България връчи остра протестна нота на македонския посланик

РСМ ще продължи към ЕС, ако спазва правата на македонските българи
24 ное 2022 17:00, Петя Славова
33
България връчи остра протестна нота на македонския посланик
Снимка: БГНЕС

България връчи остра протестна нота на македонския посланик. Отсъствието на адекватни мерки на македонските власти създават условия за повтаряне на престъпленията на омраза срещу македонските българи. РС Македония ще продължи пътя си към Европейския съюз само при условие, че спазва правата на македонските българи.

Още по темата

Това заяви заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев, предаде БГНЕС.

Днес извънредно е извикан посланикът на РСМ у нас и му е връчена протестна нота. На срещата е подчертано, че България очаква компетентните власти в съседната държава да предприемат незабавно всички необходими действия за разкриване и подвеждане под отговорност извършителите на престъплението, заяви заместник-министър Коджабашев.

Той посочи, че Агнеза Поповкса е уверила, че компетентните институции разследват случая с цел разкриване на извършителите. “Министър Милков е разговарял снощи в Барселона с Османи и остро е поставил въпроса за продължаващата ескалация. Османи е поел ангажимент максимално бързо македонска страна да установи какво се е случило”, каза още Коджабашев.

Това криминално деяние е третото посегателство срещу Клуб " Цар Борис III" за по-малко от два месеца. Предишното нападение бе извършено само преди два дни, за което Министерството на външните работи изпрати вербална нота до посолството на Северна Македония в София. Отбелязваме реакцията на Министерството на външните работи на Северна Македония, но категорично не приемаме такива тежки криминални деяния да бъдат определяни като вандалски акт, подчерта Коджабашев.

Ваня Малакова от дирекция "Югоизточна Европа" посочи, че информацията, която е дошла от нашето генерално консулство е, че е стреляно многократно. "Имаме градация в момента с тежко престъпление, няма как да не се отразят на хода на двустранните отношения. Имаме цялото желание да продължим позитивният диалог”, каза още тя

“МВнР е с идентична позиция с президента. Ще се продължи с пътя на РСМ към ЕС при условие, че се спазват правата на македонските българи", заяви Коджабашев.

Още снощи българските дипломати са информирали подробно ръководството на Европейската комисия /ЕК/ за тежкия инцидент в Охрид.

Отношение взе и еврокомисарят Оливер Вархеи. "При всяко нападение, срещу която и да е общност в Северна Македония, трябва да се предприемат последващи действия от страна на полицията и правителството. Наясно съм с нападението от вчера (бел. ред. - първото за тази седмица нападение над клуба на македонските българи в Охрид, което стана в понеделник). Надявам се, че правителството ще направи същото, както в предишния случай (бел. ред. - нападението над клуба в Битоля в началото на август). Най-вече да започне разследване, но и да намери извършителя“, каза той пред Милена Милотинова.

Еврокомисарят заяви, че е готов да се срещне с представители на организациите на македонските българи, ако те поискат среща с него. "Вратата ми е винаги отворена за всяка заинтересована страна от която и да е страна-кандидатка," допълни Вархеи.

Около 20.00 часа местно време снощи бе изпразнен един пълнител при стрелбата срещу българския клуб. Веднага след нападението българският консул в Битоля Димитър Иванов пристигна на място. Само в помещението на клуба във вътрешността му бяха открити 8 патрона. Кореспондентът на БГНЕС уточнява, че има запис, на който се вижда ясно автомобилът, от който е стреляно и за органите на реда няма да бъде проблем, ако има истинско разследване, нападателите да бъдат открити.

МВнР на РСМ изрази тревога от инцидента и призова "компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната". Според МВнР на РСМ "всички граждани на страната имали свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна-кандидат за членство в ЕС".

В съобщението на македонското МВнР никъде не се посочва, че става въпрос за въоръжено нападение срещу български клуб.

