Френски кмет: В продължение на няколко дни бяхме в ада

Зартоще Бахтиари иска държавата да е по-твърда
4 юли 2023 16:30, Нели Христова
111
Френски кмет: В продължение на няколко дни бяхме в ада
Снимка: БГНЕС

Зартоще Бахтиари казва, че не е спал повече от три часа на нощ от началото на бунтовете във Франция преди седмица.

През деня той е кмет на Ньой сюр Марн - един от най-бедните райони на Франция, източно от Париж. А през нощта патрулира по улиците с дузина служители и общински съветници до 04:00 или 05:00 часа, действайки като система за ранно предупреждение за полицията, която се заема с бунтовниците там.

"В продължение на няколко дни бяхме в ада", казва той пред BBC.

Във вторник той ще се отправи към Елисейския дворец с повече от 200 други кметове, за да обсъдят кризата с френския президент Еманюел Макрон.

Неговото искане е за "повече твърдост" от държавата и разрешение на местната градска полиция да използва дронове, за да наблюдава дейността в града.

"Това, което се случва сега, е резултат от години на слабост на политиците и решения, които не са взети", на мнение е той. "Това е проблем на властта, защото тези размирници не се страхуват от правосъдието. Те може да отидат в съда, но се връщат у дома няколко часа след процеса, просто защото нямаме достатъчно места в затвора в този район на Париж. Не можем да подкрепим този вид слабост на държавата."

Точно пред офиса му в кметството е овъглената стена на местното градско полицейско управление.

"Те прескочиха тази стена в 1 сутринта с туба с бензин", обяснява кметът Бахтиари, сочейки към автопарка от седем овъглени патрулни коли, чиито пепеляви скелети са подредени под почернялата фасада.

Но сградата беше споделена с обществения отдел за жилищно настаняване, натоварен със задачата да намери домове за 2300 местни хора. Отвътре офисът е карбонизирана обвивка от разтопена пластмаса и пепел. Не всички хартиени файлове бяха дигитализирани. Подробностите за много от онези, които най-отчаяно се нуждаят от жилище тук, са изтрити от архивите от пожара.

Ръководителката на жилищния отдел Лорънс Тендрън Брюне стои облян в сълзи сред изгорелите руини.

"Толкова съм тъжна", казва тя. "Ще възстановим, ще започнем отново. Но в момента има хора, които са толкова отчаяни за жилище. Познавам около половината от тях – когато се обаждат, разпознавам гласовете им. Те не са файлове, те са човешки същества."

Кметът Бахтиари казва, че подпалвачите са заснети от камера за видеонаблюдение и от записа изглежда, че са тийнейджъри, вероятно на 14-16 години.

"Трудно ми е да разбера, че децата са тези, които унищожават нещата", казва Лорънс, "защото на тази възраст родителите трябва да са отговорни за тях."

В задната част на сградата, с изглед към паркинга с парка от овъглени полицейски коли, съсед е заснел пожара с мобилния си телефон и се съгласи да говори с BBC анонимно.

"Типично", казва той, когато чува за предполагаемата възраст на подпалвачите. "Организирани бандити пускат деца на 11 или 13 години на улицата, като им казват: "Никога няма да влезете в затвора, така че давайте". Това е норма тук; те изпращат малките деца на фронтовата линия. Това е тактика на бандата."

Най-засегнатата част от Ньой сюр Марн е район, наречен Les Fauvettes. Тук са опожарени обществената библиотека, магазините и супермаркетът. Les Fauvettes също е дом на много от самите бунтовници.

Айша, 23-годишна асистент-учителка, също живее там. Тя казва, че разбира първоначалния гняв, който предизвика насилието - дори ако смята, че оттогава то се е превърнало в грабеж и разрушение.

"Писна им", казва тя. "Винаги вината пада върху едни и същи хора. Ако си черен или арабин, се вади пистолет и се стреля без някой да се замсиля. Когато става дума за бял човек, той мисли два пъти, преди да стреля или дори да наложи глоба."

Но обратно в кабинета си в кметството кметът Бахтиари отхвърля обвиненията, че има проблем с френската полиция.

"Категорично не, не мога да чуя такъв аргумент", настоява той. "Може би имаме хора в полицията, които са расисти, но не можем да кажем, че самата полиция е расистка. Полицията се държи много добре тук във Франция."

Но действията на отделни служители, като този, който сега е изправен пред обвинение в умишлено убийство за стрелбата по 17-годишния Наел М. миналата седмица, са само половината от историята. Другата половина е за разделенията, които тези събития разкриват във Франция.

