Българският Северозапад на водещо място в ЕС по жертви на пътя

Брюксел, Виена, Стокхолм и Бремен са градовете в ЕС с най-малко жертви
16 ное 2023 13:35, Елка Василева
37
Българският Северозапад на водещо място в ЕС по жертви на пътя
Снимка: архив, БГНЕС

Българският Северозападен район е на челно място в ЕС и Европа по брой жертви от катастрофи на пътя за 2021 г., показват данни, представени днес от Евростат. Според данните в тази част от нашата страна за година е имало 133 жертви на един милион население.

Изследването обхваща също Турция, Исландия, Норвегия, Сърбия и Северна Македония, които не са част от ЕС. Ако бъдат взети предвид данните и от задграничния френски регион Гваделупа, където жертвите са били 159 на един милион, българският Северозапад заема второто място.

Изследването отчита, че през 2021 г. в ЕС е имало 19 917 жертви от пътни злополуки, което е равно на 45 загинали на един милион души население. В 24 региона на ЕС жертвите са били над 80 на един милион, като шест от тези региони са в Румъния, по три са в България и Гърция, по два - в Хърватия, Полша и Португалия, а останалите шест се поделят между Белгия и Италия, се посочва в съобщението.

Най-често катастрофите с жертви настъпват в земеделски райони, а не в градска среда. Местата, където не са отчетени тежки катастрофи, са в северната част на Италия и на юг в Испания. Брюксел, Виена, Стокхолм и Бремен са градовете в ЕС с най-малко жертви от пътни произшествия, показват данните.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-често катастрофите с жертви настъпват в земеделски райони, а не в градска среда. /Това предполагам е извънградско.Да се надяваме като се построи Видин -Ботев град.И се свържат Видин-Монтана-Враца .Катастрофите ще намалеят .
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чалгаризацията там е пълна!
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За ВР ли говорите? Там и в още доста неща са номер1
2
7
 
8
 
! Отговори
EUROSTAT преди 5 месеца
До АнонименАко се изселите от северозпада, IQ-т ще се повиши драстично.
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами като се има предвид, че е региона с най-ниско IQ в Европа нищо чудно.