Руската офанзива в Луганск и Донецк буксува, какви са плановете?

До момента украинските сили са отблъснали руснаците от 13 населени места
Обновена: 31 яну 2023 12:59 | 31 яну 2023 12:53, Йоана Цонева
411
Руската офанзива в Луганск и Донецк буксува, какви са плановете?
Снимка: БГНЕС

Украинските сили са отблъснали атаките на руските войски в близост до 13 населени места в източната част на страната.

В сутрешния си доклад Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че през изминалото денонощие окупационните сили са отблъснали нападенията в районите на Новоселовское, Белогоровка в Луганска област, както и край Ямпиловка, Спорное, Красная гора, Парасковиевка, Бахмут, Клещеевка, Ивановское, Авдийевка, Водяне, Первомайское и Угледар, Донецка област.

Засега руските войски са съсредоточени върху борбата за Донецка и Луганска област, колкото и значителни да са загубите им в тези райони. По-специално, руснаците щурмуват Угледар, вероятно опитвайки се да изтласкат въоръжените сили на Украйна по-далеч от така наречения "кримски коридор". Вчера от силите на ДНР съобщиха, че в околностите на града се водят тежки боеве, а украинците са се укрепили.

Отбелязва се, че врагът продължава да води офанзиви в направленията Лиман и Бахмут, като понася тежки загуби. Настъплението е неуспешно в направленията Авдиевка и Новопавловска. По направленията Купянск и Запорожие тя защитава завзетите по-рано позиции.

Според анализатори активизирането на руските войски в Донецка област има за цел да отклони вниманието на украинските сили от подготовката за контраатака. ISW прогнозира, че Кремъл се готви за голямо настъпление в Луганска област.

Според доклада ситуацията във Волинска, Полеска, Северска и Слобожанска област не се е променила съществено и не се отбелязват настъпателни групи на противника.

Още по темата
Ден по-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия се надява да удължи войната, като изтощи нашите сили. Американският Институт за изследване на войната (ISW) смята, че руският диктатор Владимир Путин е готов да продължи пълномащабната война срещу Украйна поне още шест месеца.

Докладите от руска страна за фронтовата линия показват също замръзване на ситуацията. ТАСС съобщава, че през последните 24 часа украинските въоръжени сили са обстрелвали населени места в Донецката народна република 29 пъти, при което е ранен един цивилен. Данните са от представителството на ДНР в Съвместния център за контрол и координация на военните престъпления от страна на Украйна.

Владимир Рогов, председател на движението "Заедно с Русия" дава заявка за цел село Малиновка, източно от Хуляйполе, което ще позволи на руските сили да превърнат града в полуанклав.

Пред държавната агенция Рогов докладва и че руските сили укрепват позициите си в Запорожка област. Той уверява и че руските "Торнадо-S" превъзхождат по точност американските HIMARS,

Според Рогов руските сили в момента обстрелват позиции на ВСУ в Орехово, Хуляйполе и Чаривне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ок тези руснаци ще се само изтребят.
274
7
 
10
 
! Отговори
мършата преди 1 година
....."Торнадо-S" превъзхождат по точност американските HIMARS.... Тоа изплиска легена !
273
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Юлиан Репке, журналист от германското издание Bild, известен с подкрепата си за Украйна, намекна за реалната ситуация в Донбас.Ако можех да ви разкажа, написа той в социалните си мрежи.Ако ви кажа какво ми казаха украинските войници за ситуацията около Бахмут, сигурно пак ще ме наречете руски пропагандист. Затова няма да навлизам в подробности, написа той.
272
6
 
5
 
! Отговори
ТАЛИБАН преди 1 година
РУССИЯ ВАВ АЗИЯ.ЗАВИНАГИ.
271
8
 
10
 
! Отговори
Теодоро преди 1 година
Мазен пасквил!! СЛАВА НА РУСИЯ И НЕИНИЯ ПЪЛКОВОДЕЦ ПУТИН
270
18
 
9
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Ф-16 ВЕЧЕ НЕ СА НУЖНИ---ЕВЕНТУАЛНО САМО А-10! ТУРЦИЯ ИЗПИТВА ВЪВ ВОЙНАТА НОВИЯ БЕЗПИЛОТЕН ИЗТРЕБИТЕЛ НА ПРАКТИКА В УКРАЙНА---ТОВА Е БЪДЕЩЕТО НА ВЪЗДУШНАТА БОЙНА АВИАЦИЯ И НОВИТЕ МОРСКИТЕ ДРОНОВЕ В ЧЕРНО МОРЕ!..ТАМ СЕ КОВЕ ПОБЕДАТА НАД РУСКИЯ АГРЕСОР!!!
269
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще изпратят всичко което поиска Украйна самолети и хеликоптери също5. То така беше с гаубиците, с Химарсите,бронираните машини и танковете. Ден през ден съобщаваха че няма да изпратят. Такава е тактиката първо руснака се успокоява, след това бавно бавно се ерозира и накрая ще приеме без да хвърля къчове че Украйна ще получи самолети. Сега няма да е но стотици пилоти се обучават на Ф16 и А10 в САЩ и Европа. До края на май Украйна ще получи западни самолети
268
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямало да изпратят изтребители Ф-16... Разбира се, че няма. Ще изпратят А-10, отварачката за танкове и бронетехника. Ф-16 няма работа там. Но първо има едни 20 МиГ-29 в Полша.
267
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че др. Митрофанова все още има бюджет. Иначе как ще се пишат толкова нелепости от коментиращите? Нима някой си е и помислил, че тия дето създават технологиите и движат производството на тая земя , са толкова глупави и наивни да оставят технологично изостаналите да определят световния ред и правила. От какво печели Путин? от това дето минъорите и металурзите извадят и произведат , какво? - ПОЛУФАБРИКАТ, и да го продаде по занижени цени / конкуренцията е голяма/ , ама $ трябват не рубли
266
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са плановете? Плановете са безусловна капитулация на Русия.
265
12
 
10
 
! Отговори
На руските Искендери преди 1 година
..от 135 -електронни елемента в ракетата -- само 23- са руски ---ВСИЧКИТЕ ОСТАНАЛИ , СА ЗАПАДНО ПОИЗВОДСТВО И ТЕХНОЛОГИЯ!
264
18
 
14
 
! Отговори
Германец преди 1 година
9 грама олово от упор в тила на жужака. Под такъв план се подписвам с две ръце. Кой е с мен? :)
263
9
 
6
 
! Отговори
Invaders Must Die преди 1 година
Хората са го казали: Invaders must die.
262
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става, когато космическите ти оръжия се окажат само на хартия, а на непобедимата ти армия, се налага краде перални заради корупцията в командването.
261
6
 
7
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 1 година
Много друсани анонимници тука.... Хахахахаха
260
16
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Руската офанзива в Луганск и Донецк буксува, какви са плановете?"--------------Буксуват ви главните мозъци. Вагнер са обкръжили украинците в Бахмут, а след падането му, се отваря вратата към западна Украйна.
259
2
 
10
 
! Отговори
предупеждавам ви преди 1 година
че имам сериозни психически отклонения.
258
5
 
11
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 1 година
Руснаците са дали руски паспорт на откраднатия енот от Херсонския зоопарк . Да му го дадат да видим какво ще направи с него. Няма такава държава ! Хахахаха. Ще ни уморят от смях !
257
5
 
7
 
! Отговори
запознат преди 1 година
Запознат съм с всички клошари в района. Даже някой път ме черпят вафли и семки.
256
5
 
11
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 1 година
Доставките на нефт от Русия за Европа по море практически са преустановени.Честито на печелившите !