ЕС с нови санкции срещу Русия, спира диамантите и преследва "призрачните" танкери

Търговията с диаманти носи межди 4 и 5 млрд. долара годишно
15 дек 2023 06:45, Александър Попов
91
ЕС с нови санкции срещу Русия, спира диамантите и преследва "призрачните" танкери
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз одобри нов пакет от санкции срещу Русия, който по-специално включва забрана за внос на руски диаманти в ЕС, се казва в изявление на общността на Двадесет и седемте, предаде Франс прес.

Европейските лидери, които се събраха на среща на върха в Брюксел, приветстваха приемането на този нов пакет, 12-ият след руското нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.

ЕС също така ще предприеме стъпки за подобряване на ефективността на санкциите срещу руския петрол.

Москва е обвинена, че финансира част от войната си срещу Украйна благодарение на доходоносната търговия с диаманти, която й носи между четири и пет милиарда долара годишно.

Забраната на ЕС ще обхване естествените и синтетични диаманти и бижута от януари, а руските диаманти, шлифовани в други страни, от септември догодина.

Белгия изрази своите резерви към тези санкции, одобрени от страните от Г-7, и предложи решения, по-специално чрез система за проследяване, за да ги направи ефективни, без да наказва собствената си индустрия с диаманти, процъфтяваща в северозападния й град Антверпен.

ЕС също така се стреми да наложи по-добре санкциите, насочени срещу руския петрол. Западните страни решиха да забранят целия внос на руски петрол над цена, фиксирана на 60 долара за барел.

Русия обаче успя да заобиколи тази мярка, като разработи "призрачен" флот от петролни танкери, а също и благодарение на помощта на Китай и Индия, отбеляза наскоро изследователката от фондация "Карнеги" Александра Прокопенко.

Двадесет и седемте също така решиха да разширят тези петролни санкции, за да обхванат втечнения газ, бутана и пропана, използвани по-специално за отопление./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Западните страни решиха да забранят целия внос на руски петрол над цена от $60/барел, но Путин се надсмя над колективния запад и заобиколи тази мярка, като създаде "призрачен" флот от петролни танкери. Днес Акушерката е твърдо решена да воюва с призраци по акваториите на моретата и океаните. Ще загуби милиарди и отново ще се провали.
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лукойл преработва руски петрол като сериозна част от него се изнася и за Украйна, прочетете го пак, продават на Украйна!
13
1
 
23
 
! Отговори
Насам народе! преди 4 месеца
Цирк Ойро Юнион излиза за празниците с нови номера! Е, нови, нови, просто малко позабравени.
12
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това вече буди смях. Безпомощност да седнеш на масата за преговори и да си включиш мозъка? Няма как да победите Русия на бойното поле. Това забравете, но с такива инфантилни западни политици, които са завършили помощни училища сякаш, то накъде?
11
1
 
26
 
! Отговори
Вий спомняте ли си преди 4 месеца
Преди много, ама много години, мъдреци от САЩ и техните лакеи от Юропа Юнион наложили ембарго на златото и диамантите на лошавите корейски ***. Днес пак ги купуват от китайски тарикати, но доста по-сложно. "Ум царува, ум робува, ум патки пасе" стара фараонска поговорка.
10
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Европейските лидери на срещата на върха в Брюксел приветстваха приемането на 12-ия пакет санкции срещу Русия със ставане на крака, бурни продължителни овации и викове "хайл".
9
3
 
23
 
! Отговори
Мъдростта победи! преди 4 месеца
Да дадем тласък на контрабандата със скъпоценни камъни! Акциите на индийските ювелири стигнаха космоса!
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Акушерката щяла да гони призраци и като ги хване ще ги изправя на кладата на Инквизицията.
7
4
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Бербок заяви да не си и помисляте за мир в Украйна!
6
6
 
32
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Мухахаха... Спира диамантите, защото вече няма пари да ги купува. Гроздето е кисело, казала лисицата.
5
4
 
19
 
! Отговори
За гольо е ясно преди 4 месеца
Значи ... колкото е по така за Русия, толкова е ПО така за ЕС и по конкретно за гольо... а още по по най зле ще да е за нас като последна дупка на кавала!!!
4
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Време е ЕС да се разпадне......
3
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гърчат се в безсилието си и се чудят какви ттъпанарски "санкции" да измислят вече :) Какво следва-забрана за внос в Русия на дъвки...или отверки?! ПАЛЛЯЧОВЦИ!
2
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те едни така преследвали едни призрачни танкери..преследвали ги...и намерили един призрачен Кинжал :) Когато го намерили...Кинжала,вече не го искали...ама било късно!
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Слагат ни нови санкций, явно искат още инфлация и рецесия.