Бундестагът: България да не поставя повече условия към РСМ

В декларация се казва, че Германия признава македонската култура, идентичност и език
15 юни 2023 18:00, Стела Стоянова
361
Бундестагът: България да не поставя повече условия към РСМ
Снимка БГНЕС

Германският Бундестаг провежда тази вечер дебат за ситуацията в държавите от Западните Балкани. Очаква се той да гласува декларация, в която призовава България да се въздържа от поставянето на допълнителни условия към Северна Македония, освен постигнатия вече компромис за конституционна промяна. Декларацията е изготвена от трите партии в управляващата коалиция на федералната република.

В документа се казва още, че германският Бундестаг признава македонската култура, идентичност и език. “Европейският съюз се характеризира с голямо езиково и култура разнообразие, езиците са съществена част от нашето общо културно наследство. Македонският език и култура ще обогатят още повече това разнообразие”, смятат германските депутати от управляващата коалиция. Според тях въпреки усилията на София, Скопие и останалите държави от ЕС, различията между двете съседни държани все още не са напълно разрешени и те представляват опасност за процеса на разширяване на ЕС, пише БНТ.

Берлин смята, че трябва да се положат всички усилия за бързо намиране на решение, за да се предприеме следващата стъпка в процеса на присъединяване на Северна Македония. Германският Бундестаг приветства усилията на правителствата в Скопие и София да засилят сътрудничеството в различни културни и икономически области с цел сближаване.

Още по темата

Според германските депутати 2023 година е ключова за европейското бъдеще на Северна Македония. Германия е твърдо ангажирана с европейската перспектива на Северна Македония и решително подкрепя страната по пътя ѝ към Европейския съюз, се казва още в документа. Дебатът и гласуването на декларация в Бундестага са тази вечер в 22:30 часа българско време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още по темата: бундестагРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Такова тъпкане с краката и унижаване, каквото ни прави ЕС никой не ни е прявил в историята. Всеки ден,всеки час, всяка минута и секунда ни ритат,тъпчат и унижават. Дори квази държавицата Северна Македония,където през ден пребиват българи е по на почит.
247
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Българска държава практически няма.
246
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Даже нищожната Македония е по- важна от нас. А пък сме примерни евроатлантици.
245
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
София прайд може а права за българите в Македония не може...
244
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Експерти: Сатанизирането на българите в РСМ стигна върха, напомня пропагандата на ХитлерИ Германия припява на хитлериститее там
243
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Македония нарушава системно правата на българите там, управлява се от агенти на Белград и Масква. Предава Натовските тайни на Путин и Вучич. А Бундестага ги защитава. България бездейства.
242
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Македонската нация и култура са подвариант на сръбската нация и култура - основатели на Македонизма са сръбските нацисти Стоян Новакович, Никола Пашеч, Илия Гарашанин. Те са насочвани към завземане на Македония от Германия и Австро-Унгария, която е окупирала сродните на Сърбия Босна, Херцеговина и Хърватия и Словения. Целта на Австрия и Германия е била в удобен момент Австрия да окупира Сърбия и да завземе от Гърция Солун, като техен изход на Средиземно море. Затова Германия да ни се извини!!!!!
241
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Внимание! В коментарите има такива с неофашистко съдържание, фалшификации на историята ни.
240
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А да бият българите, да ги уволняват, за Бундестага няма проблем, нали както и за газенето на българите и правата им в Украйна...Ако в Австрия почнат уволнения и побоища на тези които се считат за немци, какво ще прави Бундестага?
239
0
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Хахааааааа, а макетата що не кажат дали германците са фашисти и окупатори, а??? Ай сиктир!!! Ще гледат ЕС само по ТВ.
238
2
 
11
 
! Отговори
УНИ3ИТЕЛHO преди 11 месеца
Що се учудвате, че ни третират по толкова открито УНИ3ИТЕЛEH начин? Имаме си министър пpeдсeдaтели от ЕС (като Габри.eл изпълнява и функциите не министъp на външните работи); имаме си укpaински министър на отбраната; имаме си НЕбългарско парламентарно мнозинство, начело Киp.ил П. Ми при това положение всичко си е "НОPMAЛНО".
237
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
еми ай честито
236
1
 
13
 
! Отговори
SDI преди 11 месеца
Прави ли ви впечатление, че новият ни външен министър Мария Габриев мълчи като риба, както за това безумие, така и по отношение на поредният пребит българин в РСМ, който там отказват да лекуват и е във ВМА, както и предишният българин. Няма дори една кирлива декларация от външното ни министерство. Западна Европа и САЩ се опитват да ни смажат като нация - в това се убеждавам всеки ден в продължение на десетилетия вече. Затова се надявам Китай и Русия да пробият това статукво, иначе загиваме.
235
1
 
9
 
! Отговори
Мухаха преди 11 месеца
Нашите безгръбначни политици вече са се подчинили.... пък ние тук може да се пишем каквито геройски отговори си искаме.....
234
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това не е ли намеса във вътрешните ни работи? Какво общо имат тия с нас???
233
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нормалните българи нямаме никакви претенции към Македония.Бавноразвихрящите си и роби на Путин имат и тровят междусъседските ни отношения.
232
2
 
16
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ ОТГОВОРИ преди 11 месеца
БУНДЕС-ТАГЧОВЦИТЕ ДА СИ ГЛЕДАТ РАБОТАТА!!! БЪЛГАРИЯ Е СУВЕРЕННА, А НЕ ГАУ(за незапознатите ГАУ - административна територия) НА ДОЙЧО-ШВАБИТЕ!!!...
231
1
 
15
 
! Отговори
Deutschland преди 11 месеца
Българското правителство веднага да отговори с декларация на изфабрикува от левите безхаберни в бундестага. Условия бг не е поставяла А брани националния си интерес .Както те техния.Познавам немския манталитет.Те се респектират от смелите и достойните държави Които им опонират открито. А такива които мълчат и се съгласяват с тяхните виждания ..Които са почти винаги грешни ..справка мюсюлманизацията която сами си набутаха... Мислят за слаби и покорни .И се държат нагло и неуважително с тях
230
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тази декларация е напълно безмислена. Първо, те винаги са признавали подобни неща. Второ, тяхната декларация няма никакво значение. Интересно с какви глупости се занимаат в Бундестага - парламента на една държава да признава културата на друга държава и да призовава други държави да не правели нещо...Допълнителни условия ще има и то много. Просто трябва да прочетат договорите които подписаха. Има и история, има и култура и т.н.
229
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До244. Най големите раболепие България е правела след 1944 г. към СССР до 1989г. , чрез БКП . Стокхолмски синдром . СССР получава помощ от САЩ и Великобритания и ни поробва 46г. С помощта на Германия сме се ОБЕДИНИЛИ - СЪЕДИНЕНИЕТО . Княжеска България и Източна Румелия. Така Царство България получава военна мощ и освобождава териториите си от Османската империя до Одрин и Кавала , Солун и Македония , Охрид , Прищина . До Албания