За 60% от българите войната в Украйна е заплаха за сигурността ни

Проблем №1 - покачването на цените и икономическата ситуация
298
За 60% от българите войната в Украйна е заплаха за сигурността ни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над половината от българите (60%) смятат, че инвазията на Русия в Украйна е заплаха за сигурността на България, по данни от националния доклад за България в последния „Стандартен Евробарометър 98“, проведен у нас между 18 януари и 8 февруари.

56% от запитаните възприемат действията на ЕС в отговор на кризата като защита на европейските ценности. Увеличава се одобрението за общата външна политика на ЕС сред българите, доближавайки се до средното ниво за ЕС (България – 61%; ЕС – 70%).

Още по темата

Освен това над две трети от българските граждани са съгласни с необходимостта от засилено сътрудничество в областта на отбраната (71%) и инвестирането на повече средства в отбранителни способности (63%).

По отношение на енергийните и финансовите трудности, предизвикани от военната ескалация, над две трети от българските граждани одобряват инвестирането от страна на ЕС във възобновяеми енергийни източници (76%), в намаляването на вноса на руски газ и петрол в името на глобалната сигурност (69%) и в повишаването на енергийната ефективност на сградите с цел трайно намаляване на зависимостта от внос на енергоносители (80%).

На челно място като най-важни проблеми се подреждат покачването на цените и икономическата ситуация (62%). С много отчетлив ръст на второ място у нас като предизвикателство се нарежда  миграцията (България – 32%; ЕС – 17%).

Значително мнозинство оценява състоянието на националната икономика като лошо (80%), докато на равнище ЕС този дял е по-малък от две трети (63%). Когато става дума за предизвикателствата на национално ниво, българите споделят общоевропейските приоритети – справяне с инфлацията и подобряване на международната обстановка, стабилизиране на доставките на енергия. Мнозинството от респондентите (76%) счита Съюза за организация, която притежава необходимия потенциал да се справи с предизвикателствата в международен план.

Инициативата на ЕС за общия механизъм за възстановяване и устойчивост NextGenerationEU е оценена от половината българи като ефективна. Българите в по-голяма степен застават зад стимулирането на инвестициите в частния сектор, но в много по-малка степен се заявяват в подкрепа на общия паричен съюз, базиран на еврото, общата енергийна политика и единния цифров пазар.

В рамките на изследването се събират данни и за нагласите към медийната среда. Въведен е индекс на доверието към отделните медийни канали. Българите и останалите граждани на ЕС декларират еднакво ниско доверие в медиите като цяло (България – 39%; ЕС – 38%).

Най-ползваната като източник на информация медия в България е телевизията в традиционния ѝ вариант (90%), след това се нареждат социалните мрежи (51%), интернет (35%) и радиото (25%). Отчита се възходяща тенденция в оценката за обществената вреда от дезинформацията. Българите и другите европейските граждани в еднаква степен възприемат фалшивите новини като проблем както в национален план (76%), така и за демокрацията по принцип (83%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
12
 
2
 
! Отговори
бам преди 1 година
Не бе не е заплаха хич. Страна която последно преди 70-80 години ни е окупирала и държала в подчинение толкова време, избомбва съседа си, с народ почти същия като техния. Като приключат с Украйна и Молдова, какво мислите ще ги спре да изгърбят и нас? Одеса е по близо до Варна от колкото Петрич е близо до Варна. И сега страдаме от изплували мини и трупове по нашите плажове. Както заплашват руснаците с атомно оръжие .. отнема една бомба да пуснат само в Украйна и целия ни туризъм заминава.
150
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплаха за България е не войната, а тотално неадекватната намеса на нашите управляващи ни и управлявани от задокеанските си шефове марионетки, които насила ни набиват в шамарите. Ей, какво продажничество, само и само някой пост да прилапат и някоя комисионка да опапат. Господ да им го връща!
149
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма мизерия е в Европа, все едно сме в Сомалия, няма пари, газ, мас, нищо няма! Слава Русия, Слава Африка и Китай! Дано Русия се смили и ни пусне малко газ и ресурси в Европа, ще умрем от мизерия
148
0
 
10
 
! Отговори
питие преди 1 година
Много ми е интересно, как аджеба ще накарат братята роми да ходят да се бият за украйна?
147
0
 
