Бундестагът: България да не поставя повече условия към РСМ

В декларация се казва, че Германия признава македонската култура, идентичност и език
15 юни 2023 18:00, Стела Стоянова
361
Бундестагът: България да не поставя повече условия към РСМ
Снимка БГНЕС

Германският Бундестаг провежда тази вечер дебат за ситуацията в държавите от Западните Балкани. Очаква се той да гласува декларация, в която призовава България да се въздържа от поставянето на допълнителни условия към Северна Македония, освен постигнатия вече компромис за конституционна промяна. Декларацията е изготвена от трите партии в управляващата коалиция на федералната република.

В документа се казва още, че германският Бундестаг признава македонската култура, идентичност и език. “Европейският съюз се характеризира с голямо езиково и култура разнообразие, езиците са съществена част от нашето общо културно наследство. Македонският език и култура ще обогатят още повече това разнообразие”, смятат германските депутати от управляващата коалиция. Според тях въпреки усилията на София, Скопие и останалите държави от ЕС, различията между двете съседни държани все още не са напълно разрешени и те представляват опасност за процеса на разширяване на ЕС, пише БНТ.

Берлин смята, че трябва да се положат всички усилия за бързо намиране на решение, за да се предприеме следващата стъпка в процеса на присъединяване на Северна Македония. Германският Бундестаг приветства усилията на правителствата в Скопие и София да засилят сътрудничеството в различни културни и икономически области с цел сближаване.

Още по темата

Според германските депутати 2023 година е ключова за европейското бъдеще на Северна Македония. Германия е твърдо ангажирана с европейската перспектива на Северна Македония и решително подкрепя страната по пътя ѝ към Европейския съюз, се казва още в документа. Дебатът и гласуването на декларация в Бундестага са тази вечер в 22:30 часа българско време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още по темата: бундестагРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това ясно показва отношението не само на Германия но и на останалите държави от ЕС към България! Не им дреме за нас! Не сме им важни! Ние сме случайно попаднали в групата на елита. Използват ни подобно на украина и ни чака същата съдба. Измислят ни някакви евроатлантически ценности, според които да убиваш руснаци е много добре, но да си търсиш правата и да искаш спазването им и уважение от всички вече не е много редно. Иначе сме много послушни -за пари правим всичко, даже държавата си продаваме.
227
3
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 11 месеца
Германците още през ВСВ са се държали пренебрежително и презрително с нас, въпреки раболепното ни поведение. Тогава обаче е имало кой да осъди Богдан Филов и компания. Сегашните ни управници обаче демонстрират още по-раболепно поведение към немците, но няма кой да ги осъди. Ако сме държава на място, трябва веднага да изпратим протестна нота. Защо се правят, че не виждат битите българи, омразата, взривяването на български клубове? Трябва отново да наложим вето, това е спасението.
226
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Каква култура,нямат никаква култура кухи кратуни сръбски еничари насилници.
225
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аха,макета реваха пред германото ,че им крадем "идентичноста",пречим на чувствата им,не на родовата памет обаче,сърбите ги държат вързани,а те се научиха обиграно да манипулират незнаещите нищо за Балканите и историята и навсякъде да злословят срещу българската държава.Това е безобразие!А всичко е от страх да не се разкрие голямата лъжа за "идентичноста"и геноцида.И да не се злепостави големия" брат " - сърбите изедници.
224
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами дундуркайте ги,те фалшифицираха учебниците по история преди близо 70 г,всички българи принудително станаха александровки от преди н.е.,после гърците ги отрязаха,че не са етнически,което пак е спорно,защото още не са изтрезнели,е какви са аджаба?Преговорите няма да променят,ако швабите безотговорно си позволяват да дискриминират нахално държава член.Искали идентичност,на каква основа,кои са предците им,каква е историята?Значи предците им българи,а внуците с друга идентичност.Утре нота!
223
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не сА карайте, бийте сА. Дойчовцитевече са ни прилапали като територия, сега е ред и на макетата да си загубят територията. Планът е дълбоката провинция да се обезлюди и обезличи. Нито национални пари ще имате /само жълти евроцентове с бг гръб на монетата. С тях и за кафе няма да можете да платите. Ще се плаща в чужда валута. Правителството ви го назначават от шефовете на нвмските шефове. Образованието в каналла. Индустрия не ви требе/в лидл ще си купувате каквото евтинко ви пуснат и тн. Разруха
222
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма какво повече да поставяме. Те са поели задължения с договора за приятелство и редица двустранни протоколи, които не изпълняват в нарушение на международното право. Тази декларация не ни касае. Въздух под налягане.Нищо не може да ни спре отново да им наложим вето.
221
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дойчо пак настъпи мотиката, а уж бяха точна нация. Език и култура са научно дефинирани, а не е ала бала търговиика, живопис и пейзажи. Няма учен, който да каже, че македонския не е диалект на българският. Бундес не бундес, небето е синьо, слънцето свети, геврек без дупка няма. Кво пък толкоз драми, да си признаят, че са българи и по живо по здраво кой откъде е... Айцо, цвайцо, дрън
220
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Македонската култура ,идентичност и език".Дай сега някой бундестаковец да обясни разширително и с факти що е туй македонска на идентичност,култура моля ви се и език,откога и т.н.,че да ни светне и нас?
219
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бундестага да си оттегли искането,да се извини,да се запознае с фактите и да си прибира търговските вериги.Няма да поставяме условия, че пребиват българи,че палят сгради на сдружения,че упражняват натиск върху българите,уволняват от работа,ако се афишират за българи,че сме татари,турци и всякакви,а те какви са,сръбски еничари,останали в 40- те.Това отношение към България е позорно.
218
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Протест пред германското посолство,защото това е отвратително.И тях ги излъгаха помакетата.Мария Габриел и президента веднага да задействат контраофанзива.Защото това което не искат ония и хленчат пред германците е промяна на учебниците и отваряне на архивите,за да не цъфне реалността.Обогатявали били,култура имали,кой ви каза,я да чуем за езика и азбуката създадени в БГ в Средновековието
217
0
 
