Френски кмет: В продължение на няколко дни бяхме в ада

Зартоще Бахтиари иска държавата да е по-твърда
4 юли 2023 16:30, Нели Христова
111
Френски кмет: В продължение на няколко дни бяхме в ада
Снимка: БГНЕС

Зартоще Бахтиари казва, че не е спал повече от три часа на нощ от началото на бунтовете във Франция преди седмица.

През деня той е кмет на Ньой сюр Марн - един от най-бедните райони на Франция, източно от Париж. А през нощта патрулира по улиците с дузина служители и общински съветници до 04:00 или 05:00 часа, действайки като система за ранно предупреждение за полицията, която се заема с бунтовниците там.

"В продължение на няколко дни бяхме в ада", казва той пред BBC.

Във вторник той ще се отправи към Елисейския дворец с повече от 200 други кметове, за да обсъдят кризата с френския президент Еманюел Макрон.

Неговото искане е за "повече твърдост" от държавата и разрешение на местната градска полиция да използва дронове, за да наблюдава дейността в града.

"Това, което се случва сега, е резултат от години на слабост на политиците и решения, които не са взети", на мнение е той. "Това е проблем на властта, защото тези размирници не се страхуват от правосъдието. Те може да отидат в съда, но се връщат у дома няколко часа след процеса, просто защото нямаме достатъчно места в затвора в този район на Париж. Не можем да подкрепим този вид слабост на държавата."

Точно пред офиса му в кметството е овъглената стена на местното градско полицейско управление.

"Те прескочиха тази стена в 1 сутринта с туба с бензин", обяснява кметът Бахтиари, сочейки към автопарка от седем овъглени патрулни коли, чиито пепеляви скелети са подредени под почернялата фасада.

Но сградата беше споделена с обществения отдел за жилищно настаняване, натоварен със задачата да намери домове за 2300 местни хора. Отвътре офисът е карбонизирана обвивка от разтопена пластмаса и пепел. Не всички хартиени файлове бяха дигитализирани. Подробностите за много от онези, които най-отчаяно се нуждаят от жилище тук, са изтрити от архивите от пожара.

Ръководителката на жилищния отдел Лорънс Тендрън Брюне стои облян в сълзи сред изгорелите руини.

"Толкова съм тъжна", казва тя. "Ще възстановим, ще започнем отново. Но в момента има хора, които са толкова отчаяни за жилище. Познавам около половината от тях – когато се обаждат, разпознавам гласовете им. Те не са файлове, те са човешки същества."

Кметът Бахтиари казва, че подпалвачите са заснети от камера за видеонаблюдение и от записа изглежда, че са тийнейджъри, вероятно на 14-16 години.

"Трудно ми е да разбера, че децата са тези, които унищожават нещата", казва Лорънс, "защото на тази възраст родителите трябва да са отговорни за тях."

В задната част на сградата, с изглед към паркинга с парка от овъглени полицейски коли, съсед е заснел пожара с мобилния си телефон и се съгласи да говори с BBC анонимно.

"Типично", казва той, когато чува за предполагаемата възраст на подпалвачите. "Организирани бандити пускат деца на 11 или 13 години на улицата, като им казват: "Никога няма да влезете в затвора, така че давайте". Това е норма тук; те изпращат малките деца на фронтовата линия. Това е тактика на бандата."

Най-засегнатата част от Ньой сюр Марн е район, наречен Les Fauvettes. Тук са опожарени обществената библиотека, магазините и супермаркетът. Les Fauvettes също е дом на много от самите бунтовници.

Айша, 23-годишна асистент-учителка, също живее там. Тя казва, че разбира първоначалния гняв, който предизвика насилието - дори ако смята, че оттогава то се е превърнало в грабеж и разрушение.

"Писна им", казва тя. "Винаги вината пада върху едни и същи хора. Ако си черен или арабин, се вади пистолет и се стреля без някой да се замсиля. Когато става дума за бял човек, той мисли два пъти, преди да стреля или дори да наложи глоба."

Но обратно в кабинета си в кметството кметът Бахтиари отхвърля обвиненията, че има проблем с френската полиция.

"Категорично не, не мога да чуя такъв аргумент", настоява той. "Може би имаме хора в полицията, които са расисти, но не можем да кажем, че самата полиция е расистка. Полицията се държи много добре тук във Франция."

Но действията на отделни служители, като този, който сега е изправен пред обвинение в умишлено убийство за стрелбата по 17-годишния Наел М. миналата седмица, са само половината от историята. Другата половина е за разделенията, които тези събития разкриват във Франция.