9
 
! Отговори
До 175 преди 1 година
Само там ли! По цяла европа писнаха! Жени деца бежанци е приемливо. Но млади момчета Укри татуирани с червпи и пречупени кръстове. Където ги видвт там ги бият!
146
2
 
5
 
! Отговори
В Германия съм преди 1 година
Не съм се къпал от седмица. Топла вода няма. Газ няма. А и да има газ няма пари да платим. На улицата е джунгла. Краде се. Храна няма. Студено е още. Шолц е в шок. Както и мизерниците около него. Всички знаят кой ни гръмна тръбата но никой не смее да каже. Безгръбначни са.
145
2
 
7
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Цяла източна Европа, или бившите държави от Вършавския договор, трябват да влезнат в Руската Федерация, за да се намали влиянието на Запада! Иначе, ракети и войни, друг път няма! Ядрена сила не може загуби
144
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бях ввъв Франция Париж, там укрите мразят африканците и арабите, братята африканци голям бой биха укрите! Слава Русия, слава Африка,иншалах
143
1
 
7
 
! Отговори
За Зеленски преди 1 година
Наистина е е голяма отговорност, да си виновен за безсмислената като краен резултат смърт на 1 млн. украинци и бягството на 10 млн. от страната, при положение, че всичко можеше да мине с една автономия и права за руснаците в ЛНР и ДНР. Демек изпълнение на подписаните от Украйна Мински споразумения! Но пък когато не си украинец, а рускоговорящ, чиито родители живеят в Израел, какво ти пука за Украйна! Бинес ис бизнесЗ,
142
2
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Ами той Путин си го каза в прав текст, че иска БГ и Румъния в своя двор!!! Като преди 1997 год. И извън Нато и ЕС.
141
7
 
1
 
! Отговори
ПО коментарите си ли преди 1 година
че платените копйки са доста повече от нормалните хора, но тва е само тука, извън тоз сайт е друго ;)
140
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, присъствието на руски агенти в България е заплаха за сигурността ни, а те присъстват вече 30 год. И се намесват във всичко - в политиката, в изборите, в корупционните схеми...затова сме дъното.
139
2
 
2
 
! Отговори
Ток има преди 1 година
В Киев има ТОК! но той е ХОЛОГРАМЕН!! Затова не се вижда!! Но ток има! Така че успокойте се хора. Моля ви. Не драматизирайте. Вова няма как да победи. Русия е пред разпад. Няма армия, няма ракети. Нищо не и остана!
138
1
 
5
 
! Отговори
сина преди 1 година
урките са като македонците - пренавити пружинки, мразещи майките и бащите си! До тук ги докара сащ и политиката им последните 20-25 години. Време е Русия да им покаже как стоят нещата - успех!
137
1
 
7
 
! Отговори
Явно проучват преди 1 година
дали сме готови ходим за пушечно месо в Украйна и очевидно сме отговорили положително - 60 процента мераклии да ходят за Бахмут. И тия дето са ги питали не могат ли да съберат две и две и да видят, че проблема им с цените идва в резултат на одобрението им за възобновяемите енергийни източници и отказа от руски газ? А колкото до миграните - те не остават в България само дето МВР симулира дейност.
136
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бях в Англия и едни украинци обиждаха пакистанците , братята пакистанци голям бой биха простите укрита
135
1
 
11
 
! Отговори
долу ЕС преди 1 година
пак казвам, който иска България да помага с пари или друго на украйна , да си ги извади от джоба или лично да грабва пушката, която ще си купи сам! не съм съгласен от общите приходи нужни за пътища и пенсии да се дават без одобрението на хората, които са ги изкарали тези пари
134
1
 
6
 
! Отговори
До 153 преди 1 година
Ужас е! Вакханалията ФАЩ! Покрита с глазура от високопарни красиви речи и обещания, а под повърхността гнил плод. Безпътица, разруха, разврат царува!
133
2
 
5
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
Украйнците са заплаха за всички.Руснаците толкос години нищо не са ни направили.Само добро сме видяли от тях
132
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 133 В Германия масови оротести заради цените. Пред очите ми пребиха група Украинци, ------------- пак си гледал сАвeцка ТВ :)