинско зърно през Черно море. Според ЕК действията на Москва може да доведат до задълбочаване на продоволствената криза. ЕС и ООН съгласуват следващите си решения по този въпрос, заяви говорителят на ЕК. Той уточни, че досега по т. нар. коридори на съпричастието от и към Украйна са били пренесени 29 милиона тона стоки.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега ЕС е осигурил 3,1 милиарда евро военна помощ за Украйна.ЧЕ КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА ??????ВКЛЮЧВАШ ПЕЧАТНИЦАТА И НЕ 3 ,300 МИЛЯРДА МОЖЕ ДА ОСИГУРИ.ОНЕЯ ПЪК ПЕЧАТ ПО ТРИЛИОН ДОЛАРА НА ГОДИНА И ПЕЙ СЪРЦЕ.ПРОБЛЕМА Е ЧЕ ОСЪКАТЯВАТ ПРИТОДА , УНИЩОЖАВТ МНОГО ДЪРВЕТА ЗА ХАРТИЯТА ..КЪДЕ Е ТУМБЕРГ ДА ГИ СПРЕ.
48
0
 
7
 
! Отговори
Дончо преди 1 година
Абе каква е тази дискриминация. За украинските бежанци да има помощи и хотели, а сирийските бежанци във фургони, а някой даже със свински опашки.
47
2
 
7
 
! Отговори
Моля моля ... преди 1 година
Не им щем средствата, да си събират партакешите и беж в украйна.
46
4
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 1 година
Пишеш,че *** е тактик....да припомня....не искаме нато на нашите граници...и постигна Швеция и Финландия в нато. Това явно е някаква страхотна *** тактика....
45
1
 
3
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Значи сатанинското племе, дето владее Парите, Правителствата и Армиите на света, устройва и провежда всички войни, вади от Огромния куп Пари и ги пуска насам натам, с цел да се връщат повече, а ние може да имаме каквото си щем мнение, зашото то то с нищо не пречи на племето.
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Научете украински. Ще ви трябва
43
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната е режисирана. Обаче планът беше друг - всички да се изправим срещу Русия с изпращане на оръжия на Украйна и със санкции срещу Русия, надявайки се тя да загуби войната. Обаче, костелив орех излезе, а Путин- перфектен тактик. Не я познават тая държава долните еврожендъри, не познават и нас!
42
0
 
14
 
! Отговори
В. Путин преди 1 година
А ! Що така бе ? Нали чакате всеки момент Русия да се сгромоляса. И твърдяхте че Европа ще цъфне и върже след като се отказа от руски газ и нефт !?
41
0
 
18
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
Това са парите от нашите данъци. Вън от ЕС на евреина Сорос!
40
0
 
14
 
! Отговори
Тия пари преди 1 година
България ги е внесла вече в бюджета на ЕС. Сега ни ги връщат да издържаме мигрантите.
39
1
 
6
 
! Отговори
Пак да питам преди 1 година
10-те % кой ги прибира? Или 20% , или едно чекмедже? Кой ще намаже?
38
1
 
4
 
! Отговори
И къде са преди 1 година
средствата?!? В чекмеджета,офшорки и банкови сметки на едни определени само забравили се пр0дажници?!?
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За баби и майки с деца и инвалиди, може да се каже, че бягат от война. Ное пълно с мбади, здрави мъже, които не искат да се бият за земите си, а са надошли в Европа живот да си живеят. Защо трябва да храним и тях? По силата на каква логика те се водят бежанци, а не дезертьори?
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До MenИ каква е тази лоша новина, да не би ние да ги накарахме руснаци и украинци да се бият един друг, при положение че делят една граница и говорят един език
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдаааа,за хорицата в Карловско които пострадаха от наводненията по 375 лева за неканените укри по 40 лева на ден!!!
34
7
 
2
 
! Отговори
Men преди 1 година
Ако си от страна в Европа и гледаш в паничката на хора бягащи от война и смяташ че си по зле от тях имам лоша новина за теб
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От статията не се разбира колко от тази помощ е родината ни. Има ли такава или няма. За кой се харчи и друга такива нещица, малки но важни неща.
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България получава от ЕС.., сякаш българия не е в ЕС. Значи България дава едни пари, чиновниците взимат част от тях, после дава част от тях на България, чиновниците взимат част от тях, после ги разпределя на приближени които взимат част от тях, а после държавата компенсира тези приближени с държавни пари сиреч нашите, защото приближените не могат да се справят. Тръгват едни пари, а пристигат съвсем други
31
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от тези украинци, налазиха ни на талази, ще кажеш, че сме им втора родина :))) Не сме длъжни да ги изхранваме, май забравят, че сме най-бедни в ЕС, да ходят на Запад :)))
30
2
 
15
 
! Отговори
мак преди 1 година
За бежанци, а бежанците са по бежански лагери. И пак такава помощ е магнит за поредна вълна гости и начин да бъдат задържани в тези най-гостоприемни държави, за да не отидат в Германия да речем. А за включване в трудов пазар - тишина.