Общественото събиране на средства за семейството на този офицер надхвърли един милион евро в понеделник - по-малко от сумата, събрана за семейството на Наел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Францияпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 43Французите никога не са били на наша страна през третата българска държава, като почнем подкрепата им за сърбите през Сърбо-българската война, дето бихме сърбите като прани *** и се стигне до Балканските войни и ПСВ, знаете Дойран и как сме се изправяли срещу англичани, французи, гърци и сърби, през ВСВ Хитлер ги превзе за 6 седмици и не се стигна ние да им клатим задните части :)))
45
4
 
5
 
! Отговори
Чапо преди 11 месеца
Корабите товарете и към Алжир засилете!
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До наблюдател до 10 Знам че в едно село ги биха френските барети, мерси за инфото :)))Явно в Копиловци има яки селяни :)))
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Времето франсетата бяха сред тези които ни се караха на нас че не сме интегрирали ромите.
42
1
 
11
 
! Отговори
МУЛТИКУЛТУРО-логия преди 11 месеца
Да живееш в МУЛТИКУЛТУРНО общество, да работиш в МУЛТИКУЛТУРНА среда - това са ВИСШИ ЦЕННОСТИ на ГЛОБАЛИЗМА. Да ама зад паравана от лицемерни лозунги имаме взаимоненавист, омраза, разделение, неприемаме и т.н. В едно общество, за бъде "ЗДРАВО" е нужно да има БРАТСКИ отношения, добронамереност, мекота, правда, Обич, разум.
41
1
 
4
 
! Отговори
наблюдател до 10 преди 11 месеца
В Коиловци е случката с битите френски барети
40
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 месеца
ФранКия ке падне !
39
1
 
3
 
! Отговори
Харбелите преди 11 месеца
Нали са ти брачеди ве кмете!Що не спиш ?
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не са само ромите .Имаше и много българи които живяха в болонския лес за да е безплатно . Макрон каза - ,,По добре африканци отколкото българи и украинци ,, Сега ще си чупи главата . На Франция не и трябват нито африканци ниот българи нито украинци . На Франция и трябват французи а самия Макрон не е направил нищо по въпроса ;)
37
1
 
5
 
! Отговори
Муахаха преди 11 месеца
ЦРУ вече Няколко Опита за Цветна Революция му Организирана на Малкият Рон след като Оди на Среща със СиЗинПин и си Поиска и Покана за Годишната Среща на БРИКС! Нема Лабаво, ако се Изправиш срещу ЮдеюСемитите от Вашингтон!!
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Неудобните коментари се трият, а това е достатъчно за да нйи се изясни картинката и причината за всичко това което се случва в ЕС. Благодаря
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да се оплаче на арменския поп, или на Урсула. Нали искате глобализация и диктатура? Малко ви е!
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Някой Иначе българските роми били ужасни и ни ги върнаха да си ги гледаме, а арабите и африканците били техни хора...хахахаха :))) Френско лицемерие се нарича :))
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Все още сте в предверието Тепърва обонговците ще ви разказват играта.
32
1
 
7
 
! Отговори
Някой преди 11 месеца
Е колко му бяхме бесни на Макрон, че събра и ни върна българските роми хахаха колко писаха да ги прати с ракета на Марс хаха. Нека му сега. Не беше ли тогава дискриминация????????? Сега изкача с разни предложения неподготвен. Ами май е грешен и му се връща. Всеки който ни навреди Господ връща точно както трябва.
31
1
 
6
 
! Отговори
ШО ТЕКА ? преди 11 месеца
НАЛИ ЕС Е РАЙ !
30
4
 
9
 
! Отговори
Макарон преди 11 месеца
,, По добре африканци отколкото българи ,, :)
29
1
 
7
 
! Отговори
Някой до 24 преди 11 месеца
Нещо не си ме разбрал. Аз човекът който най-малко ги иска тези в Европа и от близо година и половина говоря, че до това ще се стигне в цяла Европа като троянски кон са и са нагли и безобразни и тъпчат и унижават и си правят мюсюлмански клетки като избутват християни и германци от работните им места. Други германци мълчат от страх за закона срещу дискриминацията и съм писала обяснения и потулват от страх и слава богу, че не ме осъдиха при положение, че аз съм жертва и ме премахват като християнка
28
1
 
15
 
! Отговори
СпоредТяхнатаРелигия преди 11 месеца
Мома на 13 г. и момче на 15-16 г. са вече годни да са родители. Значи могат да поемат всякаква отговорност, щом така държат на културата на катуните, откъдето произхождат. Тогава да си поемат отговорността - трудово-възпитателни училища, в които 5 часа ще учат, 9 часа ще работят, по 5-6 часа ще им обясняват колко са заблудени. И евентуално, може да им оставят по 4-5 часа за сън, та да кротнат малко, след като са подбуяли вследствие на изобилната храна и спокойния живот във Франция.
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сами са си виновни франсетата и наглетата, все пак тези при мати идват от бившите им колонии, не са дошли от нищото :))) А това, че франсетата са меки, то това е ясно на целия свят, не че англетата са кой знае какво, но са с една идея по-твърди :))