Мащабни стачки в Германия на транспортните работници

Синдикатът "Верди" преговаря от името на около 2,5 милиона служители в публичния сектор
27 мар 2023 21:44, Йоана Цонева
11

Снимка: БГНЕС

Летища, автогари и жп гари в цяла Германия са затворени в понеделник сутринта, обърквайки плановете на милиони пътници в началото на работната седмица по време на една от най-големите стачки от десетилетия в най-голямата икономика в Европа, предава "Ройтерс".

24-часовите стачки, организирани от профсъюза "Верди" и профсъюза на железниците и транспорта EVG, са поредните в месеци на стачни действия, които засегнаха големите европейски икономики, докато по-високите цени на храните и енергията влошиха жизнения стандарт на работниците.

Две от най-големите летища в страната, Мюнхен и Франкфурт, спряха полетите, докато железопътните услуги на дълги разстояния бяха отменени от германския железопътен оператор Deutsche Bahn. Почти всички полети от и до германски летища от България са отменени.

Синдикатът "Верди" преговаря от името на около 2,5 милиона служители в публичния сектор, включително в обществения транспорт и по летищата, докато железопътният и транспортен синдикат EVG стои зад 230 000 служители на железопътния оператор Deutsche Bahn и автобусните компании.

Още по темата
Франк Вернеке, ръководител на профсъюза "Верди", който говори за най-голямата стачка от десетилетия, каза, че тя е въпрос на оцеляване за милиони работници на фона на високата инфлация, според вестник Bild am Sonntag.

Потребителските цени в Германия се повишиха повече от очакваното през февруари - с 9,3% спрямо година по-рано, като натискът върху разходите остава, въпреки че Европейската централна банка се опитва да ги укроти с поредица от увеличения на лихвените проценти.

Председателят на EVG Мартин Буркерт каза пред изданието на вестник Augsburger Allgemeine в понеделник, че работодателите все още не са направили приемлива оферта и предупреди, че са възможни допълнителни предупредителни стачки, включително през предстоящия период на великденските празници.

В неделя Deutsche Bahn заяви, че стачката е "напълно прекомерна, неоснователна и ненужна", а работодателите предупреждават, че по-високите заплати на транспортните работници ще доведат до по-високи цени на билетите и данъци, за да компенсират разликата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелените до там докараха не само Германия, а цяла Европа. Никой друг не им е виновен. Да благодарят на Бербок, те си я избраха, няма какво да реват.
5
1
 
6
 
! Отговори
Да преди 1 година
Руснаците и китайците хич не са глупави.
4
3
 
11
 
! Отговори
да преди 1 година
гърчи се ЕС! гърчи се като настъпана по главата змия!...санкции ли?....путин ще ви разкаже играта!
3
1
 
19
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ЕВРОПАТА НА УРСЪСЕЛА СЕ ПУКА ПО ШЕВОВЕТЕ , ИСКАТ ОЩЕ ГЛУПОНТИИ КАТО САНКЦИИ , НАПРИМЕР !!!
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слушайте САЩ и ще ядете.... я санкций на Русия хаха
1
2
 
24
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
Първите леопарди пристигнаха в хохландия и резултата е на лице