ЕП прие нов призив за приемане на България и Румъния в Шенген

Документът беше одобрен с огромно мнозинство
12 юли 2023 15:12, Елка Василева
87
ЕП прие нов призив за приемане на България и Румъния в Шенген
Снимка: архив, БГНЕС

С 526 гласа "за", 57 "против" и 42-ма въздържали се Европейският парламент подкрепи днес с гласуване в Страсбург нов призив за приемане на България и Румъния в Шенген. Това е поредният път, в който евродепутатите настояват Съветът на ЕС да постигне единодушие, след като готовността на двете държави бе отчетена още през 2011 година.

Още по темата
ЕП отчита, че неприсъединяването на България и Румъния към Шенген представлява важна обществена и икономическа тежест за дружествата и гражданите на двете държави; че всички граждани на България и Румъния са дискриминирани, тъй като се сблъскат със забавяния, прекомерна бюрократична тежест и допълнителни разходи, когато пътуват или извършват стопанска дейност в чужбина, в сравнение с гражданите на държавите от Шенген; че ветото върху присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство може да доведе до антиевропейски настроения и руска пропаганда в тези държави, и до намаляване на доверието в ЕС и неговите институции; че проверките за установяване на самоличност повишават търговските разходи за стоките с приблизително 0,4 на сто до 0,9 на сто от стойността на търговията на всяка шенгенска граница.

Според ЕП обясненията на Австрия да не подкрепи разширяването на Шенген не са свързани с поставените условия. Отбелязва се, че Европейската комисия също е призовала Съветът на ЕС да вземе без по-нататъшно забавяне всички необходими решения, за да могат България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство.

Допълва се, че годишно се отделят 46 000 тона въглероден двуокис заради запазването на проверките по българските и румънските граници. Отбелязва се, че България и Румъния са отчели значителни финансови загуби през последните 11 години.

ЕП заявява, че липсата на единодушие в Съвета на ЕС е свързано с национални политически кампании, а не с действителните условия за присъединяване. Евродепутатите приканват ЕК да направи оценка на възможни нарушения на договора за ЕС и настоятелно призовава Съвета на ЕС да изпълни задълженията си за лоялно сътрудничество.

Според ЕП неприемането на двете страни води до нарушение на Хартата на основните права на ЕС по повод правото на човешко достойнство, свободата и сигурността, равенството пред закона, опазването на околната среда и свободата на движение.

Отправен е призив следващото гласуване в Съвета на ЕС да бъде преди края на годината, като се избегнат възможностите за злоупотреба с вето. ЕК е приканена да направи оценка на финансовите загуби, пропуснатите ползи и вредите за природата, понесени от България и Румъния след 2011 г. и да предложи възможности за финансови обезщетения. (кор. на БТА Николай Желязков)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
10
 
! Отговори
Пинокио преди 9 месеца
Месец преди срещата на БРИКС все повече световни медии проявяват интерес към златото, на фона на слуховете за пускането на нова валута на страните от БРИКС, обезпечена със златните резерви на страните-участнички.
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЗЛАТЕН един АМЕРИКАНСКИ долар е имало в миналото равен на поне няколко хиляди сегашни долара..........Дълга е фалит и трябва разбойнически грабеж на Марс и марсианци
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Koмaй gokaтo ни npиeмaт, Шeнreня шe cтaнe нa Mинreня...?
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То огъването винаги върви с опъване. Така че са ни оправили отдавна
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По-добре да се огънем, отколкото да ни опънат!
52
2
 
11
 
! Отговори
Абе преди 9 месеца
Мда ама бг се огъна под натиска да пусне рсм по пътя към ЕС. Но Нидерландия и Австрия не са толкова празноглави като нас и не приемат други да им диктуват какво да правят и ше ни пуснат когато решат. За съжаление в част от доводите им има частица истина. Другото неприет и е че ни третират като страна от третия свят нищо че се пъхнем да приемем еврото и да се присъединим към клуба на богатите. При нас винаги е на гол тумбак чифте пищови.
51
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ми идете да живеете в Русия, Китай, Индия, Бразилия....нали имат голям БВП? Хахаха, там куче да вържеш , ще пригрезе синджира и ще избяга, путинолюбчета!
50
0
 
0
 
! Отговори
До 43 до 40 преди 9 месеца
Като искат може да ни помогнат и без дълг.
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да прави сте в България има бизнеси ум да ти зайде! Но точно както България, така и Украйна има бизнеси ум да ти зайде! Но погледнете народите и на двете страни...мизерстват, няма средна класа, пенсионерите бедстват, няма здравеопазване, всичко се граби от управляващата класа Олегарсите. Та така както е България така и Украйна са кофи с пробити дъна, защото се управляват от комунисти по руски модел и двете не ги чака нищо хубаво.
48
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
1300 години, 1100 в робства!
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
едно нещо не разбирам - българина сляп ли е глух ли е - верно че е огланичена ивформацията - ама огледай се - на такива страни като чехия унгария полша дания никой не смее да им саже да приемат еврото -а са много по напред от нас- само на *** не му е ясно че това е окончателното погребване на страната ни- превърнаха ни в първия резерват с бели индианци
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако не в Шенген, родината майка ни чака!
45
2
 
9
 
! Отговори
Реалност преди 9 месеца
За 20 години БВП на Китай се е увеличило 12 пъти , а на САЩ по малко от 2 пъти .
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До 41 България е била извън ЕС 1300 г. и както виждаш е била държава и без ЕС. Кой плащите че ще загине ако не е ЕС. 200 държави в света също извън ЕС. Сирия беше разрушена от Турция и САЩ заради петрола.
43
3
 
5
 
! Отговори
До 41 преди 9 месеца
Прав си! И аз помня! Казаха :Няма да се оправите, но ако не ви приемем, ще станете по-зле! Щяхме, като сирийците в катафалки да се домъкваме до западна Европа!
42
3
 
11
 
! Отговори
Таня преди 9 месеца
Призовавам са референдум, България да напусне слънчевата система.
41
6
 
5
 
! Отговори
До 40 преди 9 месеца
Има два варианта за прогрес. Единият е дълг, както САЩ и западните страни. Другият е да станеш черноработника на някого с дълг, както е Китай на САЩ и западните страни. Трети вариант няма известен на човечеството.
40
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Който не харесва Шенген, може да живее в ШОС!
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Помня процеса на присъединяване, няколко европейски държави скочиха че ние не отговаряме на никакви критерии за членство в ЕС, че докладите ни съдържат неверни данни-Чехия, Австрия, Холандия...и то си беше точно така! Но тогава лидер беше Германия, а и те поначало към нас се държат добре, че заметаха нещата...казаха айде да ги вкарваме и тия, нищо че не стават, все ще се оправят някога!Ама не се оправяме!
38
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По времето на Чаушеску нула долара външен дълг сега над СТО милиарда долара външен дълг е фалшивото чудо на Румъния а режими като на Чаушеску ще се завръщат ама дълговете вече Ви колонизираха та до дупка дудуци ще правите.....у нас немам данни