Срив в земеделието, няма и работници

Изхарчихме 20 млрд. евросубсидии и внасяме 60% от плодовете и зеленчуците
15 ное 2022 14:40, Анисия Иванова
101
Срив в земеделието, няма и работници
Снимка: БГНЕС

Как България от земеделска страна се превърна във вносител на храни? Защо въпреки природните дадености и европейските субсидии не можем да си произведем достатъчно храна?

"В това ни се състои трагедията. Истината е, че парите, които получихме в изминалите два програмни периода, с два стратегически плана, бяха изхарчени. Не бяха инвестирани правилно, нямаше контрол през годините. Не се изгради процес да се следи тези пари какво произвеждат. Липсваше анализ на това къде отиват тия пари.", каза в интервю за БНР заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков.

Огромен процент от субсидиите се концентрираха в малък брой стопанства. Изхарчихме 20 милиарда и внасяме 60% от плодовете и зеленчуците, обобщи Тодор Джиков, който има дългогодишен опит като картофопроизводител.

Бизнесът търси най-малкото съпротивление. Много удобно и администрацията, и бизнесът си затварят очите, коментира зам.-министърът.

"Продължавахе да си затваряме очите години наред за това, че се инвестират пари, а влизайки в магазините, българските плодове и зеленчуци, млечни произведения, не стават повече", каза още той.

Ако например заради разрастване на конфликта в Украйна прекъсне логистиката в Европа, след месец и половина ще ядем само хляб, няма да имаме месо, мляко, плодове и зеленчуци, направи равносметка Джиков.

Като друг проблем той очерта намаляването на работната ръка и обезлюдяването на регионите.

"Не можем да възстановим сектор плодове и зеленчуци, мляко, тревопасно животновъдство и месо, защото вече няма работници. Трябва да докараме работници по някакъв начин. Да, ние може да внасяме плодове и зеленчуци, но ще обезлюдим териториите. Една държава е държава тогава, когато има население. Когато има обезлюдени села, планини, това е територия", допълни зам.-министърът.

Българските производители нямат адекватен достъп до пазари. Затова ще се създадат 6 регионални държавни тържища със сериозен държавен контрол, включително лаборатории и "там ще има ред на търговията", обясни Джиков.

Има едва 19 организации на производители у нас, което е смешно, изтъкна той. Според него "държавата трябва да направи кооперирането атрактивно".

По думите му 1990-а година завари България в много стройна организация на пласиране на цялата произведена храна. Имахме "Булгарплод", с неговите поделения по общини и области, имахме "Родопа", имахме "Сердика". Във всяко населено място имаше пункт за изкупуване на мляко, имаше пунктове за изкупуване на плодове и зеленчуци. Кооперативите на Западна Европа копираха от държавата, но не са държавни, а са собственост на земеделските производители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"...Защо въпреки природните дадености и европейските субсидии не можем да си произведем достатъчно храна?" Отговор: До субсидии достигат малък процент "богопомазани" феодали в малки и големи населени места с тесни партийни връзки. За всички други тежки и безкрайни процедури, до като фалират или се откажат.
73
8
 
2
 
! Отговори
БГ фрее преди 1 година
Трябва да се излезе от ЕС и да се гласува за възраждане. Ще е трудно знам ,но ще си струва
72
0
 
9
 
! Отговори
ьаьааь преди 1 година
Късно чадо се сети, всичко свърши. Поне за едно е прав и е очевидно, защото е закон в природата. Всичко се движи по най- ниското съпротивление. Сега ако посеем семето на народа, ще пожънем след 20 години. Ако вкараме хора от вънка ще пожънем всичко което те носят. тероризъм, религия, лоши нрави. Видяхме какво стана с Европа и САЩ. Всяко нещо трябва да е там, където господ му е отредил. Мед и кал не трябва да се смесват.
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
(Не можем да възстановим сектор плодове и зеленчуци, мляко, тревопасно животновъдство и месо, защото вече няма работници.), сектор плодове и зеленчуци заради липса на работници и торове!, мляко, тревопасно животновъдство и месо, поради подписаната зелена зделка, заради въглеродния и азотния им отпечатък!, на запад хората си го казват! Е без основните храни пасти ще се ядат! Зелена демокрация или унищожение на всичко, енергетика, селско стопанство, икономика и животи!
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
(По думите му 1990-а година завари България в много стройна организация на пласиране на цялата произведена храна. Имахме "Булгарплод", с неговите поделения по общини и области, имахме "Родопа", имахме "Сердика". Във всяко населено място имаше пункт за изкупуване на мляко, имаше пунктове за изкупуване на плодове и зеленчуци. Кооперативите на Западна Европа копираха от държавата, но не са държавни, а са собственост на земеделските производители.) унищожи се всичко смислено и печелившо за държавата
69
0
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Не разбрах каква е връзката между логистиката в Европа и войната в Украйна.Камионите и влаковете си вървят.Само се помпа изкуствено напрежение.Работници няма там,където си мислят,че си длъжен да работиш за без пари.Европейският трудов пазар е отворен за българските работници.Ако искаш да имаш работници-плащаш,ако ли не-копаеш сам.
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Печалбите не отиват при земеделците, по-голямата част при прекупвача и супермаркетите. Освен това за да заредиш една верига супермаркети се иска не само качество, но и количество а и в земеделието си се иска работа и инвестиция в скъпа техника и обработка на големи количства земя, това не е на баба ти двата декара.
67
8
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
При социализма на другаря ви Борисов имаше режим на тока, на водата и заплатите бяха по около 200 - 250 лева. След неговото управлеине от около 12 г., вече няма режими нито на тока, нито на водата. Честито на политическите лидери на България, които все не успяват да съберат мнозинство, с което да изберат ново правителство.
66
0
 
