Румъния: Обмисляме да се отделим от България за Шенген

Румънското правителство може да предприеме правни действия в Съда на ЕС
7 ное 2023 19:58, Анисия Иванова
111
Румъния: Обмисляме да се отделим от България за Шенген
Снимка: БГНЕС

Букурещ може да обмисли отделяне от България за присъединяване към Шенген, заяви румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за Блумбърг.

Чолаку съобщи, че ще поиска от испанското председателство на Съвета на Европейския съюз да организира извънредно заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември, за да преразгледа кандидатурата на Румъния за Шенген. Срещата ще се състои след изборите в Нидерландия на 22 ноември, когато политическите сметки може да се променят, смята Чолаку.

В интервюто за Блумбърг Марчел Чолаку за пореден път подчерта солидарността на Румъния със съюзниците от ЕС и НАТО като държава на границата с Украйна.

“Румъния е тази, която пое по-голямата част от транзита на украинския износ. За Европа е необходимост Румъния и България да бъдат в Шенген”, каза Марчел Чолаку.

Той определи като "дълбока несправедливост" неуспеха на Румъния да се присъедини към Шенген и нарече ветото на Австрия “неоснователно”. Чолаку не изключи възможността румънското правителство да предприеме правни действия в Съда на ЕС.

В критика към Австрия румънският премиер коментира още, че Австрия не е страна членка на НАТО, но е защитена от система за противовъздушна отбрана на ниво ЕС, в която принос има Румъния като членка на НАТО.

„Много ми е трудно да приема, че Австрия се възползва от инициативата “Европейски небесен щит” (European Sky Shield), въпреки че е неутрална страна, докато Румъния отделя 2,5 процента от своя БВП за отбрана“, отбеляза Чолаку. (М. Ганчева, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Българиярумънияшенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ходи в Румъния, но в другата, на северозапад от Карпатите където не е била Османската кафява чума. На пазара магазини на всеки фермер с адрес, сертификати и любезно отношение. Купих си филета разни, пастърми. Саздърми, сирена, колбаси хляб и от вкуса потънах в спомени от каменната къща на дядо и баба. Казаха ми, да има правила и проверки но и легитимни камери с които записваме когато ни проверяват. Ние сме едни мързеливи и страхливи червени хвалипръцковци. Но проверките са драконови.
57
3
 
17
 
! Отговори
ДС ПП ДБ БСП преди 7 месеца
2020..2023.......ЗА З ГОДИНИ ПОДРИВНА ДЕЙНОСТ НАПРАВИХА ТАКА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ИЗВЪН ЕВРОПА И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ....
56
1
 
4
 
! Отговори
TheGamesOfHunger преди 7 месеца
58Каквото и да каже аз не му вярвам.
55
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ей това сега,дано го е прочела и Бившата МутроКомунист мутра Борисов! Преди няколко години,когато изкара 1 вият си цял мандат,държейки и стискайки малките му топки,от Патриоти,Атака и Каракачанов,каза тогава.Ще стигнем Румънците и ще ги " надминем*! Години по късно,нито ги стигнахме,най малко пък " надминахме"! Убеден съм че не помни вече какви ги е бръщолевил тогава! Той ден преди изборите 4 пъти си смени мнението! Та ето че и Румънците днес се дистанцират от нас уви!-:(((
54
2
 
9
 
! Отговори
БайКлошо преди 7 месеца
Цоциализъма е една яка КрАжба
53
6
 
9
 
! Отговори
Player One преди 7 месеца
56 аз се покланям пред Господ само в църквата а те като вас рус0робите пред Путин и Русия.Уважението към чужденците е взаимно а вас защо не ви уважават можете сами да си отговорите.
52
6
 
6
 
! Отговори
One s преди 7 месеца
До 39.Такива като тебе много-чуждопоклоник. И в историята ни го има 500г.роби.... ЧИЙ ГО ДИРИШ ТУКА БЕГАЙ ДА ТЕ УВАЖАВАТ НА ЗАПАД
51
8
 
9
 
! Отговори
Ъээээ преди 7 месеца
Много ясно, няма да ви бавят заради *** като нас. Много ми се иска нищожеството ДенкоФ да каже нещо по въпроса.
50
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен до 50. Каква България бе, американски прислужнико??? Я се огледай какво става в България - тотална цензура, мафията управлява държавата, сглобки, корупция заради която не ни щат в любимия ви Шенген, всеки ден хващат камиони и бусове с "бежанци" по пътищата ни. За какви руснаци бръщолевиш, като си затънал в л@*н@ до шията???
49
10
 
10
 
! Отговори
Player One преди 7 месеца
Рус0робите в Сибир!Тук Не Е Мацкфе!
48
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво да правят румънците, като ви гледат какви комунисти и Дс-та избирате да ви управляват? Много ясно, че ще се отделят от Софийския Съветски Съюз. Те искат да живеят като нормални демократични европейци, а не да ги асоциират със Съветска Чалгария.
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ъда, знаем че на вас руснаците Шенген не ви трябва, ама тук си говорим за България.
46
5
 
1
 
! Отговори
Player One преди 7 месеца
47 Има по голяма стойност от твоето ;)
45
4
 
3
 
! Отговори
АZис преди 7 месеца
Русор0би съблечете го Бавна там на Сепарето и налапвайте Джуджето
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До player one Никого не го интересува кого уважаваш, защото твоето мнение има абсолютно нулева стойност. Разбра ли, маргинал?
43
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА РУМЪНИЯ ИЗПРЕВАРИ ГЪРЦИЯ ПО БОГАТСТВО В ЕС...В МОМЕНТА ГЪРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ СА НАЙ-БЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ В СЪЮЗА...
42
4
 
4
 
! Отговори
ИБезДаПитамЗнам преди 7 месеца
Рус0робите въртят граби на всички.Поздрав с Азис~ Няма на къде.
41
6
 
8
 
! Отговори
долу ес преди 7 месеца
стига лицемерие
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тука пък някакъв се кръстил "играч". Като му гледам постовете, си е панелен свирач. И цял живот така ще изкара, да прави като вятъра.
39
9
 
4
 
! Отговори
Player One преди 7 месеца
41 Трябват ни за достоен живот а кух си ти рус0роб сплескан