Подробности около яхтата, използвана за атаката над "Северен поток"

Плавателният съд е ветроходната яхта "Андромеда"
10 мар 2023 09:21, Нели Христова
86
Подробности около яхтата, използвана за атаката над "Северен поток"
Снимка: БГНЕС

Германското издание Spiegel назова модела и курса на яхтата, която вероятно е била използвана при подготовката на атаката срещу „Северен поток”.

"В случая с терористичната атака срещу газопроводите "Северен поток" в Балтийско море излизат нови подробности. Плавателният съд, на който се смята, че диверсантите са транспортирали взривни устройства, е ветроходната яхта "Андромеда" с пристанище Бреге на остров Рюген", пише вестникът, позовавайки се на ведомствени източници.

Според изданието 15-метровата Bavaria Cruiser 50 е била наета от неидентифицирани лица чрез чартърна фирма Rügen. Изданието публикува и снимка на яхтата. Според вестника корабът е започнал пътуването си от пристанището Рощок-Варнемюнде, след което е акостирал за кратко в пристанището Вик, разположено в северната част на острова.

По-рано германската федерална прокуратура съобщи, че от 18 до 20 януари 2023 г. е претърсила неназован кораб във връзка с подозрителен лизинг. Агенцията също потвърди, че въпросният кораб може да се използва за транспортиране на взривни устройства за подкопаване на Северните потоци. Според прокуратурата няма подозрения за служители на германската компания, наела кораба.

По-рано тази седмица редица западни медии писаха, че диверсията със „Северните потоци” била извършена от украински олигарх, без знанието на властите в Киев. Редица анализатори и медии изразиха силни съмнения в тази версия. Те смятат за достоверна версията на американският разследващ журналист Сеймър Хърш, според когото тръбите са взривени от САЩ с помощна на Норвегия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма хубави войни вече .. войни в които човек се доказва и или умира или се прибира щасатлив. Съвременният свят е такава извратенящина ... хуманизъм, либерализъм, демокрация, републики ... пу пу пу ... ужасно е.
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе да, ама как само верваме, версията според коята тръбите са взривени от САЩ с помощна на Норвегия си баш много достоверна, тия взирове не са за дилетанти!
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кукото Дънбай е органицирало саботажа, както организира няколкото оттттррееееепки тук да си пеят песничните. Жалки ЛГБТ-0utисти.
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ameriканците почнаха да се изнизват от отговорност.
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия на Украйна ли е приятел, или на Мечката?
70
0
 
8
 
! Отговори
Много е виновна, да преди 1 година
Заподозряната яхта в инцидента със Севернита потоци е произведена през м. декември 2022 г. )))
69
18
 
5
 
! Отговори
До 71 говедо преди 1 година
Атакуването на гражданска инфраструктура не е тероризъм? Или щом е дело на руснаците...може? Каквото повикало такова се обадила..
68
4
 
15
 
! Отговори
Ъъъ Ко рече преди 1 година
Как ще гръмнеш СП с яхта при положение че дълбочината е колосална. Та там водолаз трудно би слязал без специализирана екипировка за дълбочинни гмуркане , но за това не стига 15м яхта. Тази история е като онази за самолетите бутнали кулите близнаци в САЩ.
67
0
 
10
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
Аз пък знам че яхтите се използват за снимане на п о р н о филми.Тоз явно е от ефтините.
66
20
 
8
 
! Отговори
Резултат преди 1 година
Който и да го е извършил , това е терористичен акт, който одобрявам изцяло. Само да попитам...непрекъснатия обстрел по цивилни обекти и енергетиката на Украйна...какво е... Да не се сърдят руснаците...те си го заслужават.
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаем, че имат проукрайнски мотиви, но не нзаме кои са. Но зщаоо не ги знаем, знаем, какви са мотивите им ... КАК БЕ!
64
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сеймор Хърш написа статии, които свалиха Никсън. Сега Сиймор Хърш бил дементирал дядка. Нищо, че по-младият с 4-5 години от него, Байдън, е в "цветущо здраве", совено когато не се губи в собствената си градина, когато не се ръкува с въздуха и когато не збаравя, как се казва дадена дума или изплщва някаква нечленоразделна реч ...
63
4
 
12
 
! Отговори
Да не сме ние? преди 1 година
И защо яхтата да са я наели украинци. Щом са неидентифицирани, може и да са българи. Ние сме на всеки километър.
62
0
 
18
 
! Отговори
мислещ преди 1 година
в днешното време, в което ако пръднеш у вас научава половината свят, анонимно да наемеш яхта/лодка/кану, да си плаваш и акостираш по пристанища с екипировка да гърмиш...меко казано е доста странно... и "евроатлантическите" спецслужби да не прихванат нищо, които издираха капките новичок пейка в парка за Скрипал и чайчето на Навални, айде нЕма нужда...
61
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да вярваш, че някакви си там взели яхта, натоварили взри_вове и взри_вили потоците е показател за пълно промиване на мозъка. Това е извършено от нечии тайни служби и щом Запада се опитва да насочи вниманието на обществото към някаква си яхта, значи е ясно чии служби са го направили. Иначе всеки има право да вярва в дядо Коледа. Все пак последното е личен избор... :)
60
1
 
18
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Яхтата "е била наета от неидентифицирани лица"? И от нея взривили Северен поток. Мижи да те лажем.
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вероятно е ползвана такава яхта , но вероятността склонява към нула.Все пак темата е интересна, примерно ако имате такава яхта може ли да се пробвате да търсите съкровище на 80 метра или ще ви трябва по сериозно оборудване.Досега винаги са го правили от сериозни кораби с сериозно оборудване, но вече трябва да е по достъпно за всеки с по малко пари.Дори и да не е възможно сега, трябва се де помисли един ден да е възможно.В това има пазар.
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е тъпо да се използва водолази , 80 метра като време на спускане и изкачване е 8 часа за водолази.Докато е доста по просто за дрон.
57
4
 
30
 
! Отговори
да преди 1 година
подлите янки са атентаторите, те мразят и ЕС и Русия, особено пък ако са заедно!....САЩ са най-голямото зло за човечеството!
56
13
 
3
 
! Отговори
предложение преди 1 година
да я сложим като паметник на мястото на паметника на фашистката руска окупационна армия