Това е поредното нападение по българския културен клуб „Цар Борис III” в Охрид. На 12 октомври тази година бе потрошен надписът, който се намира над входната врата в сградата. А само няколко дни след официалното откриване на клуб „Ванчо Михайлов“ в Битоля, входната врата беше опожарена, като нарушителят Ламбе Алабаковски бе пуснат на свобода.

Клуб „Цар Борис III” беше открит на 7 октомври сред организирани скандирания от обидни думи срещу България, а срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг. Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като „провокация срещу македонската идентичност“.

По бързата процедура, с пълно единодушие, бе приет закон, който на практика ще означава закриването на българските клубове в РСМ.
 


33
Още по темата: БългарияМВнРКлубРСМ
Още от ЕС
Руски командири насърчават сексуалното насилие в Украйна?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
Война!!! преди 1 седмица
Скоро очаквайте, нахлуване на македоно-албанската армия в Българска територия! Не можем да ги спрем, нямаме армия! Дано поне ловджийските дружинки в България се съберат, за да ги спрат!? Ей за резил станахме, въшльовците да ни плашат.....!
29
1
 
5
 
! Отговори
Съдията Дред преди 1 седмица
България връчи остра протестна нота на македонския посланик. ....... Мухахахаха. А посланника прочел ли я е ... или е върната на нашите щото я искат написана на античко македонски ...... ПОРЕДЕН ВРАЖДЕБЕН АКТ А НАШИТЕ МЕКУШАВЦИ ОЩЕ С ПЕРЦЕ ГЛАДЯТ .......
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Направо им бийте шута за ЕС. То пък ние като сме там сме по-зле и мот колония.
27
1
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 1 седмица
Комунизмът трябва да бъде изтрит от лицето на земята, с носителите му!
26
5
 
7
 
! Отговори
Мара Бунева преди 1 седмица
Югославия отдавна е на бунището на историята, но югоносталгиците и сърбомакедонистите не са го разбрали и сериозно си мислят, че все още живеят при Тито, а пък България е съветска губерния. Само че нещата са съвсем други и трябва само малко повече ум, твърдост и дипломатически умения, за да сложим кръст на всичките сръбски безумия, които повредиха на нас, на други народи и на цяла Европа. Сърбия и нейното незаконно отроче със странното и нелепо название РСМ стоят пред вратите на ЕС, а не ние!
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Македония е в нато и говори на македонски и албански. Кеф, а, атлантици?
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До предлагам_даже и канчоците им не искам да набиваме, те сами се забиват много успешно
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
посланика им да си събира партикешите и беж към територията на пигмеите
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
северномакедонски посланик!
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България да прати протестна нота към франция, която ни излъга, че гарантира за тях
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
*FYROM
19
3
 
8
 
! Отговори
предлагам преди 1 седмица
Това е малко, нека им набием канчоците, те от друго не разбират.
18
3
 
11
 
! Отговори
шманхатън преди 1 седмица
Какво си играят нашите с тия не мога да разбера.Екстрадирайте посланика им и затваряйте посолството. Късане на всякакви дипломатически отношения и да вървят по дяволите.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде тогава ние да им закрием клуба в Благоевград
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Античките ако ги хванат на къс пас в БГ, дума не могат да обелят, обаче ако некой българин отиде в Северна Македония му правят мили очички, а зад гърба му злословят :)))
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това, ако стане в Русия не ми се мисли нашите клоуни ще обявят война, а на джуджето бюрм остри нотки.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аууу колко страшно бяюмците с се попикли от смях.
13
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ония стрелят по нас, ние ''остри ноти'' връчваме? Правите ли разликата? Значи с такива само пропорционална апликация на сила действа.
12
3
 
10
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 1 седмица
Сигурно след години северните македонисти ще честват 24 ноември като празник бележещ началото на въоръжената борба срещу Преспанският и "Бугарскиот" договор. Цялата им новокомпанирана история е такава - водевилно митологична и най-вече cеляндyрско просташка.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българин толкова да те намрази е равносилно на самоубийство, така че псевдо макетата антички да внимават.....хахахахахах :))))