Стотици хиляди тонове кафе и какао в складове в ЕС са в риск

Могат да бъдат унищожени заради нови правила
26
Стотици хиляди тонове кафе и какао в складове в ЕС са в риск
Снимка: Pixabay

Стотици хиляди тонове кафе и какао, съхранявани в складове в ЕС, рискуват да бъдат унищожени като непредвидена последица от закона против обезлесяването на блока, който влезе в сила през юни тази година, пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Законът има за цел да забрани продукти, включително кафе, какао, палмово масло и каучук, отгледани в обезлесени райони, да бъдат продавани в ЕС. Междуконтиненталната борса (ICE), едно от основните места за търговия с фючърси на кафе и какао, така и Международният търговски център, съвместна агенция на ООН и Световната търговска организация, вече предупредиха, че кафето и какаото, произведени и съхранявани в ЕС по време на преходния период, който продължава до декември 2024 г., може да се считат за несъответстващи и трябва да бъдат продадени извън блока или унищожени.

Около 70 процента от какаото в света идва от Кот д'Ивоар и Гана, където обезлесяването и детският труд са широко разпространени. Най-големите производители на кафе в света са Бразилия, Виетнам, Колумбия и Индонезия. "Ако излезе на пазара в рамките на преходния период, това е добре. Но ако бъде задържано и освободено след края на преходната година, може и да не е", каза изпълнителният директор на МТЦ Памела Коук-Хамилтън.

Междуконтиненталната борса предупреди, че объркването относно складираните стоки "ще повлияе на способността на индустрията да търгува с продукти по безпроблемен начин и да управлява риска отговорно и ефективно". Това може да причини смущения, засягащи "цялата верига на доставки от фермера до потребителя". Според Междуконтиненталната борса ясните насоки от Брюксел и националните власти "ще бъдат критична стъпка" за предотвратяване на това.

В документ, очертаващ проблема, борсата пише, че почти 200 000 метрични тона какао и 150 000 метрични тона кафе на зърна са били държани в лицензирани от нея складове в пристанища в цяла Европа през лятото.
Правилата на ЕС се разглеждат като решаваща част от водещия екологичен закон на Зелената сделка и имат за цел да попречат на потреблението на блока да нанесе повече щети на страни извън неговите граници. Това обаче беше широко оспорвано от развиващите се нации, които твърдят, че това прави търговията им със страните от ЕС скъпа и наказателна.

Регламентът изисква вносителите да предоставят геолокационни данни за стоките си, за да докажат, че не идват от райони, засегнати от обезлесяването. Стоките ще бъдат проверявани в зависимост от това доколко страната на произход се счита за изложена на риск от обезлесяване. Кафето и какаото са особено засегнати, тъй като не преминават незабавно митническо освобождаване при пристигането си в ЕС и могат да прекарат повече от 18 месеца (продължителността на преходния период, определен в закона за обезлесяването) в митнически складове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
2
 
! Отговори
Грета преди 4 месеца
сите геолокации са в БРИКС :)
25
0
 
10
 
! Отговори
5 преди 4 месеца
цялата администрация и европарламент на ес трябва да престанат да съществуват защото правят глупост след глупост и ес трябва да се ръководи от съвет на 27 те ръководители на държавите, които участват. хора без работа каквито са и еврочиновниците мислят и правят глупост след глупост а потърпевши са всички живеещи в ес.
24
0
 
17
 
! Отговори
ЦИРК КЛАЙМЪТЧЕЙНЧ преди 4 месеца
Това вероятно е "ЕКОЛОГИЧНО". Да унищожаваш произведената, че даже пакетирана и транспортирана продукция. Ако още не виждате че клаймътченч е умопобъркана секта без никаква логика, не знам кога ще прогледнете.
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Холандия, Белгия и Австрия са няпълно обезлесени. Нещо повече от там!
22
1
 
20
 
! Отговори
на Кирле и академика преди 4 месеца
само им кажете схемата и ще ги внесат у нас, защо да се унищожават, ние ще ги изпием,те ще спечелят!
21
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не се научиха тия европейци... Да ги преместят да ги складират у нас бе! Ние тук знаем какво да правим. После ще излизат от склада чистички и еко и отглеждани в най-правилните райони и по всички европейски правила и норми. Само срещу съвсем скромна сума.
20
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще пием леблебия, като през развития социализъм..
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва да забранят и тоалетната хартия произведена от обезлесени райони.. Да минат на ароматизирани парцалки за многократна употреба..
18
14
 
3
 
! Отговори
лиско преди 4 месеца
кафето е отрова , но шокото вдига ***
17
2
 
29
 
! Отговори
Ужас преди 4 месеца
Заради тези некадърни чиновници от ЕС сега цените ще тръгнат нагоре...
16
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тогава да върнат и земята на племената в Африка!
15
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И като унищожат продукцията, ще демонстрират 1. че унижават труда на хората; 2. че се правят на разсеяни какви са условията на труда почти по цял свят. Защото Западът поллзва съвсем сънателно евтиния детски труд . 3. по този признак трябва да се спре вносът на почти всички текстилни изделя.
14
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЕС са в риск с малко умните си зелени идеи.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Турско със сакъз и кафява захар на джезве!
12
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЕС е обезлесен отдавна! Няма ли да си наложи сам ограничения на износа?
11
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези окончателно откачиха. Да се спасяваме докато можем.
10
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой ще загуби от унищоженото кафе и какао?Освен вносителите и всички ние!Защо трябва да се унищожава,ако е годно за консумация?Нали и без това кафеените плантации намаляват и това може да го оскъпи?Нещо не ми се връзва.
9
0
 
28
 
! Отговори
За пореден път преди 4 месеца
разбираме,че ни управляват........(думата,която бих употребил е силно нецензурна, поради тази причина лишавам от възможност *** да ми я изтрие,като си я заменям със звездички сам.Всеки от вас,уважаеми съфорумци,би могъл да използва подходяща дума,за да изрази негодуванието си от делата на управляващите ни и от ЕС,и нашите,които живеят в друг свят).Но се надига вълна срещу тези управляващи и делата им.Първа е Нидерландия,ще видим какво ще стане в САЩ...Толерастията е обречена.
8
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много тъпо-така и така е на пазара. Трябва да си много загубен ,за да унищожиш вече отгледана стока,за която си даже платил.Но това са тия в ЕП,ЕК и подобни в ЕС-не особено ЕнтелЕгентни гумени глави
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да ги дадат на бедно Бг, грях е да се хвърля тази скъпа продукция и да се създават нелепи изисквания, в ушърб и на производители и на потребители. Това зелените са без мярка, с без-умни идеи, вредящи на ЕС и страните производителки. От тях произлезе цялата криза и скок на цените и какво ли не. Зелената АГЕНДА е може би най грешното нещо за човечеството. Озеленяване и зелена сделка не са едно и също.