България с шанс за Шенген през октомври

Страната ни и Румъния ще бъдат приемани поетапно
22 юни 2023 14:00, Стела Стоянова
79
България с шанс за Шенген през октомври
Снимка БГНЕС

Европейските институции се готвят да приемат Румъния и България в Шенген през 2023 г, съобщиха източници от ЕП. Влизането в Шенгенското пространство ще става поетапно – от октомври по отношение на въздушни граници, а до 1 януари 2024 г. ще отпадне и сухопътният граничен контрол, съобщава Евроактив, цитиран от БГНЕС.

Според източниците, България има сериозен шанс, ако окаже дипломатически натиск и покаже готовност да продължи реформите, да получи членство в Шенген още през октомври тази година по отношение на въздушните граници и перспектива за пълноправно членство по отношение на сухопътните граници от януари 2024 г.

"Правителството на Марк Рюте даде неофициални сигнали, че оценява усилията на българския парламент и на последните четири правителства да започнат истинска съдебна реформа чрез въвеждането на независим механизъм за разследване на главния прокурор, който беше приет в края на май", се твърди в публикацията.

Втората основна причина за премахване на пречките пред влизането на България в Шенген е избирането на правителство в София след продължителна политическа криза, по време на която президентът Румен Радев назначи служебно правителство.

Още по темата
Наред с други неща, новото правителство заяви намерението си да преразгледа политиката на Радев спрямо Украйна и реши, че страната ще бъде представена на предстоящата среща на върха на НАТО от министър-председателя Николай Денков, а не от президента. Според източниците европейските партньори на страната се надяват, че големите общи цели, включително целите за членство в Шенген и еврозоната, ще запазят коалицията заедно.

През юли Европейската комисия ще публикува доклад по Механизма за сътрудничество и проверка по настояване на Нидерландия. Очаква се докладът като цяло да бъде положителен, като се признава политическата воля за продължаване на реформите.

Възраженията на Австрия срещу разширяването на Шенген на фона на бежанската криза не са отслабнали, но се очаква Виена да спре да използва ветото си, ако бъде изолирана, съобщи и от своя страна „Румъния Журнал“. Миналия декември Австрия и Нидерландия блокираха присъединяването на България към Шенген и Австрия беше единствената страна, която се противопостави на влизането на Румъния и България.

Новият премиер на Румъния Марсел Чолаку обяви в началото на миналата седмица в интервю за Евроактив, че е поискал от своите министри план за убеждаване на Австрия да вдигне ветото си върху приемането на Румъния в Шенген.

Австрийският канцлер Карл Нехамер се опита да получи европейски пари за изграждане на ограда по границата между България и Турция, предложение, отхвърлено от Европейската комисия.

В началото на този месец изпълнителната власт на ЕС отпусна нова финансова помощ на Румъния и България за изпълнението на вече стартирали пилотни проекти за управление на границите. Помощта за България е на стойност 45 млн. евро, а за Румъния – 10,8 млн. евро.

Освен това Европейската комисия приветства напредъка, постигнат през последните три месеца от двете страни по спазването на политиката за убежище и връщането на нелегални имигранти, управлението на границите и международното сътрудничество – напредък, който трябва да разсее опасенията на Австрия, че София и Букурещ не правят достатъчно, за да спрат нелегалните мигранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: БългарияШенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
4
 
! Отговори
Отряд1 преди 10 месеца
Какъв Шенген, какви пет лева... По това време сме на избори ве! Ае, кой е начело на класацията за най- корумпирана държава в ЕС?
52
0
 
2
 
! Отговори
Безимен. преди 10 месеца
До Анонимен. Ти знаеш ли от кога ни приемат в шенгена и от кога ни падали визите за Америката??? Май станаха 15 г от както се дъвче таз дъвка.Престъпниците и шарлатаните от 30 г си пътуват свободно навсякаде.
51
2
 
