ЕП реши: В управителните съвети 40% ще са жени

Новите правила няма да се отнасят за малките и средните предприятия
206
ЕП реши: В управителните съвети 40% ще са жени
Снимка: БГНЕС

40% от длъжностите за директори без изпълнителни функции трябва да се заемат от жени.  Ще се прилагат възпиращи санкции за дружества, които не спазват правилата, реши Европейският парламент.

Новите правила няма да се отнасят за малките и средните предприятия с по-малко от 250 служители.

До юли 2026 г. всички големи дружества, допуснати до борсова търговия в ЕС, ще трябва да вземат мерки за увеличаване на броя на жените в техните ръководства.

Приемането на т.нар. директива относно „Жените в управителните съвети“ във вторник идва десет години след като предложението бе направено за първи път.

Тя има за цел да въведе прозрачни процедури за набиране на персонал в дружествата, така че до края на юни 2026 г. най-малко 40% от длъжностите за директори без изпълнителни функции или 33% от всички директорски длъжности да бъдат заети от дами.

Съгласно новите правила, заслугите трябва да останат основният критерий в процедурите за подбор, които следва да бъдат прозрачни. Дружествата, допуснати до борсова търговия, ще трябва веднъж годишно да предоставят на компетентните органи информация относно представителството на половете в управителните съвети и, ако целите не са постигнати – планове за тяхното постигане. Тази информация ще се публикува на уебсайта на съответното дружество и ще бъде леснодостъпна.
 
Малките и средните предприятия с по-малко от 250 служители са изключени от обхвата на директивата.

Държавите членки трябва да въведат правила за ефективни, възпиращи и пропорционални санкции, като например глоби, за дружества, които не прилагат открити и прозрачни процедури за назначаване. Съдебен орган може също така да отмени избрания от дружеството управителен съвет, ако принципите на директивата са нарушени.

След като Парламентът и Съветът официално одобриха споразумението, директивата ще влезе в сила 20 дни след публикуването ѝ в Официален вестник на ЕС. Държавите членки ще трябва да приложат правилата в срок от две години.

Европейската комисия за първи път представи предложението си през 2012 г., а Европейският парламент прие преговорната си позиция още през 2013 г. Досието беше блокирано в Съвета за почти десетилетие, докато министрите по заетостта и социалните въпроси най-накрая постигнаха съгласие по позиция през март 2022 г. Преговарящите от Парламента и Съвета се споразумяха през юни.

През 2021 г. само 30,6% от членовете на управителните съвети на най-големите дружества, допуснати до борсова търговия в ЕС, са били жени, като разликите между държавите членки са значителни (от 45,3% във Франция до 8,5% в Кипър). Дори и с увеличаването на представителството в управителните съвети, през 2022 г. по-малко от 1 на 10 от най-големите дружества, допуснати до борсова търговия в страните от ЕС, имат жена председател или главен изпълнителен директор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
демек ако имаш по-добър кадър мъж ще трябва да направиш компромис с качеството на бизнеса и да наемеш някой по-малко компетентен само защото е жена ... баси идиотщината
132
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм твърдо за обединена Европа, но не и в сегашната форма. Подобни решения в стил ЦК на КПСС-Петилетката за 4год=40% жени в управлението. Като искат проценти, да назначат 40% морячки, 40% шофьорки, 40%зидаро-мазачки, 40% космонавтки....., а за мъжете да са 40%-на червените фенери, 40%продавачи, 40%медицински братя и т.н.
131
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоталитаризъм в действие!
130
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В управителните съвети 40% ще са жени" - няма значение дали са компетентни или не
129
2
 
18
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 година
Пак дискриминация на мъжете!Ама истински жени или трансформатори...родени с дупка ама мислещи се за мъже..или родени с малка чишка и мислещи се за жени!?Те пък там нали викат нямало полове а всички били жендери!?Объркана работа!Нищо не разбирам!
128
2
 
15
 
! Отговори
Скоро преди 1 година
Ще трябва мъжете да си сменят пола, за да стават жени, за да имат права.
127
2
 
11
 
! Отговори
Жена преди 1 година
Векове се борим за равноправие и сега това язък за всичко.
126
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що само за управленски длъжности ? Има жени по силни от мен торба с цимент я вдигат гьотири
125
1
 
12
 
! Отговори
Моля уточнете! преди 1 година
От кой точно пол жени? *От тези,които природата ги е създала,*От тези,които са подобни на ЕмилитУ с тротинетката или от тези,които на всеки Св Валентин и на всеки Хелоуин са с нов пол?!? Щото с тия евроатланДически евроценности всеки може да избира измежду 33 вида женственост,плюс стотиците умнокресливи подвидове избиратели на Дъй Бъ... Да не се омешат нещо в тъмните протестни вечеринки пред Ст Бъчваров до фонтаните!
124
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
a педалковци колко процента ще са? трябва да има и представители на нелегалните муджахадини също.
123
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам ваща Сашка на задна прашка :)))) Щото трябва да ги таковаме гладните редактори и техните заместници :)))) Праят разни номера гербеви :))))
122
0
 
15
 
! Отговори
Как ще се работи? преди 1 година
Цялата работа в тези съвети ще се обърне на секс и пълен разврат.
121
0
 
22
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До 144 Именно това освен че е дискриминация съсипва основите на икономиката. Не е нормално да наемаш някого на книга уж според качествата му, но да подлежиш на глоба ако не е жена. Еми хубаво ама ако жените нямат необходимите качества за ръководители на високо ниво, а това освен на мъже се случва и на жени (невероятно нали)? Ще съсипеш фирмите, ще падат борсите...ЗАЩО?! И сега има ако се докажат. Какво им пречи?! Много по-лесно се издигаш ако си жена все пак...
120
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Вио - Много правилни мисли излагате, госпожо. Но за съжаление, у нас на добри позиции хората биват назначавани главно на базата на връзките и роднинствата си.
119
0
 
5
 
! Отговори
Нали! преди 1 година
До Истанбулец: 40% от жените и 40% от мъжете! Иначе как да стане?
118
0
 
21
 
! Отговори
Глупости... преди 1 година
40% не е равенство, това е замазване на очите! Все си мисля, че на тези позиции трябва да е човека, заслужил най-много да е там без значение от неговия пол. Едно време имаше 1 филм "Idiocracy" и се смеехме с глас, тъжно е сега, когато сме тръгнали в тази посока...
117
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как ще проверяват дали е жена, като решиха, че всеки може да се самоопределя? Сигурно нещо подобно на военните комисии от едно време ще бъдат интервютата, но вместо разтвори бузи ще казват отвори крачетата
116
2
 
14
 
! Отговори
Бате Мате преди 1 година
Браво! Явно не им стига това, което направи тая управляваща целия ЕС. Сега вече с 40% ще се разпадне тоя "съюЗ".
115
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали ще важи за жени с топки? Демек мъже, които за да заемат дадена позиция ще казват, че вече са жени?
114
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жените имат право да бъдат каквито поискат да бъдат. Никой не ги е спирал