12
 
! Отговори
Аз предлагам преди 11 месеца
Българският парламент да гласува декларация, която признава баварската култура, идентичност и език !
216
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бундестага да се извини на БГ и спре да се подлага на измамниците помакедончени българи от Сталин.Защо да не поставяме условия,че ви наричат "фашисти",имате комплекс,също и българите и да се откажем от историята си.Знаете ли колко милиарди е дала БГ за възстановяне на Македония през "фашистко",че е плащала и целия дълг на Югославия към Райха,а после обявила война на Германия и освободила Македония с 3-ти укр.фронт.А знаете ли че 1/3 от българите са с корени от Македония,избягали от геноцида
215
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 11 месеца
ще напомня на кгб-щази агентите убиващи ЕС зависими от путин "условията на България"!България първа призна Македония за Независима!помагахме им икономически,като им позволявахме внос на продукция!дарихме им танкове и бяхме готови да им помогнем всячески по време албанските опити за преврати!..много са,какво получават Българите..натиск от САЩ и ЕС заблудени от лобисти,че са "непълни"без троянският на путин финансиран от орбан..Орбан е гАспадаря на мАкедония!..ще получите същото като Българите!
214
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Будестага да си гледа миризливия ...зад...ник за да не я де руски ботуш
213
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 11 месеца
Вето!!България няма да позволи повече унижения и ограбване!!!щом ви трябва мАкедония,си я приемете...дявола руски приемате,толкова сте слепи и недалновидни,че ще съсипете Германия!!!ЕС е...м.ртав вече...и него убихте с шрьодер и руските си зависимости!!!с печагете на пари няма начин,те и без това ги ограбват мафията ви която направихте..партий в ЕНп,кгб-щази са живи и управляват ЕС!!!
212
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
какво ще спечелим от това македония да стане част от бг? корумпираната пасмина ще си построят вили на тая територия а децата ни ще се приберат в чували...не забравяйте че тази прокълната държава е грешка на нашите политици и тяхната алчност, можете ли да си позволите такава грешка отново..краварите ни манипулират.
211
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
фащ не аресва това, булгарите трябва да мразят иначе няма пазар за оръжия.
210
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 11 месеца
Това е нечувано!Какво оскърбление към Народа на България,швабите удобно не виждат пребиваните хора с българско самосъзнание?БГЕКЗИТ!!!*** фен съм на путин вече!!!Вето като Гърция докато напуснем ЕС и...военна операция ли ще ни спретнете шваби???Бог да пази САЩ и Свободният!!!
209
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще ви обогатят с болшевишки македонизъм и титовизъм.Я се ограмотете първо чия е историята, не само икономическите си интереси.Имаме условия, защото първопричината е в безпрецедентната антибългарска пропаганда със 70 годишна давност заложена в учебници,фалшификации,чрез медии,полиция,натиск,насилие от тоталитарния режим до днесВъншно,вътрешно,евродепутати,президент и сбърканите депутати да се задействат,защото фалшификатите ни изпревариха както винаги.