ЕП прие нов призив за приемане на България и Румъния в Шенген

Документът беше одобрен с огромно мнозинство
12 юли 2023 15:12, Елка Василева
87
ЕП прие нов призив за приемане на България и Румъния в Шенген
Снимка: архив, БГНЕС

С 526 гласа "за", 57 "против" и 42-ма въздържали се Европейският парламент подкрепи днес с гласуване в Страсбург нов призив за приемане на България и Румъния в Шенген. Това е поредният път, в който евродепутатите настояват Съветът на ЕС да постигне единодушие, след като готовността на двете държави бе отчетена още през 2011 година.

Още по темата
ЕП отчита, че неприсъединяването на България и Румъния към Шенген представлява важна обществена и икономическа тежест за дружествата и гражданите на двете държави; че всички граждани на България и Румъния са дискриминирани, тъй като се сблъскат със забавяния, прекомерна бюрократична тежест и допълнителни разходи, когато пътуват или извършват стопанска дейност в чужбина, в сравнение с гражданите на държавите от Шенген; че ветото върху присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство може да доведе до антиевропейски настроения и руска пропаганда в тези държави, и до намаляване на доверието в ЕС и неговите институции; че проверките за установяване на самоличност повишават търговските разходи за стоките с приблизително 0,4 на сто до 0,9 на сто от стойността на търговията на всяка шенгенска граница.

Според ЕП обясненията на Австрия да не подкрепи разширяването на Шенген не са свързани с поставените условия. Отбелязва се, че Европейската комисия също е призовала Съветът на ЕС да вземе без по-нататъшно забавяне всички необходими решения, за да могат България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство.

Допълва се, че годишно се отделят 46 000 тона въглероден двуокис заради запазването на проверките по българските и румънските граници. Отбелязва се, че България и Румъния са отчели значителни финансови загуби през последните 11 години.

ЕП заявява, че липсата на единодушие в Съвета на ЕС е свързано с национални политически кампании, а не с действителните условия за присъединяване. Евродепутатите приканват ЕК да направи оценка на възможни нарушения на договора за ЕС и настоятелно призовава Съвета на ЕС да изпълни задълженията си за лоялно сътрудничество.

Според ЕП неприемането на двете страни води до нарушение на Хартата на основните права на ЕС по повод правото на човешко достойнство, свободата и сигурността, равенството пред закона, опазването на околната среда и свободата на движение.

Отправен е призив следващото гласуване в Съвета на ЕС да бъде преди края на годината, като се избегнат възможностите за злоупотреба с вето. ЕК е приканена да направи оценка на финансовите загуби, пропуснатите ползи и вредите за природата, понесени от България и Румъния след 2011 г. и да предложи възможности за финансови обезщетения. (кор. на БТА Николай Желязков)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ,Англия,целият ГЕРМАНСКИ свят са ГЪРЦИЯ и наследници на ГЪРЦИЯ.............................................Българи и Руснаци са турският Чингиз Хан на Ал Кайда варвари и диваци с шут в дирника извън Европа
76
2
 
4
 
! Отговори
Тон преди 9 месеца
Всички тези зомбираните от режима в ЕС много,много ще съжаляват!
75
1
 
0
 
! Отговори
Д-р Пол преди 9 месеца
А тука един само за крави пише.Какъв е? Сигурно е ВОЛ...? Да внимава . Има обратни...
74
0
 
4
 
! Отговори
Не става така преди 9 месеца
Учете се от Ердоган. Той знае как да се пазари в евроатлантиците. Спря Швеция за НАТО и САЩ клекнаха да му доставят самолети. А нашите политици, вместо да се пазарят (а и от нас се очаква подкрепа) се молят и се надяват. За повече от това нямат кураж. И затова няма да мине. Руте вече се отказа от премиерството в Нидерландия и му е през оная работа дали България ще влезе в Шенген или не. А трябваше и ние да спрем Финландия или Швеция за НАТО (причини щяха да се намерят) и щяхме влезем в Шенген.
73
0
 