Общественото събиране на средства за семейството на този офицер надхвърли един милион евро в понеделник - по-малко от сумата, събрана за семейството на Наел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Францияпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Отвътре офисът е карбонизирана обвивка - страпенб превод, с робот ли, с гъгъл ли, пишете, че е овъглено и толкоз.
25
1
 
7
 
! Отговори
Писнало им? преди 11 месеца
Да сосат наготово социал в една от най-богатите европейски държави, където ги дундуркат и всячески им помагат да се реализират в живота? Ами да си ходя тогава, да се върнат там, откъдето им е коренът. Човек на 13-15 г. вече разбира доста неща. Девойчетата ще станат 8-а или 9-а наложница в харемите на сравнитерно заможни дядовци и ще получават храна и подслон в обща стая с още 4-5 като тях или ще си заработват прехраната в някой бардак, а момчетата ще слугуват за стотинки. Хайде, да си заминават!
24
1
 
3
 
! Отговори
Някой към 7 преди 11 месеца
Казано е за църква в която се търгува в Библията. Исус Христос е казал виждате ли тази църква? Камък върху камък няма да остане от нея.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Някой Каква е справедливата кауза на арабите и африканците ? :)) Защо се натискат в Европа, не им ли е хубаво у дома, където могат да ограбват и палят на воля...или там не могат да правят това :)))
22
2
 
2
 
! Отговори
нима преди 11 месеца
А тоя случайно знае ли, че 10 хилки французи или измислени такива са яко въоръжени. Тепърва ще гризкате дръвцето. Това беше само предястие.
21
1
 
10
 
! Отговори
Някой преди 11 месеца
Изкарайте Макрон и бабата на терен. Ние сме с вас. Подкрепяме вашата справедлива кауза. Има една песен на Графа и на Михаела Филева казва се на ръба на лудостта се казва. Много актуална.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Иван Асен Иван е руско от СССР учение за царете ни, казвал се Йоан-Асен, Иван е немало тогава като име при българите :)))
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Въобще не искам да имам общо с първосигнални индивиди от арабски, африкански или ромски произход.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Питайте едни нпо-та като отровено общество и издънките ми БХК.милтикулти и още стотици.
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Някой забелязвали че градовете в Африка не се палят ,единствено се палят европейските градове и от черни и араби
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Франсетата който не ги е хванал той не ги е бил, единственото изключение е Наполеон Бонапарт, но той не е франсе :)) Наводниха се с араби и африканци от колониите си, сега им го връщат тъпкано и ще става по-зле, не случайно те усещат слабостта на франсетата и тя е най-подлаганата на атентати държава в света в момента :))
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Някой забелязвали че градовете в Африка не се палят ,единствено се палят африканските градове и от черни и араби
14
2
 
16
 
! Отговори
хаха преди 11 месеца
Да пратим "Вагнер" да се справят с проблема?
13
2
 
9
 
! Отговори
Парле ву франсе преди 11 месеца
Ако не ги беше унищожил Хитлер щяха да ги унищожат ордите от третия свят така и стана.
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Общо взето тия идват на лодка ,молят ти се вземете ни ,ние сме жертви .След това ти палят държавата
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гражданската война обърка пътя, и вместо в Русия отиде във Франция.
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В онова наше българско село не беха ли били френски барети селяните ни :)) Та толкоз за французите, добре ще беше корсиканеца да ги отсрами малко, но него го заточиха на остров за да не го гледат франсетата, че нема кой да ги вдигне иначе :)))
9
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този про ст ЕС трябва да се унищожи и да се върнат пак националните държави такива глобалиски глупости се вижда че не вървят...
8
5
 
8
 
! Отговори
Тия преди 11 месеца
папуняци още не са видели ада! Хората са меко казано недоволни от системата и скоро ще извадят и гилотините!
7
11
 
12
 
! Отговори
Ванга и Слава казаха преди 11 месеца
Баба Ванга е казала, че камък върхъ камък нема да остане в Париж и след това същото ще стане в цял ЕС без Бг. Затова Слава Севрюкова казва до 2026 г всички да се връщат в Бг, че после и да искат няма да могат. А конкретно във Франция няма пари, защото мигретата, които Сорос и неолибералите им набутаха не работят, но взимат огромни помощи и по 1000 Е за всяко дете, а един от протестиращите каза, че се скъсва от работа за 800 Е. А още много лежачи-мигрета се гласят да им натресат, за отглеждане.