Съмнения за корупция в полза на Катар и в Еврокомисията

Директор на дирекция пътувал за сметка на властите в Доха
6 мар 2023 16:30, Елка Василева
20
Съмнения за корупция в полза на Катар и в Еврокомисията
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия потвърди, че директорът на дирекцията по транспорт на институцията е пътувал до Катар за сметка на властите в Доха, както по-рано съобщиха европейски издания. Чиновникът е преценил сам, че в случая няма конфликт на интереси, въпреки че по същото време ЕС е бил в преговори с Катар за сключване на договор в областта на гражданското въздухоплаване, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Още по темата
Директорите на дирекции имат правото сами да правят тази преценка, а при съмнения могат да се обръщат към политическото ръководство на комисията, поясни говорителят на пресконференция в отговор на множество въпроси.

Той добави, че в този случай директорът се е задоволил със собствената си преценка, че плащането на самолетните билети и хотела му в Катар от местните власти не е конфликт на интереси.

Говорителят не опроверга информацията, че става дума за девет такива пътувания, както и че ЕК не работи с ясно определение за конфликт на интереси. Според него подобни пътувания засега съставляват под един процент от командировките на служителите на комисията.

По неговите думи пътуванията са били платени от Катар в израз на "гостоприемство".

Говорителят поясни, че до лятото комисията ще предложи допълнителни правила, с които да остави възможност за пътувания на своите служители, платени от организаторите, само когато това са ООН, Г-7 и Г-20, или правителства от ЕС.

Попитан дали въпросният директор на дирекция следва да подаде оставка, говорителят отбеляза, че няма нарушение на действащите правила.

От декември миналата година в Белгия започна разследване на предполагаема корупция от страна на Катар и Мароко в институциите на ЕС, придобило известност като "Катаргейт". По случая бяха задържани един от заместник-председателите на Европейския парламент и настоящи и бивши евродепутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
само питам преди 1 година
Ами 1 трилион евро на САЩ за газ, не е ли корупция?
14
0
 
7
 
! Отговори
запознат преди 1 година
Назначените от съединените джендърски щати комисари нямат правото да говорят за корупция! Те самите са корупирани! Само 78 милиарда дадени за фалшиви ваксини са достатъчен повод да ги определя като корумпирани!
13
0
 
6
 
! Отговори
обикновен европеец преди 1 година
А корупцията в полза на САЩ виждате ли я? Защото ние я виждаме и сме много недоволни от това!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Говорителят поясни, че до лятото комисията ще предложи допълнителни правила, с които да остави възможност за пътувания на своите служители, платени от организаторите"------------Накратко, ще узаконят корупцията ако в нея участват техни служители.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На подкупите "израз на гостоприемство" ли им викат в Брюксел?
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука имало корупция, в сравнение с там, тука е нищо. Ще налагат закони за корупция и т.н , я да се погледнат, пък тогава да налагат. А ЕС бяха *пример* за Бг .:)) Еми до тук с праведния ЕС .:))
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имат пари хората...угаждат си !
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕК има много корупция но се правят че било по бедните държави за да отклоняват вниманието.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе нещо съмнение за корупция в полза на Пфайзер нЕма ли, питам за една Урсула.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чиновникът е преценил сам, а аз като гражданин преценявам, че не трябва да плащам данъци! Ха де кой е прав?
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еарбъс продали едни пластмасови самолети на Катар . От топлината и слънцето пластмасата са напукала и сега катарците искат 60 милиона евро компенсация . Еврогея им казал - Емчи ние не сме виновни . Слънцето е виновно . И сега Катар си мисля че ще им каже - Ами тогава ще ви спреме газа . Щом като слънцето е виновно . Много пластмасови взеха да ги праят самолетите а й парашути не дават .
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвсем се объркаха тия в ЕС- абе нали БГ е най- корумпирана- спрете се с тия гъркини и италианци! Развалихте магията на бая НПО та, които бел леб ручат от борбата с бг корупцията! Обезсмислихте всички кьовешита на големите заплати!
3
0
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Ама разбира се ,че няма интереси ,а просто едно гостеприемство..та това е ЕС,ТАМ КОРУПЦИЯ НЕ МОЖЕ ДА ИМА!
2
0
 
19
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Няма никакви съмнения. Корупцията е по-голяма на по-високите позиции. Урсулата за колко милиарда купи ваксини, а не иска да предостави кореспонденцията?
1
0
 
9
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Тези нямат ли по - важна работа? Да ратифицират ***** конвенция на пример, да мислят какъв пол да си изберат и куп измишльотини от "ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ПОЛИКУЛТУРЕН ТИП". Катарците си се оправят и без вас, нито са ви искали мнението.