Грета Тунберг инсценирала ареста си по време на протеста в Люцерат?

Потребители отбелязаха, че тя очевидно се забавлява, докато полицията я отвежда
Обновена: 18 яну 2023 11:17 | 18 яну 2023 11:09, Нели Христова
126
Грета Тунберг инсценирала ареста си по време на протеста в Люцерат?
Снимка: Getty

Снощи медиите по цял свят съобщиха, че екоактивистката Грета Тунберг е била арестувана по време на протест в Люцерат.  Кадри показват как 20-годишното момиче е изнесено на ръце от органите на реда.

Още по темата

Версията е, че Тунберг е стояла близо до ръба на мината – в която един активист е скочил, според информация на полицията. Първоначално тя е помолена доброволно да се предаде, не за арест, а за даде данните си на властите, за да ги запишат. Активистката обаче е отказала, а това е довело до насилственото й отвеждане от мината.

Полицията дори излезе с изявление, което гласи: "Грета Тунберг беше част от група активисти, които се втурнаха към ръба. Тя беше спряна и изведена от нас с тази група извън непосредствената опасна зона, за да установим самоличността им."

Още кадри показват и Тунберг, която седи в бус, доволно вдигнала палец. Полицията допълни, че нито тя, нито останалите активисти са арестувани, а просто са събрани данните им за да бъдат идентифицирани.

Но още видеа показват и другата реалност - кадрите, на които полицията е хванала Грета и я извежда, всъщност са инсценирани от насъбралите се журанлисти.

На кадрите се вижда как Грета се смее, хваната от полицаите, които кротко чакат фотографите да направят своите снимки. Видеото е споделено десетки пъти в социалните мрежи от възмутени потребители, които отбелязоха, че тя очевидно се забавлява, докато полицаите я отвеждат. 

По-късно Тунберг написа в Twitter: "Вчера бях част от група, която мирно протестираше срещу разширяването на въглищна мина в Германия. Бяхме разпръснати от полицията и след това бяхме задържани, но ни пуснаха по-късно същата вечер. Опазването на климата не е престъпление."

Преди дни Тунберг държа реч пред хилядите протестиращи, които вече две години окупират Люцерат, опитвайки се да го спасят от това да се превърне в поредното село, изчезнало заради добива на въглища.

Плановете на правителството да разруши Люцерат са част от "компромисно" споразумение, постигнато с енергийния гигант RWE миналата година, което му позволява да унищожи изоставеното село в замяна на прекратяване на използването на въглища до 2030 г., а не до 2038 г.

Зелената партия, която има власт както на местно ниво, така и в управляващата национална коалиция, твърди, че сделката изпълнява много от исканията на природозащитниците и е спасила пет други села от разрушаване. Но протестиращите са окупирали селото от две години. Съобщава се за ожесточени сблъсъци, докато полицията се опитваше да го разчисти миналата седмица, като се твърди, че има десетки ранени.

Тунберг се обърна към около 6000 протестиращи, които маршируваха към Люцерат в събота, като нарече разширяването на мината "срамно" и "предателство към настоящите и бъдещите поколения".

"Германия е един от най-големите замърсители в света и трябва да бъде потърсена отговорност", каза тя и добави: "Най-засегнатите хора са ясни, науката е ясна, трябва да запазим въглерода в земята. Когато правителствата и корпорациите действат по този начин, активно унищожават околната среда, излагайки на риск безброй хора, хората се активизират."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
баба и уши фон ботокс онзи ден у давося и тя зелени сделки, индустриална промяна, ала бала, ще спасява човечеството от нещо като го убие от глад,. особено белото европейското, че те кафевоидните без това не работят. хак да им е на дойчистанците, каквото те направиха на източна европа и на нас в частност сега ще им се върне тъпкано. от собствените им елити. германия и европа на колене за 4ти път за 150 години. дано да се довърши тази ***. нашата майчица българия и без това е на доизживяване.
75
0
 
11
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Бая е закръглила бузите от "протестиране" .... Тая година трима яки полицаи едва я мъкнат ... догодина ще е нужен цял взвод ... и фадрома за да я помръднат . Браво. Отлична идея . Свръхнаднорменото тегло е отличен помощник на протестъра . Ако тежиш 180 кила където седнеш да протестираш... там си оставаш. На ченнгетата ще им е нужна специализирана техника за да те преместят ....
74
0
 
7
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Тумбалалйката по този начин си осигурява над 100000$ , разполага с три автомобила, единият е Тесла, и океанска яхта за 5мил., с която пътува до НЙ, зада не ползвала транспорт с карбонов отпечатък. До тук нищо лошо. Лошото е че милиони тинейджерчета, зеленисти и лефтисти се връзват на приказките и (най-често несвързани) и увеличават доходите и.
73
0
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Тази да се залови и с първия...дилижанс,да се изпрати в джунглите на Африка. Там ще е полезна...наистина всред...пигмеите,да ги обучава да палят огъна с...вестници,а изсъхналите листа и цветя,да ги събират в...хербарии.
72
3
 
7
 
! Отговори
гз преди 1 година
а по време на локдауна тия немски полицаии скачха по трима върху пенсионери без маски и им слагаха белезници свалени на земята. добре че са мигрантите да отсрелват някой немски полицай
71
2
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Абе тази нали беше ученичка как е сега на 20????
70
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако може повече да не ни занимавате с постановките на тази амеба?
69
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все пак трябва да има лидери и......лидерки......за животоважни неща извън политиката.....па макар и назначени артисти.........18 януари а Софийския сняг не е идвал и все повече няма да идва..........Грета ТУНБЕРГ може и да е фалшив герой но други герои изобщо няма а и казва истината
68
2
 
37
 
! Отговори
въпрос преди 1 година
От какво се издържа това същество, което няма и средно образование,защото не ходеше на училище,а цялата глобалистка общност и ръкопляскаше затова.С какво се препитава един екопротестър без диплома за образование?
67
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да дойде да протестира в Банско срещу строежа на втори лифт. Като гледам как й се радват колегите по-долу, ще остоне много доволна.
66
7
 
32
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Аз виждам поне малко положително при нея. А това е, че за разлика от другото актьорче-марионетка -Наркомански, от действията на тази не умират хора ... поне засега.
65
8
 
22
 
! Отговори
Поличическо шоу преди 1 година
ВИЕ какво очаквате - екшън като в Украйна ли? НАЗАПАД няма да си запалят земята като умниците укропитеци! Не чакайте такова нещо!
64
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тъз ли пътува до Чили напразно
63
3
 
49
 
! Отговори
Ами да преди 1 година
Платена дебелогъзеста , ***! Обикаля света, защото може да си го позволи! На нейната възраст, учат и се образоват! Какво е допринесла досега на света с нейното бръщолевене!
62
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Юрог ей щината е просто един голям нескопосан треторазряден цирк.
61
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чантичката й Найк, екологично произведена.
60
16
 
16
 
! Отговори
Ганди преди 1 година
Тая е извънбрачно дете на Волен Сидеров 100%
59
3
 
53
 
! Отговори
Гневен българин преди 1 година
Това безделниче е станало бая бичме. Едвам го носят. Сигурно е заформило бузите от веган начин на живот и гладни стачки.
58
2
 
50
 
! Отговори
Koto преди 1 година
Тая не я бяха давали скоро. Голямо кюфте станала. След някоя друга година ще е дебелогъзa леличка тип ***-майка.
57
1
 
31
 
! Отговори
абе преди 1 година
тая / той / то / те ,,,, що не си фане гадже та да я свали на земята , или си пада по самозадоволяването ???