ЕП прие нов призив за приемане на България и Румъния в Шенген

Документът беше одобрен с огромно мнозинство
12 юли 2023 15:12, Елка Василева
87
ЕП прие нов призив за приемане на България и Румъния в Шенген
Снимка: архив, БГНЕС

С 526 гласа "за", 57 "против" и 42-ма въздържали се Европейският парламент подкрепи днес с гласуване в Страсбург нов призив за приемане на България и Румъния в Шенген. Това е поредният път, в който евродепутатите настояват Съветът на ЕС да постигне единодушие, след като готовността на двете държави бе отчетена още през 2011 година.

Още по темата
ЕП отчита, че неприсъединяването на България и Румъния към Шенген представлява важна обществена и икономическа тежест за дружествата и гражданите на двете държави; че всички граждани на България и Румъния са дискриминирани, тъй като се сблъскат със забавяния, прекомерна бюрократична тежест и допълнителни разходи, когато пътуват или извършват стопанска дейност в чужбина, в сравнение с гражданите на държавите от Шенген; че ветото върху присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство може да доведе до антиевропейски настроения и руска пропаганда в тези държави, и до намаляване на доверието в ЕС и неговите институции; че проверките за установяване на самоличност повишават търговските разходи за стоките с приблизително 0,4 на сто до 0,9 на сто от стойността на търговията на всяка шенгенска граница.

Според ЕП обясненията на Австрия да не подкрепи разширяването на Шенген не са свързани с поставените условия. Отбелязва се, че Европейската комисия също е призовала Съветът на ЕС да вземе без по-нататъшно забавяне всички необходими решения, за да могат България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство.

Допълва се, че годишно се отделят 46 000 тона въглероден двуокис заради запазването на проверките по българските и румънските граници. Отбелязва се, че България и Румъния са отчели значителни финансови загуби през последните 11 години.

ЕП заявява, че липсата на единодушие в Съвета на ЕС е свързано с национални политически кампании, а не с действителните условия за присъединяване. Евродепутатите приканват ЕК да направи оценка на възможни нарушения на договора за ЕС и настоятелно призовава Съвета на ЕС да изпълни задълженията си за лоялно сътрудничество.

Според ЕП неприемането на двете страни води до нарушение на Хартата на основните права на ЕС по повод правото на човешко достойнство, свободата и сигурността, равенството пред закона, опазването на околната среда и свободата на движение.

Отправен е призив следващото гласуване в Съвета на ЕС да бъде преди края на годината, като се избегнат възможностите за злоупотреба с вето. ЕК е приканена да направи оценка на финансовите загуби, пропуснатите ползи и вредите за природата, понесени от България и Румъния след 2011 г. и да предложи възможности за финансови обезщетения. (кор. на БТА Николай Желязков)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До хм Що тогава ЕС затварат АЕЦ
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ние не сме европейски народ, напълно е ясно ! Приеха ни изкуствено!
35
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен Ерозоната е задлъжнела и пропаднала. Англия не са глупави да бегат, а най-богатите Норвегия и Швейцария бегат надалече.
34
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кат ви управлява Путин и олигархията му с офшорни милиарди, и ще възцари ред и законност.....
33
2
 
9
 
! Отговори
хм преди 9 месеца
През последната година, България мина по-леко през кризата, понеже за наш късмет имаме икономика, която точно беше облагодетелствана от обстоятелствата - силна енергетика (продавахме скъпо ток и компенсирахме бизнеса с печалбите); селксо стопанство -възползвахме се от високите цени на пшеници,слънчогледи; преработвателна промишленост - едни от най-големите мощности за преработка на маслени култури;отбранителна промишленост -не могат да смогнат на поръчки. Ама нямало икономика. За мързелите няма.
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
КОПЕЙКА, ТИ СИ НИ НАГЛЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО КОЛКО СТЕ ПРО ЗТИ РУСНАЦИТЕ! ПРОДЪЛЖАВАЙ В СЪЩИЯ ДУХ!
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 24 Вие въобще правите ли разлика между Шенген и еврозоната?
30
1
 
3
 
! Отговори
aZ-ът преди 9 месеца
Либерастията - нали Гешев за това го махнахте - за Шенген? Нали нямаше Шенген щори нямаше Върховенството на Закона. Щото ни управлява Мафията? Е сега нали не ни управлява? Що пак няма?
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 25 Какви са тези глупости дето сами си спускате и си вярвате? Така по-лесно ли живеят несретниците? Нямали сме икономика! Ти поглеждал ли си счетоводен отчет през живота си? Имаш ли идея какви фирми, с какви резултати правят бизнес у нас? Тук мнозина си мислят, че икономиката е да произвеждаш: Мерцедес, Айфони и шоколади Милка. Какво от това произвежда Норвегия, Австрия, Дания, Финландия, Люксембург? А в същото време имат какви икономики. У нас има бизнеси, ум да ти зайде!
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Изтрихте 20 коментара за да останат на путинофилите, не ви ли е срам бе?
27
2
 
1
 
! Отговори
КОПЕЙКА, преди 9 месеца
ЛАЙ СИ, КЕРВАНЪТ СИ ВЪРВИ....
26
2
 
1
 
! Отговори
ДО 26 преди 9 месеца
ДРУГРЮ, ДА БЕ, ТО ЩОТО ПРЕДИ ЕС БЯХМЕ ЦЪФНАЛИ ПРИ ДРУГАРЯ ВИДЕНОВ!
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма Шенген за корумпираното племе.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докато Холандия и Австрия не спрат ислямизацията и не върнат ислямите България трябва да излезне от Ес и НАТО. В Шенген тия ислями ще правят канали към България.
23
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България губи от Шенген и трябва да излезне от ЕС и НАТО. Обезлюдяване и икономическа катастрофа са резулатат от интеграцията.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Холандия са прави, че не сме готови за еврото, та ние почти немаме икономика, но след визитата на Зеленски на наши разноски и недоволството на народа от това нещо, както и легналите на земята наши политици, веднага искат да ни вкарат в Шенген, иначе не искаха досега :)))
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Написаха мощна декларация. Моджахидини и черноляци без документи може, за българите - проверка. Да ви имам и Шенгена умрел.
20
1
 
8
 
! Отговори
нее преди 9 месеца
Управляващите, дали им минава през ума за българското население. Между две интриги, две подлости,и две извращения?
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
C тakивa cъюзници вparoвe нe ни тpябвaт...
18
1
 
10
 
! Отговори
дрън дрън нищо преди 9 месеца
А няма ли да има призив за подобряване на паричните възможности на българското население?