ЕС с нови санкции срещу Русия, спира диамантите и преследва "призрачните" танкери

Търговията с диаманти носи межди 4 и 5 млрд. долара годишно
15 дек 2023 06:45, Александър Попов
91
ЕС с нови санкции срещу Русия, спира диамантите и преследва "призрачните" танкери
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз одобри нов пакет от санкции срещу Русия, който по-специално включва забрана за внос на руски диаманти в ЕС, се казва в изявление на общността на Двадесет и седемте, предаде Франс прес.

Европейските лидери, които се събраха на среща на върха в Брюксел, приветстваха приемането на този нов пакет, 12-ият след руското нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.

ЕС също така ще предприеме стъпки за подобряване на ефективността на санкциите срещу руския петрол.

Москва е обвинена, че финансира част от войната си срещу Украйна благодарение на доходоносната търговия с диаманти, която й носи между четири и пет милиарда долара годишно.

Забраната на ЕС ще обхване естествените и синтетични диаманти и бижута от януари, а руските диаманти, шлифовани в други страни, от септември догодина.

Белгия изрази своите резерви към тези санкции, одобрени от страните от Г-7, и предложи решения, по-специално чрез система за проследяване, за да ги направи ефективни, без да наказва собствената си индустрия с диаманти, процъфтяваща в северозападния й град Антверпен.

ЕС също така се стреми да наложи по-добре санкциите, насочени срещу руския петрол. Западните страни решиха да забранят целия внос на руски петрол над цена, фиксирана на 60 долара за барел.

Русия обаче успя да заобиколи тази мярка, като разработи "призрачен" флот от петролни танкери, а също и благодарение на помощта на Китай и Индия, отбеляза наскоро изследователката от фондация "Карнеги" Александра Прокопенко.

Двадесет и седемте също така решиха да разширят тези петролни санкции, за да обхванат втечнения газ, бутана и пропана, използвани по-специално за отопление./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Управляват ни мозъчни инвалиди! Кукловодите нарочно ги инсталират такива за ни се подиграват!
54
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това са признаци на безсилие от страна на ЕС. Жалко, грозно. Никакви санкции не могат да спрат победата на Русия и то не само в СВО, но и в икономическата сфера. Жалкото е, че ни сме потърпевши заради такива продължаващи налудничави изпълнения на ЕС
53
4
 
23
 
! Отговори
Км преди 4 месеца
Навремето имах доста респектиращо мнение спрямо Западна Европа,но като гледам сега как от безсилие постоянно си стрелят в краката,тези ку,х.и л,е,й.к.и не усещат как след 10-20 г.ще си имат Европейски халифат,а тръгнали да се репчат на ядрена държава с най-голямата територия и ресурси в света.Борелчо(началника на райската градина) беше казал че въпроса ще се реши само на бойното поле,но май доста са му омекнали простреляните дърти коленца.
52
6
 
8
 
! Отговори
Каква част от тези преди 4 месеца
4-5 милиарда долара печалба от търговията с диаманти, стига до руския народ? Или това става само под формата на оръжия и бойна техника, боравейки с която синовете му загиват по фронтовете? За какво се води всяка война? Ами в крайна сметка, за дебели пачки, които ще отидат в джоба на шепа хора. Преди да започне която и да е война, се прави сметка колко ще се похарчи за нея и колко ще се спечели. По-точно, някои вече са пресметнали колко ще спечелят. Народът само губи - обеднява, гинат синовете му
51
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да не си дават много зор с преследването на танкерите, че тъкмо виж акостирали в някой Американски порт. Ще стане много неловко тогава.
50
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В резултат на санкциите икономиката на Русия нарасна със 5.5% за 2023г. За същият период икономиката на ЕС намаля със 0.1%. Това сочат официалните данни от западните агенции. Всеки може да ги провери.
49
3
 
