В договора с ЕС няма срок за въвеждането на еврото в България

Експерти: Да засилим процеса за влизането в Еврозоната
5 юли 2023 10:24, Анисия Иванова
36

Подготвеният бюджет за тази година е направен така, че да отговаря на критерии за влизане в Еврозоната. На фона на това в Народното събрание беше внесена подписка за провеждане на референдум за приемането на еврото.

"Това е възможен бюджет, преди няколко месеца видяхме и проектобюджет, представен от служебния кабинет, който беше с доста по-висок дефицит. Имахме сериозни възражения, а този бюджет, който е с 3% дефицит, ни дава възможност да покрием един от критериите за влизане в Еврозоната, което безспорен приоритет не само за нас, но и за бизнеса", каза главният секретар на БТПП д-р Васил Тодоров.

Той поясни, че на срещата, на която присъстваха премиерът и вицепремиерът, също е било обсъждано по-бързото влизане на страната ни в Еврозоната.

"На тези срещи ние сме единомишленици, тоест фокусът и дискусията върви в посока кога България най-рано може да покрие изискванията и да стане член на Еврозоната, тъй като това не е едностранен процес. Трябва да бъдем одобрени и поканени. Това, което беше поставено като акцент, е, че правителството е необходимо да засили тази информационна кампания, за да може тези страхове, които са споделяни в нашето общество, да бъдат преодолени с примери", допълни Тодоров.

От думите му стана ясно, че в договора с ЕС нямаме срок за въвеждането на еврото в България.

"Това, че няма срок в един договор, не означава, че има порок, напротив - когато няма срок, означава, че възможно най-скоро да бъде реализирана това планирано присъединяване, когато страната ни покрие критериите. Обсъдихме на срещата не само 1 януари 2025 година, но и средата на 2024 година. Трябва да гоним възможно най-краткия срок, тъй като ползите за страната ни са безспорни", поясни главният секретар на БТПП.

И сподели, че имат сериозна критика към правителството, тъй като все още няма механизъм за определянето на минималната работна заплата.

"А че ще има ръст на доходите - това е неизбежен процес, но искаме това да се случва в рамките на един предвидим и ясен механизъм за определянето на този най-минимален праг. Ние приветстваме тези работодатели, които имат финансова възможност и бизнесът, който управляват, позволява да увеличава работните заплати. Безспорно това е стимул за техните служители", категоричен е Васил Тодоров.

По думите на юриста доц. Христо Христев референдум за българския лев не може да се осъществи.

"Първо - има пречки в вътрешноправната ни уредба, второ - не може да има, защото провеждането му би противоречало на задълженията, които България има като държава членка на ЕС. От една страна законът, който изобщо предвижда реда, по който може да бъде осъществяван национален референдум, много ясно посочва, че референдум по въпрос, по който е предмет на уредба в международен договор, може да бъде проведен преди неговото ратифициране", поясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ СЪЗДАВА ЛИЧНИЯ ИНТЕРЕС, БЕЗ КОЙТО НЯМА ПОЛИТИКА, А САМО БЕЗРАЗЛИЧИЕ, КОРУПЦИЯ, БАНДИТИЗЪМ И ХАОС ! КАКЪВ Е ПРОЦЕНТЪТ НА ЗАЕТИТЕ В СЕМЕЙНИ ПРЕДПРИЯТИЯ В БЪЛГАРИЯ, КОИТО НЕ СИ ГЛЕДАТ ЧАСОВНИКА ДА СТАНЕ 17 ЧАСА И ДА СЕ СПАСЯВАТ ? ПРЕДИ 100 ГОДИНИ Е БИЛ 85 ПРОЦЕНТА СЕМЕЙНО ПРОИЗВОДСТВО ! КОГАТО БЪЛГАРИТЕ ВЪЗСТАНОВЯТ ТОВА РАВНОВЕСИЕ, НЯМА ДА МРЪНКАТ И ДА ТЪРСЯТ ВИНОВНИ, А ЩЕ ЗАВИСЯТ ОТ СЕБЕ СИ !
30
3
 
3
 
! Отговори
Евро ДА! преди 9 месеца
Не на платения от руснаците референдум на ***!
29
3
 
6
 
! Отговори
Тон преди 9 месеца
От еврото печелят.само хора като ерменеца банкер,или 20 процента от нагушените българи,останалите ще гризнат дръвцето!
28
1
 
