Изпадна ли Еврозоната в рецесия?

Засега тя е много плитка
8 юни 2023 23:30, Йоана Цонева
27
Изпадна ли Еврозоната в рецесия?
Снимка: БГНЕС

Еврозоната обърка предишните прогнози и отбеляза свиване за две последователни тримесечия, показаха данни от четвъртък, като енергийните шокове, войната в Украйна, инфлацията и затягането на паричната политика пресякоха инерцията на растежа през зимата, пише "Политико".

Данните показаха, че валутната зона от 20 държави не е успяла да избегне рецесията - макар и много плитка за момента, което направи чувството на оптимизъм на политиците относно икономическата устойчивост на еврозоната към подобни предизвикателства, да изглежда преждевременно.

БВП на еврозоната се е свил с 0,1% през първите три месеца на 2023 г., според ревизираните данни на Евростат, статистическата служба на ЕС. Новините се влошиха от преразглеждането на последното тримесечие на 2022 г. — до свиване от 0,1 процента, след като преди това прогнозата беше за 0 процента. Рецесията се определя като две последователни тримесечия на свиване на БВП.

Цифрите затрудняват разчетите на правителствата, борещи се с кризата на разходите за живот в Европа, предизвикана от инвазията на Русия и произтичащите от това рязко нарастващи цени на енергията, както и силния натиск върху Европейската централна банка, която се ангажира с безпрецедентни увеличения на лихвените проценти, за да се опита да овладее рекордната инфлация.

Още по темата
Данните са по-лоши от предишните сигнали. Бързите прогнози, публикувани през април, предполагаха растеж от 0,1 процента в еврозоната за първото тримесечие на годината. Корекцията надолу следва данни от Германия, най-голямата икономика в еврозоната, показваща, че тя също се е свила за второ поредно тримесечие и е изпаднала в рецесия.

Общо осем страни от ЕС са отчели спад на БВП през първите три месеца на годината, като при Ирландия той е най-голям - 4,6 процента, поради спад в износа от мултинационалните компании. Литва, Холандия, Естония, Малта, Унгария и Гърция отчитат спад на БВП.

Положително е, че заетостта в еврозоната продължи да се увеличава с 0,6% през първото тримесечие на тази година спрямо 0,3% през предходното тримесечие.

Управителният съвет на ЕЦБ следва да се събере, за да определи лихвените проценти на 15 юни.

Банката иска да продължи да повишава лихвите до "достатъчно рестриктивни нива", за да върне инфлацията до целта си от 2% в средносрочен план, каза президентът на ЕЦБ Кристин Лагард пред членове на Европейския парламент в понеделник.

ЕЦБ изчислява, че затягането на паричната политика се очаква да свие БВП средно с 2 процентни пункта за периода 2022-2025 г., като пикът се очаква тази година.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Досега Европа просперираше благодарение на колониите си и ресурсите и пазара на Русия. А колкото до прословутите технологии-за да се развиват трябват ресурси. А в момента всичко е в застой. Европа залязва, каквото и да си говорим и това вече видимо се забелязва.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така става като Брюселските зелки изпълняват играят по свирката на Посолството
19
3
 
12
 
! Отговори
п.п. преди 3 месеца
след цар борис трети нашата мила България винаги е заставала от страната на булката, много ще си патим от тъ-пи управници! какво ни интересува украинската земя руска ли е или не, защо санкционираме хранителния магазин като ще стоим гладни? защо се пишем на европейски герои?
18
3
 
8
 
! Отговори
БАНко преди 3 месеца
НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА И ЦЕНЗУРА НЕ МОГАТ ДА СКРИЯТ ИСТИНАТА ЗА СКАПАНАТА ЕВРОПА !!! ТОВА СТАНА ЗАРАДИ ВАКСИНИТЕ , САНКЦИИТЕ И ВОЙНАТА СРЕЩУ РУСИЯ !!!
17
4
 
12
 
! Отговори
Ярл фон Трън преди 3 месеца
Това не е рецесия, а чиста ексцесия. Западът се оля и си тегли последствията от непредизвиканата и параноична агресия срещу Русия. Лошото е, че ни очакват още по-лоши неща - екологични и техногенни кризи, ескалация на войната в Източна Европа и неминуема термоядрена катастрофа. ДБилите нямат спирачки.
16
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами продължавайте да помагате на Украйна и да налагате още санкции на Русия и ще видите как плитката рецесия ще стане много, ама много дълбока. Такива недалновидни политици са начело на всички държави в Европа, че почвам да си мисля, че някой нарочно ги назначава, за да приключи проекта Европа. Ще има голямо разместване на пластовете.
15
4
 
15
 
! Отговори
Димби Провадия преди 3 месеца
Много германци с германски паспорт дойдоха ВЕЧЕ да живеят в България , продали са всииииииииииичко там , тук са и не искат да чуват за Западна Европа ! Потърсете има и истински видеоматериали из Ютубе . След около година , година и нещо ще дойдат няколко стотин хиляди ! Само малко още , на финала сме
14
1
 
7
 
! Отговори
Дора преди 3 месеца
Ама тя е само "много плитка" рецесийкага... "за момента".
13
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Затова на референдума за еврото гледайте пак да се скатаете и да не излезете да гласувате както досега се скатавахте. После не пишете коментари тука, нямате право.
12
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Още, още още война, още нацизъм, още ковид, още екология още още още още
11
2
 
39
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
И къде ни е работата да бързаме и да се бутаме да се качим на потъващ кораб?
10
4
 
29
 
! Отговори
ъцз преди 3 месеца
тези ли щяха да разрушават руската икономика? иначе са прави то не става от днес за утре - трябва време. Само, че това удари точно ЕС...да рецесията е ниска, но тепърва ще се засилва - просто така работи икономиката. Само че Урсула ще кажа няма проблем контролираме го и след 10 месеца ще каже изтървахме положението сега затягаме коланите за да оправим нещата...
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добър ден,еврейска работа,преди въвеждането на цифровите пари.Кво евро,кви 5 лева?Хахах
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Който копае гpoб другиму ууу,сам пада в него.Смях голям
7
4
 
31
 
! Отговори
Натовеца преди 3 месеца
Санкциите работят:)
6
5
 
22
 
! Отговори
До Таня преди 3 месеца
От управлението на "умни" жени като теб (за Европа говоря), сме на това дередже! И процесът е едва в началото!
5
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕССР готви 11-и пакет санкции срещу себе си.
4
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руското посолство им пише статиите, те само ги преписват и публикуват.
3
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Европа ше се оправи. Ушанките да му мислят
2
25
 
4
 
! Отговори
Таня преди 3 месеца
Вместо да се облага енергериката с акцизи, тези пари могат да се събират от компании, търгуващи с Русия. Работиш с руски пазари - 90% данък печалба. И много бързо ще се реши проблема.