20
 
! Отговори
Чичо преди 4 месеца
Със всяко действие по ограничаване на Русия, ЕС всъщност си вкарва автоголове. Мога само да се надявам, че тези действия ще доведат до по-скорошен разпад на тоя отвратителен съюз.
48
3
 
10
 
! Отговори
По същество преди 4 месеца
Знаем как ги преследва тия "призрачни" танкери. Ако идете на море в Гърция колко кораба призрака ще видите на близо в морето как си разменят петрол. Тя Гърция върши мръсната работа на ЕС.
47
1
 
15
 
! Отговори
Км преди 4 месеца
Настрадин ходжа се скарал със съселяните си и в знак на протест и от инат си отрязал инструмента.Познайте кого е заболяло.Та тъй и със п,*р,ъ.д*л"и,в*и,т,е санкции.
46
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Херсонско направление, Кринки. ВС на РФ продължават да унищожават зомбита в с.Кринки на левия бряг на Днепър. Обстрелвани са и съоръжения на десния бряг на Днепър. Има засилване на действията на дронове на киевската хунта в този район. Вчера Путин в годишната пресконференция отдели немалко време на Кринки. Основното което той каза е: "Казах на НГЩ (началника на ГЩ Герасимов): не бързайте да ги изтласквате оттам. Нека пращат зомбита там. Това е от полза за нас. Но от ГЩ казват, че постепенно ще ликвидират плацдарма. Мисля, че всичко ще приключи скоро."
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Направление Запорожие, Ореховски участък. Зомбитата на киевският наркокартел атакуваха района на Вербовой, опитвайки се да си върнат наскоро загубени позиции - безуспешно. ВС на РФ провеждат настъпателни действия край Работино, където през последните дни бяха отвоювани няколко позиции от зомбакнацистишена. Зомбитата на киевската хунта потвърждават настъплението на ВС на РФ и обявява тъжна ситуация за себе си в този участък на фронта.
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Донецко направление, Маринка и околностите. ВС на РФ са максимално близо до пълното освобождаване на града. Само няколко къщи остават зад зомбакнацистишените. Южно от Маринка настъпателните действия се активизираха в посока Победа, където се намира важен укрепен район на киевската хунта. Зомбитата на киевският наркокартел в този район контролират тактическите височини и укрепения район "Зверинец". На юг от Маринка ВС на РФ напредва, а зомбакнацистишена яростно контраатакува. Той има тази възможност, докато владее тактическите височини.
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Донецко направление, Авдеевски участък. На северния фланг ВС на РФ продължават да напредват по жп линията към Очертино. Потвърдено е настъплението на частите на руската армия в близост до сметището - в района на пречиствателната станция. Руските бойци продължават да настъпват към Новокалиново. На южния фланг основните събития се развиват в района на индустриалната зона, където ВС на РФ притискат зомбираната по натовски стандарт биомаса във винпром СНТ Виноградники.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Старобелско направление, Купянски район. Боевете се водят близо до село Ивановка в източната част на Купянския сектор. Руските бойци продължават да се опитват да прогонят зомбитата на киевският наркокартел от с.Синковка. Зомбакнацистишена отвръща на удара и не възнамерява да отстъпва. Периодично провежда контраатаки. В сравнение с други области темпът на напредък на ВС на РФ тук не е толкова висок. ЛБС практически не се движи.
41
0
 
8
 
! Отговори
питам се аз преди 4 месеца
С какво ще украсяват короната на императрица Урсулка , или ще и бием шута на предстоящите избори .
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как да се простреляш сам, няколко пъти XD
39
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пишете как Русия потъвала. Пишете да се посмеем.
38
0
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Е точно за да си оДреже кутрето. Неграммотник.
37
7
 
1
 
! Отговори
BUAR 110th OMbR преди 4 месеца
Путин е звъннал на Орбан и му е казал, че го очаква в Кремъл, за да си одреже кутрето като извинение.
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Обратното броене за ес е в ход , те не санкционират -а са санкционираните - клуба на богатите ли - клуба назадлъжнелите - или минават на китайски релси като икономика или край,завинаги