Бивш командир на "Вагнер": Разстрелваха другари заради бягство

Андрей Медведев избяга в Норвегия и се страхува за живота си
27 яну 2023 13:00, Йоана Цонева
165
Бивш командир на "Вагнер": Разстрелваха другари заради бягство
Снимка: БГНЕС

Бившият командир на руската наемническа групировка "Вагнер", който избяга в Норвегия, разказа как е станал свидетел на разстрел на някои от другарите си, докато са се опитвали да избягат от фронтовата линия в Украйна, съобщи норвежкият му адвокат пред "Ройтерс".

Андрей Медведев, който избяга от Русия, пресичайки руско-норвежката граница на 13 януари, заяви, че се страхува за живота си, след като е станал свидетел на убийства и малтретиране на руски пленници, отведени в Украйна, за да се бият за "Вагнер".

Медведев живее на тайно място в района на Осло, след като в сряда беше освободен от ареста след "разногласия" с полицията относно мерките, предприети за осигуряване на безопасността му.

Адвокатът му Брайнулф Риснес заяви пред Ройтерс, че Медведев е видял някои "невероятно ужасни" ситуации, докато се е борил с "Вагнер" миналата есен.

Той е станал свидетел на "стрелба по негови другари, докато е наблюдавал, защото те са се опитвали да избягат", каза Риснес в интервюто, цитирайки Медведев.

Руснакът "бавно се примирява със случващото се", заяви адвокатът му.

"Животът му беше хаотичен, опасен и много стресиращ от много дълго време", каза Ринес, "особено, разбира се, през есента, когато беше в Украйна с групата "Вагнер".

Още по темата
"Но, разбира се, животът му не е бил лесен и преди това", заяви той.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна преди 11 месеца, са убити хиляди украински цивилни граждани, милиони са изтръгнати от корен, а градовете са превърнати в руини.

Националната криминална полиция на Норвегия Kripos, която отговаря за разследването на военни престъпления, е започнала да го разпитва за преживяванията му в Украйна и ще продължи да го прави, казва Ринес.

Kripos е част от проект за разследване на военни престъпления в Украйна, осъществяван от Международния наказателен съд.

Други групи като Норвежкия хелзинкски комитет и фондация "Клуни" също се интересуват от разговори с Медведев, каза адвокатът му.

"Едно от основните неща ще бъде да координираме действията си, за да не се налага да задаваме всички въпроси по пет или десет пъти", каза Риснес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо в западните Арми много рядко има дезертьори щото не използват престъпници и затворници майна
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия и тя нахлу в Полша и сия разделиха с първия му приятел хитлер
100
0
 
3
 
! Отговори
до анонимния преди 1 година
До Анонимен "Пак казвам като няма воина няма и дезертьори" Ми то така и за украинците няма война и няма защо да си трепят хората, ама го правят. А и да попитам за хипотетична ситуация. Няма обявена война, но примерно началото на ВСВ Германия нахлува в Полша. На границата поляк, ако избяга, дали е дезертьор? Германец? Ако е операция на спец части без обявена война и някоя барета започне да бяга? При военни действия бягството от частта ти винаги се счита за дезертиране.
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И нали лавров казваше че украинци с украинци се стрелят. И постоянно си сменят изказванията въобще се чудят какво да измислят за пред своите
98
2
 
5
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
По принцип дезертьорството по време на военни действия се наказва именно със смъртна присъда. Между другото, същото е положението и при западните наемници.
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак казвам като няма воина няма и дезертьори
96
1
 
6
 
! Отговори
хаха преди 1 година
По военните закони ДЕЗЕРТЬОРСТВОТО с какво се наказва? Със забележка ли? Може би става въпрос изобщо дезертьорите да не бъдат гонени и да се оставят да отидат, където си искат? Във всяка армия по света наказанието е смърт като цяло. При украинците при бягство или даже развяване на бял флаг роти, които стоят зад фронтовата линия, разстрелват от джиповете си. Това отдавна е излязло като видеа. Защо за тях няма новини?
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То затова и не се справят добре от затворници воини не става
94
1
 
9
 
! Отговори
Колелото на времето. преди 1 година
Спрете войната ,че готвят Чеченски сценарий за Украйна.Путин ще изравни Киев със земята както направи с Грозни след съмнителен атентат в Русия.Русия все още ползва оръжия от 70 те години в Украйна и изпраща затворници,неуки бедняци и чучкчи -все ненужен матрал според властта.Не са започнали тотална война заради наличието на все още нормални и вярващи хора в Русия ,които знаят ,че са братя с украинците и тотална война би ги потресло.Посейдони, Циркони,Кинжали.... ще има много жертви .
93
5
 
14
 
! Отговори
И преди 1 година
Украински воени правят същото..
92
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски военните кореспонденти анализираха показанията на освободени руски военнопленници и заключиха ,че 95 % от военнопленниците са били бити. Най-тежка е съдбата на ранените: около половината са разстрелвани на място, особено ако са били дончани от ДНР и ЛНР.Всички военнопленници се изпращат на служители на СБУ и ГУР, където се провеждат разпити. Най-често срещаните тормози са електрически удари, прищипване на пръсти с клещи, удушаване с торбички и жици, отрязване на пръсти и уши, поставяне на предмети в отворени рани и на горещо желязо.
91
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не русия никого не използва или цеди
90
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Израел си има работа спирам в Сирия а там господства путин
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да но не ни беше забранено на медиите да казват воина с Ирак или в Афганистан а на вас ви е забранено
88
4
 
2
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Боби казва: "Стигнах до РОЙТЕРС и спрях да чета... Хорица от ДНЕС вземете намерете няколко по-различни източника на информация от АПФ, Ройтерс и Гардиан -... /// Как да го разбираме!? Не искаш инфо от РОЙТЕРС, а след това предлагаш, АПФ, РОЙТЕРС и Гардиан??? Ти явно знаеш, че има няколко РОЙТЕРС-а. Ты герой нашего времени.
87
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема е САЩ !Използват че в ЕС лидерите са прекалено ПРИМИТИВНИ , и доят ЕС като по книга .
86
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже падне една бомба върху цивилни загинат 12човека русия веднага мрънкаше русия бутне няколко ракети върху жилищни сгради нищо не се еслучило
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е , има малка разлика , войните на НАТО по цял свят , са ''операции'' , а тези на Русия са войни .''Операция'' ПУСТИННА БУРЯ , не беше ''война''!
84
1
 
7
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Украинците правят същото само че с редовните украински бойци. При руснаците това е само при затворниците. Така наречените заград отряди на Украйна.
83
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забравих , че ''операциите'' на нато са ''хуманни'' / както си ги наричат те / , а ракетите били ''прЕятелски'' !