3
 
! Отговори
Тон преди 9 месеца
Барометър в голяма грешка сте 75 процента са против.еврото, но колко са ви платили за тази манипулация вие си знаете ,от онези десет милиона!
27
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 27бАнонимен Айде у лево на всички от възраждане, това е новината на деня!. . . . . . . . . Трябва пипе за да разбереш, а ти само се пипаш по пиперката! Е така нема да стане!
26
2
 
6
 
! Отговори
Политикангстери преди 9 месеца
За народа не е все тая, най малко при небивала инфлация - след еврото всичко ще се вдигне още повече и страна без собствена валута и контрол вече е 100% разграден двор..
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И с евро и без евро, ще сте си все тия. От тарикат нагоре.
24
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
До не вс е пари: Гпупости на търкалета..
23
1
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 месеца
До Инж+: Какво общо има РФ с въвеждането на еврото в Бг или просто си дрънкаме?
22
6
 
2
 
! Отговори
Инж+ преди 9 месеца
Държавата(Бг) и Бизнесът ще си спестят стотици милиони левове от превалутиране. Толкова ли е трудно да се "стопли"???? Отделно и другите ползи....Само РФ няма интерес от влизането ни в Еврозоната....
21
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като няма срокове за въвеждане на еврото, що бързаме? Румъния го отложиха, Полша, Чехия, Унгария не искат и да чуят. За Швеция да не говорим, никога няма да поискат.
20
7
 
12
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До Анонимен 17 Ти говориш само за един аспект на въвеждане на Еврото. Тоест Банки и клиенти. А за друго което вече го има в България? С въвеждане на ЕВРОТО падат последните ограничения във вътрешнта търговия. Селскостопанска продукция примерно от Германия е по-евтина от местната защото в Германия от столетия се спонсорират аграрните производства. Следва скапване на неконкурентните а в повечето случаи нефинансираните местни производства... Както селско така и промишлено призводство - нови роби...
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
do 15 хаха,в България има валутен борд ако се разпадне еврото лева ще бъде вързан за долара,ренминби или друга валута но ти понеже си про.стт неги разбираш тия работи
18
16
 
23
 
! Отговори
не вс е пари преди 9 месеца
С еврото се отказваме от историята, си плюем на паметта на предците си, но не това никак няма да докара лоша карма хах
17
5
 
11
 
! Отговори
идиокрация преди 9 месеца
Докторската степен трябва да се отнася само за лекари, в какъв свят ни набутаха ??
16
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Това копейките 13Нема никакви копейки ве мен, има икономика, а ние е немаме :))) Кажи с какво ще допринесе въвеждането на еврото със стандарта на живот, май само ще стане по скъп лапе :))) Разбирам, че витаеш некаде в облаците, жена ти уж работила в Лидъл и взимала 100 бона заплата, а ти взимаш по 20 бона на ден и си праиш труда да го напишеш в Днес тази глупост, ама спри се малко :))))
15
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Първо прочетете конституцията на България и след това я цитирайте. А не един чул, друг видял и накрая никой не прочел, но всички големи специалисти станаха по Конституционно право. Ако се разпадне евро зоната и ние ще се разпаднем, защото левът е вързан към еврото.
14
4
 
13
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 9 месеца
Такааа, значи вденахме че ще има референдум ! Сега остава да се взене и въпросът на референдума! Абе чудя се, защо толкова време се правихте на ударени че референдум няма да ивма? Или когато не се споменава в новините , то референдума ще изчезне от самосебеси ?
13
23
 
7
 
! Отговори
Това копейките преди 9 месеца
Обаче са много глупави същества! От самото начало беше ясно, че референдумът е противоконституционен и незаконосъобразен. Много хора им го казаха, но те горканчовците не пожелаха да чуят, а вместо това се оставиха един шарлатанин да ги използва, за да си направи кампанията на техен гръб... Жалко!
12
8
 
32
 
! Отговори
sis преди 9 месеца
Не ни питаха за влизането в Евросъюза, не ни питаха за влизането в НАТО, сега тия пичове искат при валидна подписка за осъществяване на референдум, пак да не ни питат, щото на тях така им е изгодно. Пичове, ами ако другия път изберем с мнозинство някой, който реши да ни изкара от всички тези вредни за България съюзи? Тогава какво ще правите? Къде ще бягате? Децата ни избягаха по чужбините заради такива като вас, но по-добре "експерти" като вас да ги няма.