До момента са изтеглени 19 милиони руски и съветски книги от Украйна

Руският език все още играе голяма роля в бизнеса, културата и медиите
7 фев 2023 20:55, Йоана Цонева
267
До момента са изтеглени 19 милиони руски и съветски книги от Украйна
Снимка: БГНЕС

Украйна е изтеглила от библиотеките си около 19 милиона броя книги до миналия ноември, които идват или от съветската епоха, или са на руски език, е заявил украинският депутат Евгения Кравчук, цитирана от "Ройтерс".

Кравчук, която е заместник-председател на комисията по хуманитарна и информационна политика на украинския парламент, каза, че от 19 милиона книги 11 милиона са на руски език.

"Някои книги на украински език от съветската епоха също са премахнати", каза Кравчук според изявление, публикувано на уебсайта на Върховната Рада.

"Има и препоръки за изтегляне и премахване на книги, чиито автори подкрепят въоръжената агресия срещу Украйна.

Не е ясно какво се е случило с изтеглените книги.

След като Русия анексира Кримския полуостров на Украйна през 2014 г., Киев все повече започна да ограничава използването на руски книги. Процесът на така наречената "дерусификация" се ускори, когато Русия нахлу в страната преди близо година.

В средата на 2022 г. Украйна ограничи разпространението на руски книги, опитвайки се да прекъсне допълнително културните връзки между двете съседки и да отмени политиките, които според властите в Киев са потискали украинската идентичност от векове.

"Като цяло съотношението на книги на руски и украински език в нашите библиотеки е просто много жалко", каза Кравчук.

"Така че сега говорим за това, че е необходимо да се подновят фондовете и да се закупят книги на украински език възможно най-скоро."

Още по темата
Тя добави, че около 44% от книгите в украинските библиотеки са на руски език, останалите са на украински или езици на страните от Европейския съюз.

Украинският е единственият официален език в страната. Около половината от населението говори предимно или само украински, а около 30% говорят предимно или само руски, според проучване от 2019 г. на Киевския международен институт по социология.

И руският, и украинският са източнославянски езици, но докато повечето украинци говорят руски, руснаците, които не са запознати с украинския, трудно го разбират.

Руският все още играе голяма роля в бизнеса, културата и медиите. И все още се говори много широко в много градове, включително Киев, въпреки че използването на руски е все по-ограничено. Законодателството задължава предприятията и другите институции да използват украински.

В Украйна след руската агресия от февруари миналата година върви активна камапания за смяна на имена на улици и други топоними, носещи имената на руски или съветски исторически фигири, включтелно писатели и поети. Също така се премахват паметници, свързани с Русия, включително на руски и съветски лидери, монарси и пълководци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
1
 
! Отговори
bl преди 1 година
А четете ли понякога книгите, които изгаряте?Той се засмя: Това е забранено от закона.
211
0
 
1
 
! Отговори
Дракон преди 1 година
Теорията на комунизма е създадена от Маркс и Енгелс от "омразния" Запад и "умните" руснаци се набълбукаха като умопомрачени с утопична философия, която вече им излиза през носа.
210
1
 
4
 
! Отговори
Ноемално преди 1 година
И Хитлер е горил книги.
209
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сталин е дал комунизма и Т. Живков след смърта му продължи.
208
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименТц - бъркас са баце. Освен Сталин има още двама - Рузвелт и Чърчил и една салфетка. А Сталин пък наследява комунизма от болшевиките които идват право от Германия и САЩ (Троцки -директно от Ню Йорк) и носят влакове с пари осигурени от единствените които могат да напълнят вагони със злато и пари. С едни специфични фамилии и в плановете им изобщо не влиза да има червена империя а марионетни държавици в които да се смучат руските ресурси. Ама чичо Джо им обърка плановете. Сега и Путин
207
1
 
1
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Сега могат да ги изгорят публично пред университета в Киев..........
206
7
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До 1930 година никой в Донбас и Луганск не е говорил руски.Четете руски класици,които го твърдят,неуки zМоби руски!
205
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сталин е ,,дал" комунизма на България.Така че , мислете.
204
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До предния пост....Само това ли знаеш за Сталина.А за ,,Голдомора " чувал ли си.
203
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До преден пост.Изобщо не съм фен на Сталин но именно той е дал на Украйна Донбас и Западна Украйна така че мислете.
202
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно.Ако в тия книги е пишело , че Сталин е ,,Освободител" на Украйна , много ясно я че ще бъде изгорена.
201
3
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Това е все едно ние да си изтеглим българските книги от библиотеката, щото не били на македонски язик :) Както каза Любчо Георгиевски миналата седмица...как не преведоха една книга на македонски, аз 6 месеца загубих докато вдяна за какео иденреч в бг книгата. Че и укрите. Вие, укропитеци, говорите на руски, ама нали сте питеци като македонците, не го разбирате тоя язик и като не го рабирате, в коша. Чудно ми е обаче, как ще се разбирате помежду си без руски...
200
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 232 Коя е тази студентка задочничка? Да не е някоя от сегашните депутатки или други политички, кандидатки за висши държавнипостове?
199
2
 
3
 
! Отговори
Баба преди 1 година
Спомням си, че след 88г и у нас имаше *** които горива и чудеха руски произведения
198
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една тука наша студентка задочничка четяла само по един въпрос от конспекта и каквото и да и се падне само от него отговаря новата висшиска комунофашиска нациска.
197
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунизма и Фашизма са едно и също нещо а пък нацизма е същото плюс расизъм злоба и глупост.
196
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сорросоидката намери и плюсаджии да я подкрепят в комунистическите анали те ня спят тези хора освен че заработват от затвора...
195
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "Украйна..." Много си заблудена това е ясно но защо си злобна не ти ли плащат добре комунистке.
194
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значи изтеглени. Тоест унищожени. Как не се намери някой милиярдер да ги купи.
193
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна сега ще направи това, което трябваше да направи България преди 30 години... пълно изкореняване на всякакво съветско и руско влияние.При нас това влияние остана да трови умовете на простолюдието и в следствие на това днес ни управлява руски президент, има поне 5 руски или проруски партии, 12 години ни краде охраната на диктатора Живков, а огромна част от населението е болно от русофилия.