ЕП прие нов призив за приемане на България и Румъния в Шенген

Документът беше одобрен с огромно мнозинство
12 юли 2023 15:12, Елка Василева
87
ЕП прие нов призив за приемане на България и Румъния в Шенген
Снимка: архив, БГНЕС

С 526 гласа "за", 57 "против" и 42-ма въздържали се Европейският парламент подкрепи днес с гласуване в Страсбург нов призив за приемане на България и Румъния в Шенген. Това е поредният път, в който евродепутатите настояват Съветът на ЕС да постигне единодушие, след като готовността на двете държави бе отчетена още през 2011 година.

Още по темата
ЕП отчита, че неприсъединяването на България и Румъния към Шенген представлява важна обществена и икономическа тежест за дружествата и гражданите на двете държави; че всички граждани на България и Румъния са дискриминирани, тъй като се сблъскат със забавяния, прекомерна бюрократична тежест и допълнителни разходи, когато пътуват или извършват стопанска дейност в чужбина, в сравнение с гражданите на държавите от Шенген; че ветото върху присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство може да доведе до антиевропейски настроения и руска пропаганда в тези държави, и до намаляване на доверието в ЕС и неговите институции; че проверките за установяване на самоличност повишават търговските разходи за стоките с приблизително 0,4 на сто до 0,9 на сто от стойността на търговията на всяка шенгенска граница.

Според ЕП обясненията на Австрия да не подкрепи разширяването на Шенген не са свързани с поставените условия. Отбелязва се, че Европейската комисия също е призовала Съветът на ЕС да вземе без по-нататъшно забавяне всички необходими решения, за да могат България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство.

Допълва се, че годишно се отделят 46 000 тона въглероден двуокис заради запазването на проверките по българските и румънските граници. Отбелязва се, че България и Румъния са отчели значителни финансови загуби през последните 11 години.

ЕП заявява, че липсата на единодушие в Съвета на ЕС е свързано с национални политически кампании, а не с действителните условия за присъединяване. Евродепутатите приканват ЕК да направи оценка на възможни нарушения на договора за ЕС и настоятелно призовава Съвета на ЕС да изпълни задълженията си за лоялно сътрудничество.

Според ЕП неприемането на двете страни води до нарушение на Хартата на основните права на ЕС по повод правото на човешко достойнство, свободата и сигурността, равенството пред закона, опазването на околната среда и свободата на движение.

Отправен е призив следващото гласуване в Съвета на ЕС да бъде преди края на годината, като се избегнат възможностите за злоупотреба с вето. ЕК е приканена да направи оценка на финансовите загуби, пропуснатите ползи и вредите за природата, понесени от България и Румъния след 2011 г. и да предложи възможности за финансови обезщетения. (кор. на БТА Николай Желязков)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
. . . обществена и икономическа тежест за дружествата и гражданите на двете държави; че всички граждани на България и Румъния са дискриминирани, тъй като се сблъскат със забавяния, прекомерна бюрократична тежест и допълнителни разходи, когато пътуват или извършват стопанска дейност в чужбина, в сравнение с гражданите на държавите от Шенген. . . Няма такова нещо! От средата на 90-те г. имам истински фирми за бизнес в Германия и Чехия! За далавераджиите може би има проблеми! Шенген е безмислен!
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вече 12 години призиви и залъгалки за аборигените в България.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бруталното лицемерие на дивите краварски колонии
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Визитата на Зеленски разбуди хората, такова лазене по земята не съм виждал от нашите политичари :))) Стана много напрегнато и тез бързат да ни вкарат в Шенген, иначе досега въобще не ни отразяваха :))) Добре, рашките ги нападнаха първи, съчувстваме им, но защо аджеба требва ние да сме на преден план в конфликта, некаква военна сила ли сме :)))
13
1
 
2
 
! Отговори
Хмм преди 9 месеца
Тия пак ги е страх да не им вземем работните места, същото като с Англия. Ама ние вече го бяхме направили.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво слагате минусчета бе краварчета? Факт не е задължиелно да се съобразяват с това ршени, ако бяха вече трябваше да сме в Шенен, ама не сме.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вижте кой ни спира! Една наркодържава с най- голямото в ЕС пристанище и доказани канали за дрога и убийства всеки ден на наркобанди и другата държава- най- голямата перачница на пари от олигарси и бивши комунисти! И двете тия държави са фенове на Путин по свой си дискретен начин! В Австрия министърка танцува валс с Путин, а Холандия с поведението си показва същия расизъм към нас, като путиновия към украинците! Гръбнак нямаме ние- това ни е проблема!
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да чакаш с часове по границите на празен ход заради холандските наркомани, колко екологично.
9
1
 
8
 
! Отговори
Darko преди 9 месеца
Супер, свърши се с чакането на измислени ГКПП-та с Румъния и Гърция. Браво! Сега ще си минаваме свободно без да има бариери.
8
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Радев на срещата със Зеленски игра ролята на говорител на руското посолство, а тук някакви дискусии за приемане на България в Шенген....
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия защо въобще гласуван нещо, което не е задължително и никой не е длъжен да се съобразява с гласуванията им?
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стана малко жешко в БГ и тез веднага призовават да ни приемат в Шенген, иначе преди не искаха да ни приемат с Румъния, гледаха ни с презрение :))
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да приемеш сега България в Шенген е лицемерие. Това е равносилно да си на състезание по спортно бягане, и на българина да му източиш кръвта (младите), да няма пари да си купи Адидас или Пума които са удобни а да бяга с *** отдолу със слама, да му дадеш тениска с номер като на другите, но да го оставиш жаден и гладен -без пари. Да му сложиш за треньор чистачка. И тогава да го приемеш ....да се състезава с теб...това е реалността в момента.
4
1
 
1
 
! Отговори
Прие призива... преди 9 месеца
а кака ще отговори на призива е отделен въпрос :D
3
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Е и?
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЕП прие призив. НС прие декларация. ООН осъди действията на някой. Какви са тези буквално безполезни прояви на които на никой не ми дреме? Действия трябват, а не призиви!
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Я стига с това промиване на мозъци. От сега е ясно, че Холандия е против. Просто не искат да се отклоняват корабите от техните пристанища. Ще кажат пак нещо за законноста. Все едно в Холандия е много законно. Амстердам е такава клоака.