Румъния: Обмисляме да се отделим от България за Шенген

Румънското правителство може да предприеме правни действия в Съда на ЕС
7 ное 2023 19:58, Анисия Иванова
111
Румъния: Обмисляме да се отделим от България за Шенген
Снимка: БГНЕС

Букурещ може да обмисли отделяне от България за присъединяване към Шенген, заяви румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за Блумбърг.

Чолаку съобщи, че ще поиска от испанското председателство на Съвета на Европейския съюз да организира извънредно заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември, за да преразгледа кандидатурата на Румъния за Шенген. Срещата ще се състои след изборите в Нидерландия на 22 ноември, когато политическите сметки може да се променят, смята Чолаку.

В интервюто за Блумбърг Марчел Чолаку за пореден път подчерта солидарността на Румъния със съюзниците от ЕС и НАТО като държава на границата с Украйна.

“Румъния е тази, която пое по-голямата част от транзита на украинския износ. За Европа е необходимост Румъния и България да бъдат в Шенген”, каза Марчел Чолаку.

Той определи като "дълбока несправедливост" неуспеха на Румъния да се присъедини към Шенген и нарече ветото на Австрия “неоснователно”. Чолаку не изключи възможността румънското правителство да предприеме правни действия в Съда на ЕС.

В критика към Австрия румънският премиер коментира още, че Австрия не е страна членка на НАТО, но е защитена от система за противовъздушна отбрана на ниво ЕС, в която принос има Румъния като членка на НАТО.

„Много ми е трудно да приема, че Австрия се възползва от инициативата “Европейски небесен щит” (European Sky Shield), въпреки че е неутрална страна, докато Румъния отделя 2,5 процента от своя БВП за отбрана“, отбеляза Чолаку. (М. Ганчева, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: българиярумънияШенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
5
 
14
 
! Отговори
Много ви преди 6 месеца
Поздрави! България е най-потъпкваната страна в ЕС!Дъно на дъното сме защото те не искат да сме нещо повече освен хора от 3ия свят!!!
77
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
България изобщо да не влезе в Щенген няма да е болка и без това ЕС носи само оглупяване и интелектуален упадък чрез права и "демокрация" за богатите.
76
2
 
11
 
! Отговори
Възмутен преди 6 месеца
В голям "съюз" попаднахме. Като сме външна граница на съюз, на недоволните да им дадем по един сектор от границата и да покажат как се охранява.
75
2
 
11
 
! Отговори
Вижте го преди 6 месеца
Нашия плюнки ! Какви ли академични глупости ломоти инатът нагъл !
74
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мамлигите искат да избягат от руската сфера на влияние и да ни харижат нас. Нищо ново под слънцето.
73
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За Румъния - комуто ползите от отделянето, нему и вредите.
72
10
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 6 месеца
*** мамалиги и да се отделите пак няма да ви приемат в Шенген свързани сте с нас и отърване няма или с нас или няма шенген
71
6
 
1
 
! Отговори
До 74 преди 6 месеца
Ако те видя на живо си пътник бате. Ще играе ножката.
70
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хахаха! По нелепо и импотентно правителство не е имало в последните 150 години! Обикалят като просяци и говроши из Европата да се молят, а онези ги гаврят и ги ритат като улични песове.В същото време изпълняваме всички откачени разпореждания на ЕС, дори те да унищожават държавата ни! Такова българско падение не е имало от Освобождението до днес!
69
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нека се отделят, като ги налазят бежанците с лодките по Дунава и сухопътната граница друга песен ще запеят. Виждам често джипове на граничнта им полиция с румънска регистрация около границите ни, нещо са се притеснили.
68
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Божее, щом власите ви отсвириха смятайте какви бАклуци сте тва бугарете.Ужас!! Аз че фаче не ги броя за живи хора а те ви показаха среден пръст.Още ли сте горди бъгаре бе селянии?!
67
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Никой не иска да седи на една маса с гъзолиззците на Посолството !
66
4
 
8
 
! Отговори
България над всичко преди 6 месеца
е, като се отделите Австрия няма вече да ви блокира ли, бе мамалигари хахахахахахаха
65
3
 
5
 
! Отговори
До Момчил преди 6 месеца
Без да искам ти цъкнах плюс. Давам минус.
64
9
 
21
 
! Отговори
Момчил преди 6 месеца
Разбира се, че Румъния ще се отдели от дуета с ***- Чалгарстан. Тя напредна значително, което и дава основание да предяви подобно искане!!Браво!
63
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе, като трябва България да помага с нещо сме първа писта- на румънците им пращахме помощи по времето на Чаушеско, на македонците - признахме ги като държава и им изпратихме оръжие, на сърбите, по време на ембаргото пращахме оръжия и гориво и те идваха да си пазаруват тук, на турците им раздавахме привилегии да учат с предимство във ВУЗ - вете, на гърците им реекспортирахме горива по време на петролната криза и им прибирахме комунистите като бежанци. Само майка България и това е.
62
7
 
19
 
! Отговори
Хаджи Генчо преди 6 месеца
Заслужават Румънците да са в Шенген. Ние не, заради Доган, Борисов, Луканов, Виденов, Пеевски, ВИС, СИК, ***. заради това че не сме народ а ***, която не смее да извоюва правова държава.
61
3
 
12
 
! Отговори
One s преди 6 месеца
До 56.не си разбрал, аз не съм рософил или рософоп, АЗ СЪМ Българин, уважавам държавата, хората, историята. Но да чета какви гоньовци, прости хора сме хайде стига, няма да имаш уважение от други докато не започнеш да уважава свойте
60
0
 
4
 
! Отговори
Не знам преди 6 месеца
Що са вързани с троянския кон на Кремъл
59
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен2 преди 6 месеца
Промените казаха че работят усилено за Шенген затова взеха властта а Борисов и подари своето първо място Вервайте на шарлатаните 3 год разпад на държавността тотална разруха а някои станаха богати други вече станаха и кметове а България потънала шарлатаните в действие вервайте