1
 
! Отговори
Стига глупости преди 9 месеца
До До СВИНАР: Ще има да чакат в Хага до второ пришествие. А САЩ и сателитите им вече свършват боеприпасите в складовете. Частните фирми за оръжие не искат да инвестират милиони за нови мощности без сигурност за дългогодишни поръчки.
72
1
 
3
 
! Отговори
Червена диария преди 9 месеца
От Брюксел Ще Ви купят колело ама друг път.........айде на бегом да се похвалите
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България ако я приемат в Шенген, цялата полиция и съдебна система ще се занимават само с мигранти и с нищо друго. А който се радва, че няма да чака за Гърция - ами вижте им мотивите - колко въглероден двуокис се отделя. Следващото ще е да ви накарат да ходите в Гърция само с влака.
70
7
 
3
 
! Отговори
До СВИНАР преди 9 месеца
И ВСЕ ПАК ПУТИН ГО ЧАКА ТРИБУНАЛА В ХАГА....
69
1
 
2
 
! Отговори
Досра ми се преди 9 месеца
Като цяло е добра новина, но нали Българската безплодна омраза към всичко ще оплюе и НАТО и Шенген... Та по-добре не ги пускайте тия новини. Като ни приемат в Шенген пуснете я тогава новина, че да мога да пусна един среден пръст на ония що мислят, че имат национална принадлежност.
68
7
 
6
 
! Отговори
Кравар - до 68 преди 9 месеца
Чувал съм - за това БГ 45 г беше задунайска губернийка . Затова искам Ченген , Евро , на запад , и никога вече нищо общо със сибирската империя !
67
4
 
5
 
! Отговори
тулуп преди 9 месеца
най-хубавата новина за тази година е това, защото с приемането на на тези две страни ЕС ще се разпадне още по-скоро
66
2
 
2
 
! Отговори
До кравар преди 9 месеца
Чувал ли си за Ялтенската конференция. Хич и не се коси, те Русия и САЩ все някога ще се споразумеят. Гледай да не останеш в руската част, че твоя живот за САЩ е нищо.
65
0
 
9
 
! Отговори
Ха ха преди 9 месеца
До Извинете... Въобще не ти трябва да ходиш в САЩ..... освен ако не си третополов или от мурггавото малцинство. Беше то добре да се ходи там , но вече стана като черно-каффяв ккатуун .Или живееш като *** в пълна миизерия на недостигащи за нищо социални помощи.... или бачкаш като роб за да си позволиш що годе нормален живот. Живях там 17 г. . Дрогата е по-разпространена от хляба а оръжие може да си купи всеки вез значение колко луд е. В Европа е много по добре...
64
7
 
4
 
! Отговори
Кравар преди 9 месеца
Шенген , после Евраците - и чао на сибирската империйка за винаги !
63
1
 
9
 
! Отговори
Извинете преди 9 месеца
Извинете, мога ли да попитам, отвориха ли границите за САЩ, можем ли вече свободно да пътуваме и да работим в САЩ? Или?
62
8
 
2
 
! Отговори
7-мото небе преди 9 месеца
БРИКС...... Мечтата на комунистите в България начело с Нинова, Радев и Костадинов.
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А българите защо още не могат да пътуват свободно в ЕС както западно европейците? Българите нещо за втора категория хора ли ги броят?
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако ми плащаха колкото ми е квалификацията трябваше да взимам милиони, та по-кротко на мой-гръб фирмата си взе офис за 50 милиона евро който явно сега вече е сигурно 100 милиона.
59
9
 
0
 
! Отговори
Пунтьо преди 9 месеца
Като не Ти харесва 1500 лв,границите са отворени ...но не Ти стиска..или просто Това Ти е цената за Ниска Ти производтелност и слаба квалификация.
58
0
 
16
 
! Отговори
Кунтьо преди 9 месеца
бал сън ви декларациите и шенгените средната заплата в България остава под критичния минимум 1500лв на месец!