Пазарът ни залят с некачествено месо от Европа, около 30% е родното

У нас идва месото, което не е продадено в ЕС
17 яну 2023 21:00, Анисия Иванова
147
Пазарът ни залят с некачествено месо от Европа, около 30% е родното
Снимка: БГНЕС

Делът на българското свинско месо на пазара е близо 30%. Останалото е внос от държави от Западна Европа. Основни вносители на свинско у нас са Испания, Франция, Германия и Белгия, каза Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

Това не се отразява добре на българския пазар, но Славов очаква, че в бъдеще делът на българско производство ще се увеличи. Той е категоричен, че родното месо е далеч по-качествено от вносното.

Надали има сектор на икономиката, който да не е сериозно засегнат първо от пандемията, а после и от войната в Украйна и последвалата инфлация. При свиневъдството обаче проблемите са още по-назад във времето, а основният е африканската чума по свинете, която принуди някои производители да преустановят дейност. Въпреки това, миналата година е била една от най-тежките за последните три десетилетия, каза Славов пред БНР.

"Имахме високи цени на фуражите, тока, горивата и газта, а от друга страна изкупната цена е ниска. Това нанесе големи загуби на бранша в първите шест месеца миналата година. 99% от продукцията, която ние използваме в нашето производство, се повиши с между 20 и 200%", коментира Славов. Много от свиневъдите са теглили големи оборотни кредити, за да се справят с трудната ситуация. Държавата също е подкрепила сектора с различни помощи, поясни той.

Проблемите се отразиха и на крайната цена на свинското месо, което за период между 6 и 9 месеца е поскъпнало с близо 40%. Въпреки това, то остава един от най-евтините продукти на витрината в магазините, коментира Славов и напомни, че в един момент през миналата година доматите и краставиците са били по-скъпи от свинското.

Според него не се очаква ново поскъпване през тази година, а по-скоро успокояване на цените.

"Българското месо достига по-бързо до крайния клиент и затова е по-свежо. Ние можем да получим с около 10 стотинки по-добри цени от тези в Западна Европа, тъй като вносното месо пристига у нас на 3-ти или 4-ти ден от клането, а българската пържола пристига на втория ден", каза още председателят на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

"Западноевропейските преработватели реализират голям процент от продукцията си на техните пазари, където цената е доста по-висока от реализираната в България например. Повечето големи производители в Европа са и нетни износители на месо и тази част от месата, които не могат да се изконсумират при тях, заливат пазарите в Източна Европа, в това число България, Румъния и Гърция", поясни още Славов.

Има и още една съществена разлика между българското и вносното свинско месо, която прави родното по-качествено.

"Вносното свинско месо от Западна Европа идва у нас парено. Винаги когато един труп мине през термична обработка, качествата на месото не са толкова добри, отколкото от драно животно. Защото у нас се прилага технологията на дрането", обясни Венцислав Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е била на първо място в а света по овцевъдство в Света !И населението е било мноооого по-малко
18
10
 
14
 
! Отговори
мен преди 1 година
Аржентина ни залива с некачествено телешко!
17
3
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До ИСТОРИЯ Днес си купих свинско и на етикета ясно пише,че е произведено в Испания.
16
6
 
27
 
! Отговори
Еми дааа преди 1 година
Резултат от добре изпълнен дългосрочен план : птичи грип, свински грип, луда крава, *** грип....какви ли не простотии за да се избият на хората животните. Изкупуване на месо, мляко и всякаква земеделска продукция на безценица. Масово изкупуване на земеделски земи от 4-5 частни фирми. Цел-отказване на свободните земеделци, всичко да отиде в подставени частни фирми, постигане на зависимост. Не можеш да произвеждаш, трябва да купиш - цената "ние я определяме" не ти изнася, е...вече нямаш избор!
15
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина изяде замразеното месо от резерва на западняците.
14
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа унищожи животновъдството ни и сега могат да ни дават лошо месо.
13
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българското е хубаво, но е само 30%. 70% са мъърша продавана на българския пазар. Абе вие четете ли изобщо???
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ИСТОРИЯ: Кажи го това на "българския син"!!! Той смята, че месото тук е по-хубаво от на запад. Ама не помисля, че 70% от месото тук е вносен ***. И не може да чете явно! Само коментира.
11
15
 
11
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 1 година
ПП отмени Закона за изписване на произход на месото и местните продукти в България .Не купувайте месо от Полша и Испания = канцерогенно е .
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Български син: Ако ми дадеш пари, ще си стоя на запад. В бедна България трудно се печелят. Факт е, че вносното месо от чужбина в България е престояло. Там е хубавото.
9
5
 
29
 
! Отговори
ффф преди 1 година
Европейския пазар е отворено пространство.Но нашите животновъди от 10 дерета вода ще докарат,за да ни убедят,че нашето месо е по-качествено/което не е вярно/,че разходите са високи/ако може 1 кг.да го продават за 50 лв/,че работят на загуба.Аз съм на 65 г. и до сега съм гледал животни.За да е на загуба живтновъд,трябва да му откраднат стадата.Но българина е научен да "реве",не иска да плаща данъци,и мрази нармална норма на печалба.И сме много мързеливи.Затова гледаме само авантата.
8
15
 
5
 
! Отговори
Български син преди 1 година
До 5 стои си на запад и не се обаждат тогава мужик, защо влизаш в Български сайтове чети си и си коментираи западните
7
8
 
27
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Днес 17.01 си купих испанско свинско,което е пакетирано на 04.01 ,така че твърдението,че у нас се продава месо което не е продадено на Запад,не отговаря на истината.Дали прасето е гледано в Испания или България,разлика няма.Прасето си е прасе.Не разбирам защо родните производители не могат да работят в конкурентна среда.Данъците и заплатите са най-ниските в ЕС.
6
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам африканската чума какво нанесе на свиневъдството,но герберската чума го унищожи тотално!
5
5
 
8
 
! Отговори
ЦСКА преди 1 година
Злонамерени слухове, разпространявани само и само за да се дискредитират нашите привърженици. Вече никой от отбора, нито пък от феновете не е болен от африканска чума!
4
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А здрасти! Аз от 2-3 десетилетия едва ям месо в България, направо ми се повръща. Когато съм на запад си е съвсем друго.
3
5
 
16
 
! Отговори
Български син преди 1 година
Верно е аз гледам малко земя със трайни насаждения, досега държавата не ми е дала една стотинка субсидии или каквито е да е помощи. Лошото е че сам не мога да я работя земята а вече никои не мога да наема за работа или искат много пари и не могат да свършат нищо или изобщо няма кои. Демокрация брат ценности повечето само тука шляпуркате и блогъри, инфлуенцари пълен леш
2
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то всичко от бг е с най-добро качество, а всички останали от света са пррости и там са на-гадните неща и гледат да ни унищожат, нали така
1
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Де ,да беше,само месо :)))