Бундестагът: България да не поставя повече условия към РСМ

В декларация се казва, че Германия признава македонската култура, идентичност и език
15 юни 2023 18:00, Стела Стоянова
361
Бундестагът: България да не поставя повече условия към РСМ
Снимка БГНЕС

Германският Бундестаг провежда тази вечер дебат за ситуацията в държавите от Западните Балкани. Очаква се той да гласува декларация, в която призовава България да се въздържа от поставянето на допълнителни условия към Северна Македония, освен постигнатия вече компромис за конституционна промяна. Декларацията е изготвена от трите партии в управляващата коалиция на федералната република.

В документа се казва още, че германският Бундестаг признава македонската култура, идентичност и език. “Европейският съюз се характеризира с голямо езиково и култура разнообразие, езиците са съществена част от нашето общо културно наследство. Македонският език и култура ще обогатят още повече това разнообразие”, смятат германските депутати от управляващата коалиция. Според тях въпреки усилията на София, Скопие и останалите държави от ЕС, различията между двете съседни държани все още не са напълно разрешени и те представляват опасност за процеса на разширяване на ЕС, пише БНТ.

Берлин смята, че трябва да се положат всички усилия за бързо намиране на решение, за да се предприеме следващата стъпка в процеса на присъединяване на Северна Македония. Германският Бундестаг приветства усилията на правителствата в Скопие и София да засилят сътрудничеството в различни културни и икономически области с цел сближаване.

Още по темата

Според германските депутати 2023 година е ключова за европейското бъдеще на Северна Македония. Германия е твърдо ангажирана с европейската перспектива на Северна Македония и решително подкрепя страната по пътя ѝ към Европейския съюз, се казва още в документа. Дебатът и гласуването на декларация в Бундестага са тази вечер в 22:30 часа българско време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още по темата: бундестагРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Гърците смениха името на тая измислена изкуствена държава, а ние да мълчим, докато фанатици и техните институции тъпчат българи. Само Киро може да я лапне тая въдица.
207
0
 
10
 
! Отговори
Ivan преди 11 месеца
Коя пък е Германия,че да ни казва какво да правим в България с РСМ?!Тази "държава"не заслужава да бъде в Европейския Съюз и всеки ден го доказва с действията си спрямо българи!ВЕТО ДО ДУПКА ОТНОВО И НИКАКВИ ОТСТЪПКИ.А Германия да си гледа ***,с които напълни Европа, заради просторията на Меркел и да не си позволява да се меси във вътрешните работи на суверенна държава.
206
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е нечувано!Оскърбително!Германия да ни диктува как да постъпим с РСМ,намеса във вътрешните и съседки отношения.И БГ НС гласува резолюция,тя по маловажна ли е и пак да гласува срещу безпрезедентнана намеса на чужда държава.Каква култура и история да признаваме на РСМ,германците запознати ли са ,че и език.Историята на РСМ започва 1945 г.когато извършиха геноцид върху българското население и насилствено му отнеха произхода.А Габриелката да изпрати нота до германското посолство,стига този позор
205
0
 
8
 
! Отговори
Вал преди 11 месеца
Никакви отстъпки!Германия не може да диктува каквото си иска.
204
0
 
3
 
! Отговори
До 233 преди 11 месеца
Вашите телевизии явно са като в Северна Корея
203
0
 
6
 
! Отговори
не знаещ историк преди 11 месеца
На тия шваби, езика и писмеността е от преработен Австрийски ?
202
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Фашагите да не се отварят много, че ще ги погнем и тех :)))
201
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Tези кои бяха? Нещо много натискате тея неосъзнати българи, да влизат в ЕС? И пак да питам: тези кои бяха?
200
0
 
12
 
! Отговори
Упс преди 11 месеца
Бундестагът НЯМА ПРАВО ДА РЕШАВА ВМЕСТО НАС. НОВО СССР ЛИ СМЕ ИЛИ ДА?
199
0
 
6
 
! Отговори
Оффф преди 11 месеца
На тия Полша и Гърция им искат РЕПАРАЦИИ ЗА ВСВ, ТЕ ОЩЕ ДАВАТ АКЪЛ НА ПО- УМНИТЕ, макар и по- слаби икономически ОТ ТЯХ!!! Не вярвайте, че богатите и агресивните са по- умни от малките и бедните! Това е защото сме били по- миролюбиви и по-състрадателни! АМАН. От Диктатари! ВТОРИ 9ТИ МАЙ СИ ПРОСЯТ!!! ИДДДЕОТТТИ!
198
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Декларация на външно че Австриския език е независим и го признаваме.
197
0
 
0
 
! Отговори
Сталинист преди 11 месеца
до 232 абсолютно нахалствоПолучи минус... Не са "бивши", а настоящи... Мнозинството от тях... и преди всичко управляващата им класа.
196
1
 
1
 
! Отговори
До Спас преди 11 месеца
Спасчо, мойто момче, като излезеш от ЕС , вече и вето не можеш да наложиш на македонците, как предлагаш да го решим проблема с краденето на историята или просто се намираш на приказки
195
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Каквото и да направим в тази ситуациа, все за нас няма да е добро, много късно се сетихме че има проблем и според мен каквото и вето да налагаме няма да променим културните нагласи вътре в Македония
194
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Допрва ке ви зуиат ушите ..... по Германиа и други ке продолжат ...вчера на тв англискиот амбасадор во МК по повод роденденот на кралот Чарлс Трети мегиу другото на чист македонски иазик изиави :,, нема што да се дебатира дали мк иазикот постои , го зборуваме , го предаваме на нашите универзитети и потпишуваме деловни договори на македонски иазик ....
193
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Честита Промяна!
192
1
 
9
 
! Отговори
Костя! преди 11 месеца
На война, брадя!
191
0
 
46
 
! Отговори
Една държава преди 11 месеца
поставя на друга държава условието да не поставя условия на трета държава...
190
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Aaaa, германците са най-добрите приятели на г-н Борисов. Направо пари му наливаха в устата, за да вземе властта от комунистите и да поведе България по правия път, т.е. където германските му приятели му казваха. Сега германските ни приятели и отлични съюзници ни казват да подвием опашка и да сме доволни на кокала и жилите, които ни подхвърлят, защото може и тях да ги загубим, ако не внимаваме. Затова най-добре да изпълняваме дословно техните съвети и да не рискуваме да загубим каквото ни се дава.
189
3
 
17
 
! Отговори
Накратко : преди 11 месеца
Без БЮРМ в ЕС!