5
 
! Отговори
Споко преди 10 месеца
Пак ще ни пре..бат. Това ни го казват от 30ина години насам. Всяка година в началото ни баламосват "Колко голям напредък имаме и как щели да ни вкарат до края на годината (Коя ?) И щом дойде Коледа...."Ама вие още не сте готови и трябва да направите още .амнайсе реформи" Направиха ни на маймуни то не бяха Прайдове Укро знамена върху държавни институции Зелени сделки затваряне на АЕЦ и ТЕЦ забрани за нормални автомобили Ковид карантини санкции срещу Русия откази от руски газ и нефт война с Русия
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ужас - бързат краварите да дозатрият страната ни
49
3
 
8
 
! Отговори
gogo преди 10 месеца
пак сладкодумни приказки за масите ;) няма как да стане това, те го казаха от ЕК най-рано от 2025г ;)
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще приемем Пепи Еврото
47
0
 
1
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 10 месеца
В Понеделник!
46
11
 
13
 
! Отговори
Спеца преди 10 месеца
Богаташите от България ще могат да ходят из Европа и да се фръцкат с фотографии от Париж , Флоренция и пикливото момче от Брюксел!НО беднотията ще си стои в двора , ще си гледа доматите и кокошките , защото сега няма желязна завеса , но има финансова!Запада за няколко години унищожи българската си конкуренция , събори предприятията , прилапа младите хора и ...България си остана най-бедната страна в Европа!Така че това че ще ни приемат в Шанген нищо не означава за средния българин, НИЩО!
45
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 54, ами отивай в БРИКС бе шматко, кой те кара да седиш тук ?Хващай билетчето и си там, лесно е тукмо ще видиш къде се буташ да отидеш. Всичките държави в БРИКС са бедняци и почти фалирали. Единствено Китай има някаква икономика но и там е до време, капитала и технологиите се държи от запада
44
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
2050г..
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Коя коледна песен ще слушате на Коледа? Джинг Гьобелс, джинг Гьобелс!
42
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Алоу, копейка, като не искаш Шенген- прав ти път в Азия! Тук е ЕС!
41
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
АКО НЯМАШЕ ПРОЕВРОПЕЙСКО ПРАВИТЕЛСТВО И ФА ТМА КА БЕШЕ ОЩЕ НА ВЛАСТ, ЗНАЕТЕ ЛИ КОГА ЩЯХА ДА НИ ПРИЕМАТ В ШЕНГЕН?
40
11
 
13
 
! Отговори
Жоро Сороса преди 10 месеца
Долу руската пета колона и вива Шенген!
39
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лошо ли е да изминеш пътя от София до Солун без да те спре никой по пътя?Е, изключвам тол таксите по гръцката магистрала. Макар че точно сега и там няма да ни спрат, щото имат избори, а по време на избори в Гърция магистралите са безплатни!На който не му харесва Шенген - да кибичи по КПП-тата, особено на Петрич-Кулата.
38
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До: 44 Единственият Райх останал на земята е руският. Русский Райх - как добре звучи само! Със две Р-та: RR. Като SS.И Лукашенко за Путин е като Мусолини за Хитлер!Не случайно Лукашенко каза, че Хитлер бил добър човек!
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До: 41 Може. Ако Радев забрани износа на оръжия за Украйна в последната минута.
36
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За чист европейски Райх без българи и славяни! Хайл Гьобелс Денков и Аве Мария! Айн Фолк! Айн Райх! Айн цу цвай цу фюрери!
35
1
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 10 месеца
Виж цените на една доста популярна верига хранителни магазини в Австрия и си прегледай цените на същата верига магазини тук. Странно, нали? И как там е по-евтино? Минималната им заплата е 1.500 евро. Минималната заплата в Румъния е 1181 лева. Значи аз ако съм от Русе и ходя да мета улиците ще получавам повече от тука ако мета улиците? Румънците от керамика ли са ги правили? Или с нашите дупки, кръпки да е по-лесно да метеш? Бонус един вид да ти е по-лесно? Смотаеш там всичко в кръпката и толкова
34
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Австрия ще загуби бая пари от ски туризъм, а холандските трафиканти през Ротердам ще пострадат от Солунското китайско пристанище! Няма да ни пуснат в Шенген щото двуличието не е отменено като ценност! Чакаме да го отменят, но не! Абсурд е да ни пуснат, особено и както сме се навели сега и даваме наред каквото искат и каквото още не искат!