В Киев ракриха мащабни схеми за кражби на стойност 3 млн. долара

Средствата били предвидени за храна на украинските сили
Обновена: 3 фев 2023 20:28 | 3 фев 2023 18:58, Йоана Цонева
159
В Киев ракриха мащабни схеми за кражби на стойност 3 млн. долара
Снимка: БГНЕС

Разкрити са мащабни схеми за кражби от държавния бюджет за храна на военни от украинската армия, съобщи Службата за сигурност на Украйна (СБУ), цитирана от Руската служба на "Би Би Си".

Според оценките на агенцията размерът на щетите на Министерството на отбраната на Украйна е повече от 119,5 милиона гривни (приблизително 3 млн. долара).

Според разследването служители на един от отделите на Министерството на отбраната са сключили споразумения с ръководителите на две търговски структури за доставка на пратки на едро с храни до местата на дислокация на военните.

"Вместо да доставят определени количества хранителни продукти на въоръжените сили на Украйна, участниците в схемата са отклонявали средства чрез редица свързани компании", отбелязват от СБУ.

Освен това в района на Киев служители на СБУ са уличили командира на една от военните части за присвояване на почти 2,4 милиона гривни (65 хил. долара), отпуснати за храна на персонала.

Още по темата
В края на януари украинското издание ZN.UA публикува разследване, разкриващо корупционни схеми за осигуряване на храна на военните.

"Договор на стойност 13,16 милиарда гривни е сключен на 23 декември 2022 г. Цените на най-популярните продукти се оказаха 2-3 пъти по-високи", съобщава изданието.

След това в Украйна започнаха проверки на покупките на Министерството на отбраната.

На фона на разгорял се скандал президентът Зеленски обяви поредица от оставки на висши служители, включително в ръководството на Министерството на отбраната.

Европейският съюз реагира положително на съобщенията за антикорупционни мерки в Украйна, като подчерта, че борбата с корупцията трябва да бъде засилена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
1
 
! Отговори
надали преди 1 година
До Някой, ами то това демокрация по американски .
129
1
 
2
 
! Отговори
Боко преди 1 година
пф 3 милиона :))) аз ги събирам само в едното чекмедже
128
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Mите, украина е територия на Русия ;)
127
9
 
4
 
! Отговори
Митко преди 1 година
Украйна полека ще стане нов център на Европа. Цялото мобилизирано население, което сега се бие по фронтовете, в един момент ще се демобилизира. Тогава ветераните няма да подминават корупцията с лека ръка, както правим ние. Когато се сблъскат с корумпирани администратори ще имат мнооого повече смелост и морално право да ги държат отговорни. "Аз съм проливал кръвта си за тази държава..." - кой ще може да им противоречи... Но споко - на нас ни са виновни американците, и можем да плюем наред
126
2
 
12
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Схемите със сигурност са за милиарди, но са контролирани от елита им, затова ще изгорят 3-4 кокошкари за да замажат очите на американските ревизори. Така или иначе руската телевизия многократно (дез)информираше за това, но ето - Спряха я, за да не ни (дез)информират повече. Е, има и интернет. На 100 саита поне може да я гледа който иска. И там има цензура, но поне оповестяват и "политнекоректните" новини. Лошото е, че комунизмът се завърна в ЦЕЛИЯТ СВЯТ едновременно като по команда!!!
125
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ейй те пък много скромни.Схеми за 3 млн. Схемите са за милиарди и никой не може да каже колко точно. Разкрили са някакви кокошкари.
124
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно, дали някога ще се разследват мащабните схеми за кражби в София?
123
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешници,ние ги биеме отвсякъде в това отношение.Къде са тръгнали?
122
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна се знае, че Украйна е корумпирана страна, както и при нас сега зора е да се покажат, че се борят с корупцията за да влязат в ЕС, а не че корупцията ще изчезне. Ние най-добре знаем за какво става дума, филма го гледаме от десетилетие
121
6
 
7
 
! Отговори
Капитал преди 1 година
В Русия корупция няма. Нито КОПЕЙКА не е открадната... от който не трябва.
120
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
|Ако наистина е така,зелето вероятно ще се спомне от приятелски огън.Отвр. е да крадеш от залъка на войника,когото пращаш на сигурна смърт!Ади сега,платените русофоби да ми кажат кой се е запътил за съд в Хага...ако не го гръмнат преди това неговите фашаги.
119
1
 
11
 
! Отговори
до Колеба преди 1 година
Гледай кого водиш във Б-я ,че ще се научат и магистрали да крадат и то майсторски няма хващане !
118
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин дворец си построи, тия некви 3 милиона. Изостават.
117
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После защо не искат мир...
116
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То не са 3 милиарда цялата е разграбена пълен батак
115
3
 
27
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 година
да де, ама за какво да хабят средствата за "определени количества хранителни продукти" за укронацистите, след като така или иначе те биват избивани скорострелно на фронта като мyхи...така че - правилно не са им ги дали, а са ги отклонили! Хитро!
114
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То за милярди става въпрос ,ама са се объркали в сайта.
113
7
 
12
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ+БСП(БКП) преди 1 година
ЛЪЖИ МААМИ КРАДИ ЛЪЖИ МААМИ КРАДИ ЛЪЖИ МАММИ КРАДИ УРААААААААААААААААААААААААА ЗА ПАРТИЯТА МАЙКА!! КОМУНИЗЪМ КОМУНИЗЪМ КОМУНИЗЪМ!
112
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След тази статия, започвам да си мисля, че единствения начин да се отървем от корумпираните държавници е някой да ни нападне.
111
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чооооовечето с минусите се яви.Ураааа