Зеленски поиска тежко въоръжение и съвременни изтребители от Франция и Германия

"Оръжия, необходими за мир и за прекратяване на войната, която Русия започна"
9 фев 2023 08:10, Елка Василева
369
Зеленски поиска тежко въоръжение и съвременни изтребители от Франция и Германия
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Франция и Германия при снощното си посещение в Париж да предоставят тежко въоръжение и съвременни изтребители на страната му, предаде Ройтерс.

"Разполагаме с много малко време. Говоря за оръжия, необходими за мир и за прекратяване на войната, която Русия започна", каза украинският президент. "Франция и Германия имат потенциала да променят коренно ситуацията (на бойното поле), така виждам нашите разговори днес. Колкото по-скоро получим тежко въоръжение с голям обсег и нашите летци получат съвременни самолети, толкова по-бързо ще приключи руската агресия."

Още по темата
Зеленски пристигна снощи във френската столица за работна вечеря с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. Украинският президент беше посрещнат на стълбите на Елисейския дворец от френския си колега, който го прегърна приятелски, отбелязва Асошиейтед прес, след което тримата лидери влязоха вътре. Посещението на Зеленски е обрат в отношението му към Франция и Германия, за които по-рано през войната мнозина в Украйна смятаха, че не правят достатъчно, за да ѝ помогнат.

По-рано през деня вчера, преди да пристигне в Париж, Зеленски имаше разговори във Великобритания, където отново призова западните съюзници да предоставят на Украйна самолети, с помощта на които тя да обърне хода на войната с Русия.

Днес украинският президент ще замине за Брюксел, където ще участва в среща на върха на ЕС.

От началото на годината западните страни увеличиха значително военната помощ за Украйна. Те обещаха на Киев стотици танкове и бронирани машини, както и оръжия с по-голям обсег, но засега отказват да предоставят на Украйна бойни самолети западно производство.

Макрон посочи преди работната вечеря със Зеленски и Шолц, че на нея ще бъдат обсъдени оперативни въпроси, отново заяви, че не бива да се позволява на Русия да спечели войната, и добави, че Париж подобно на Берлин ще продължи да помага военно на Киев, колкото е нужно.

Също преди вечерята Шолц изтъкна в контекста на предстоящата днес среща на върха в белгийската столица, че Украйна е част от европейското семейство.

"Отнасям ясно послание в Брюксел: Украйна принадлежи към европейското семейство", каза Шолц.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
14
 
3
 
! Отговори
Казах преди 1 година
Ще има самолетчета спокойно. Русия просто няма какво да направи, нито може да направи нещо на Европа, защото Европа е най-великото място на Земята и винаги ще остане такова.
133
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофили Русия е агресора.Сега е нападната Украйна после Молдова и т.н.т.
132
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще им дадат и самолети и хеликоптери. На всички им писна от руските агресии през последните 22 години. Русия трябва да бъде наказана, щом не разбира от добро ще получи зло.
131
10
 
1
 
! Отговори
Радев ПОЗОР преди 1 година
Интересно ми е подметката Рундьо дали ще има очи да се запознае със Зеленски. Всъшност Рундьо там няма никакво място, ще стои най-мн в ъгъла на една маса и ще яде сахер тихо изолиран.
130
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е основният източник на информационни манипулации, насочени към дискредитиране на Европейския съюз. Украйна и нейните представители в 33 от 100 случая са станали директни мишени на информационни атаки, а в 60 от 100 случая основната цел на дезинформацията е била да се оправдае руската инвазия. Официалните руски канали играят голяма роля в разпространението на дезинформация и манипулация. Официалните акаунти на руските дипломатически мисии в социалните мрежи работят като координирана мрежа за разпространение на дезинформация и вече са напълно интегрирани в обширна система за манипулиране
129
0
 
12
 
! Отговори
доньо донев преди 1 година
тримата фашисти
128
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я, тримата герои на Доньо Донев... Или тримата от запаса..
127
2
 
11
 
! Отговори
Фики преди 1 година
Абе на тоя Зеленски няма ли кой да му даде 200-300 долара да си купи едно костюмче и една ризка. Малко е смешно там всички с мега официални и скъпи костюми, Зеленски по блузка и дънки иска военна техника за милиарди.
126
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта е да убиват по 1000 руски войници на ден, така до края на годината Русия няма да има армия
125
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една украинска журналистка попита 30 годишен украински генерал, колко преживяват мобилизираните от улицата. Ми около 5 часа на фронта. Може и час-два повече. Да сме чули нещо по този повод от комика?
124
10
 
2
 
! Отговори
Я преди 1 година
Сега е момента да се отървем от старите тенекии миг 29 и су25 и да ги разменим за модерни f 16-ки. Малко повече находчивост, господа управляващи!Същото важи и за танковете Т72 - подвижните гробове.
123
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много оръжия получава Зеленски
122
2
 
9
 
! Отговори
Яяя преди 1 година
Скоро Зеле ще поиска Германия и Франция да се преименуват на Окрайна .
121
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски е героя на света. Нормално е да бъде посрещан навсякъде
120
2
 
14
 
! Отговори
ало ало преди 1 година
ало, зеления плъх - най-много така да направиш, че да не останат украинци на земята!
119
4
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
ВООРЪЖЕТО ГО ПСИХОПАТА.ДАЙТЕ МУ КАКВОТО ИСКА .ПРОБЛЕМЪТ Е, ЧЕ НЯМА С КАКВО ВЕЧЕ ДА ПЛАЩА. И ПРОСТИТУТКИТЕ МУ ИЗБЯГАХА ОТ УКРАЙНА.
118
16
 
19
 
! Отговори
СОЦИАЛЕН ПАТОЛОГ преди 1 година
Не мога да гледам спокойно тези три човешки карикатури: Украинския клоун, геронтофила-президент и сладкия мъничък Шолци, с физиономоята на молец и авторитета на хамстер. Велики европейски политици. Подигравка с всички нас.
117
6
 
14
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
Land Lease е програма за подпомагане на съветската армия срещу агресията на Хитлер. Изпратени са близо 7 000 (седем хиляди!!!) самолети, 400 000 (четиристотин хиляди!!!!) машини - джипове и камиони, над 7 000 танка... Общо над 17 милиона тона оборудване.Дали защитниците на тезата "не давайте оръжия, само удължавате войната" биха имали същото отношение към горното, или за тях кремълската петолъчка е основен ориентир?
116
15
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ще го има и колкото по-скоро толкова по-добре, въпреки че и с известно закъснение пак ще свършат работа, но с цената на повече жертви от украинския народ, който се бори за свободата и независимостта си ... Присъдата на кремълските военнопрестъпници вече е изречена и свободния и демократичен свят няма да се примири докато тя не бъде изпълнена ... Европа никога не е била по-обединена, а путинва раша по-изолирана ... въпрос на време е путинската федерация да последва съдбата на СеСеСерето ... !!!
115
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проклет да е демона Зеленски.