12
 
! Отговори
Ин и Ян преди 1 година
И преди 1990г. имаше недостиг на работна ръка , но тогава нямаше такава техника , както сега. Като ученик всяко лято бяхме на бригади. Като дойде ''демокрацията'', всичко се унищожи и разграби. След много субсидии и кражби, горе-долу имаме селско стопанство, но под диктата на ЕС. Каквото кажат , това можем да произвеждане - основно зърнени храни. Т.е. една шепа мошеници - арендатори и фирми-вносители (има и малко честни, ама много малко) правят милиони, а народа плаща скъп хляб и домати.
65
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Сами сме си виновни, сами си разбихме селското стопанство, мислейки си че "Свободният пазар" ще угоди на всички." - Сами? Произвеждал ли си нещо в периода 92-а до 2005-а? Едни мутри разграбиха всичко, унищожиха пазарите и убиха семеделието. Ако не бяха масивните субсидии, сега и толкова нямашеда имаме.
64
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обиколете селата и малките градове, за да добиете предства, къде са парите - яко джипки, мипки, палатчета и някакви местни мутрета.
63
0
 
4
 
! Отговори
Земевладелец преди 1 година
Е, как да не сме усвоили парите както трябва - ето, взех си последен модел Бентли и вила в Гърция. Дадох и малък процент за ренти, така че да няма недоволно.
62
2
 
9
 
! Отговори
от село преди 1 година
Е как ще има работници ,като работилите за земеделците виждат колко изкарват ,каква рента плащат ,какви субсидии получават колко продукция отчитат и какви трохи дават на ратаите ?
61
3
 
7
 
! Отговори
до 74 дуплика преди 1 година
74, рибке шаранова, спомням си мноого неща. Работил съм едно лято през ваканцията като ученик. ВСИЧКО си спомням, повярвай ми. И това че комбайните бяха скръб и жънеха по 45-50 дка на ден, а не сега като John Deere по 300 дка на ден. Спомням си и това, че произведената продукция не беше бъкана с химии, с Е-та, с консерванти и канцерогени и за това дори бирата се разваляше бързо, камо ли киселото мляко. Спомням си прекрасно, рибке шаранова и че имаше пазари за продукцията ни и на запад и на изток
60
1
 
1
 
! Отговори
Я кажи ТИХОМИРЕ... преди 1 година
Какво си спомняш от селското стопанство преди 10.11.89г. и колко си работил в него????
59
1
 
2
 
! Отговори
Тихомир преди 1 година
"По думите му 1990-а година завари България в много стройна организация на пласиране на цялата произведена храна...."Еееее де ... стига подкрепя едновремието, сакън, ще разсърдим накой дето чичото на леля му е виждал как се лежи в Белене. Сами сме си виновни, сами си разбихме селското стопанство, мислейки си че "Свободният пазар" ще угоди на всички. Само дето никой не ни каза, че преди да отиде на свободния пазар, на европроизводителя му излиза безплатно да произвежда и продава у нас на дъмпинг
58
2
 
6
 
! Отговори
Ами така е: преди 1 година
Бкп/БСП --ПРЕПОРЪЧВА ДА СЕ ПАСЕ ТРЕВА НА "социално слабите".....щотои у РУСИЯ БИЛО ТАКА!
57
3
 
3
 
! Отговори
До еди кой си преди 1 година
Нали ти я върнаха след 10.11.1989г, що ревеш ми не ходиш да я обработвашМай ти се услади да си рентиер в града, вместо да бачкаш на село, нале?
56
0
 
6
 
! Отговори
Смех.... преди 1 година
Добре че са комшиите....та да има салата и плодове на Коледа и Великден!!!
55
6
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
СРИВ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО НЯМА РАБОТНИЦИ - СЛЕД КАТО МИ ВЗЕХА ЗЕМЯТА СЛЕД 9.9.44 КАКВА РАБОТА ИМАМ НА БАИРА,