Военната помощ за Киев е създала "допълнителни празноти" в армията на Германия

Едва 30% от германските "Леопард" са боеспособни
27 фев 2023 19:12, Йоана Цонева
247
Военната помощ за Киев е създала "допълнителни празноти" в армията на Германия
Снимка: БГНЕС

Само 30% от танковете "Леопард", които са на въоръжение в германската армия, са боеспособни. Това заяви председателят на Асоциацията на Бундесвера Андре Вюстнер в интервю за в. "Билд ам Зонтаг", съобщава ТАСС.

По негови думи германската армия не е поръчала нито една самоходна гаубица извън изпратените миналата година на Украйна.

"Останалите гаубици вече се извеждат от въоръжение и се използват за резервни части. В резултат на това материалната боеготовност на нашите артилерийски сили продължава да намалява", посочи Вюстнер.

Той отбеляза, че военната помощ за Киев е създала "допълнителни празноти" във въоръжените сили на Германия.

"Съмнявам се, че ще можем да изпълним задълженията си към НАТО от 2025 г.", заяви Вюстнер и добави, че Германия е изпратила около 60 самолета, 20 кораба и 7000 превозни средства на Украйна.

Още по темата
Той допълни, че 100-те милиарда евро, които германските власти са отделили за модернизация на армията, не са достатъчни. В заключение Вюстнер изрази мнение, че конфликтът в Украйна "няма да приключи тази година".

По-рано в . "Шпигел" съобщи, че германските власти са одобрили оръжия и военно оборудване на стойност 2,24 милиарда евро за Украйна в периода между 1 януари и 22 декември 2022 г. По-конкретно това включва самоходни системи "Гепард", 14 гаубици "Пенцерхаубице" 2000, пет ракетни установки за залпов огън и един зенитно-ракетен комплекс IRIS-T.

На 25 януари Германия потвърди, че ще изпрати 14 танка "Леопард 2" на Украйна и ще даде разрешение на други страни също да доставят такива танкове на Киев.

На 7 февруари пък германското правителство одобри изпращането на Украйна на 178 танка "Леопард" 1A5.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
7
 
8
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 1 година
Когато НАТО приключи със пост-съвецката кочинаНаречена Руска Федерация, ще мине една много интензивна програма за демилитаризация, денацификация и депутинизация на населението населяващи тази територия. В края на този процес най-летателното оръжие което ще имат ще бъде прашка. Няма да им бъде разрешено да имат дори лъкове и стрели.
139
8
 
6
 
! Отговори
Украинското лайно преди 1 година
стана съвсем рядко с глупостите, които повтаря.
138
5
 
9
 
! Отговори
Оферта от днес преди 1 година
България ако изпрати 15бр. Су-25 и 10бр. МИГ-29 ще получи 25бр. Tornado GR.4.
137
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се! За какво друго съществуват богатите колонии, освен ресурсите им да бъдат изсмукани от господаря САЩ, когато той е в криза!!
136
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера протест в Рамщайн ,пред базата за мир.Ще се осъзнаят швабите,но и те са колония като нас.
135
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свобода и суверенитет за Германия! Изтегляне на САЩ от 40 те военни бази-5% от територията на Германия, окупирана от амерканска войска от 1945-2023!!
134
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То немската армия съществува само за едно-да е донор на украинската! А немския народ съществува само за да нарива данъци за финансови и военни помощи за Украйна и всички милиони бежанци от войните на САЩ!
133
4
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
С други думи България е била добре икономически, когато сме били в един блок със СССР. 33 години след разтурването на СССР, България отново печели милиарди левове благодарение на СССР оръжейните технологии. От Запада и западните технологии засега удряме само греди и не само това, плащаме им скъпо и прескъпо за западните технологии-например милиардите за изстребители, платени, но не доставени.
132
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Берлин хората продължават да носят цветя на ударения руски танк който украинците довлякоха пред руското посолство като трофей да си правят ПР. Въпреки съпротивата на украинските активисти, които от безсилна злоба стъпкаха първите поставени цветя. Но берлинчани след това поставиха нови. И продължават. Украинците, автори на акцията, са в истеричен бяс. Полицията наблюдава, но не се меси и не взима страна.
131
5
 
4
 
! Отговори
До 137 преди 1 година
Па ти че я строшиш от фалшиви лайкове!
130
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не немците нямат пари да увеличат бюджета! Военният министър Писториус каза, че 100 милиарда не са достатъчни, но правителството не му дава повече! Още нищо не е поръчано в Райнметал до попълни загубените оръжиея! Може да продължи години! Защо лъжете хора!!
129
4
 
10
 
! Отговори
1 руско лайно преди 1 година
ще строши клавиатурата да пише едни и същи глупости.
128
10
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 1 година
Свобода и северенитет за Германия! Изтегляне на САЩ от 40 те военни бази-5% от територията на Германия, окупирана от амерканска войска от 1945-2023!!
127
2
 
5
 
! Отговори
The New York Times. преди 1 година
"България ще възстанови производството на съветски снаряди за въоръжените сили на Украйна, 122-мм снаряди ще се произвеждат само за Украйна." България е изпратила много самоходни 122мм гаубици Гвоздека
126
1
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
България се оказа ценна за Украйна, поради технологичното ни изоставане, тъй като само ние все още произвеждаме съветски боеприпаси. Неслучайно външния министър на Украйна ни дойде на крака да ни моли за боеприпаси и оръжия. Украинските военни не могат да боравят със западни оръжия и затова нашата технологична изостаналост, че само ние произвеждаме съветски боеприпаси се оказа толкова ценна за тях. Някои българи направиха планина от пари от тези съветски боеприпаси, които очевадно продаваме.
125
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До всички русофоби които си мислят, че в Германия растат пари по дърветата! Nein! Парите и оръжията тук не са безкрайна, ако ще Щолц да се кълне публично на Байдън и Зеленски във вечна вярност! Зиленски е получил спок до есента!! Каквото отвоюва обратно това е!!
124
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живея на село, но няма къде и пред кого да протестирам
123
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия трябва да мине на военна икономика за да произвежда достатъчно амуниции за Украйна, но това НИКОГА няма да стане! В момента произвежда за 6 месеца толкова амуниции, колкото Украйна харчи за ден!!
122
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам клип на който от една рота руски войници, останали 24 търсят помощ, защото са ги хвърляли за пушечно месо срещу бетони бункери в Донбас
121
7
 
6
 
! Отговори
Няма проблем преди 1 година
Оръжието което НАТО има в Европа е основно за предпазване от кръвожадните монголоидни племена населяващи територията наричана Русия. В момента в Украйна тече ликвидация на тези племена. Няма никаква логика оръжието да се държи по складовете а да не се използва по предназначение.