ЕС с нови санкции срещу Русия, спира диамантите и преследва "призрачните" танкери

Търговията с диаманти носи межди 4 и 5 млрд. долара годишно
15 дек 2023 06:45, Александър Попов
91
ЕС с нови санкции срещу Русия, спира диамантите и преследва "призрачните" танкери
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз одобри нов пакет от санкции срещу Русия, който по-специално включва забрана за внос на руски диаманти в ЕС, се казва в изявление на общността на Двадесет и седемте, предаде Франс прес.

Европейските лидери, които се събраха на среща на върха в Брюксел, приветстваха приемането на този нов пакет, 12-ият след руското нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.

ЕС също така ще предприеме стъпки за подобряване на ефективността на санкциите срещу руския петрол.

Москва е обвинена, че финансира част от войната си срещу Украйна благодарение на доходоносната търговия с диаманти, която й носи между четири и пет милиарда долара годишно.

Забраната на ЕС ще обхване естествените и синтетични диаманти и бижута от януари, а руските диаманти, шлифовани в други страни, от септември догодина.

Белгия изрази своите резерви към тези санкции, одобрени от страните от Г-7, и предложи решения, по-специално чрез система за проследяване, за да ги направи ефективни, без да наказва собствената си индустрия с диаманти, процъфтяваща в северозападния й град Антверпен.

ЕС също така се стреми да наложи по-добре санкциите, насочени срещу руския петрол. Западните страни решиха да забранят целия внос на руски петрол над цена, фиксирана на 60 долара за барел.

Русия обаче успя да заобиколи тази мярка, като разработи "призрачен" флот от петролни танкери, а също и благодарение на помощта на Китай и Индия, отбеляза наскоро изследователката от фондация "Карнеги" Александра Прокопенко.

Двадесет и седемте също така решиха да разширят тези петролни санкции, за да обхванат втечнения газ, бутана и пропана, използвани по-специално за отопление./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЕС ни приеха за да ни доят, двойни цени и 10 пъти по-ниски заплати, колко демократично само! Разбира се прибират и нашите таланти да им работят за голямата заплата от 2к евро колкото е минималната в Германия.
34
0
 
6
 
! Отговори
И накрая преди 4 месеца
Ще строят г е й парррада да отбранява геройски брюксел!
33
0
 
11
 
! Отговори
Да преди 4 месеца
Поредната лудост....
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пълни глупости!
31
0
 
13
 
! Отговори
Жалка еврогейщина преди 4 месеца
ЕС = некадърници.
30
10
 
3
 
! Отговори
Стоманолеяр преди 4 месеца
За съжаление нямам време да мета статията .Отивам на работа днес ще продължим с претопяването на М О Ч А та.
29
14
 
6
 
! Отговори
Има истина една преди 4 месеца
Рус0робите в България трябва да живеят в крайна мизерия и да просят пари да хляб.А демократите либералите и евроатлантиците заслужаваме достоен живот и са бъдем равни с другите европейски народи!Това е!
28
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Какво ревете про'с'таци неграмотни? На 2 Април 85% гласувахте за ЕС. Факт.
27
3
 
17
 
! Отговори
Борисчо преди 4 месеца
Пореден пирон в ковчега на ЕС
26
4
 
2
 
! Отговори
Са у мола преди 4 месеца
Ще спрът са продават менте диаманти от якутия
25
2
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
13*я пакет санкции ще бъде забрана на ллай новозките за почистване на Брюкселските ккeнеффи.
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След като вноса на "индийски" нефт и петролни продукти се увеличи в пъти след санкциите,явно ще дойде ред и на "индийските" диаманти...назорлем направихме тия индийци трилионери,не милиардери а трилионери с тези измислени санкции....
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Супер, ще ядем диаманти!
22
1
 
19
 
! Отговори
Е, чак пък нови... преди 4 месеца
Малко позабравени. Срещу Русия след Кримската война, срещу СССР след Октомври 1917, след финландската война, са налагани многократно по-глупави и така нататък - докрая на света!
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"прочетете го пак, продават на Украйна" - Ще кажа повече. Не само "Лукойл", но и доста руски рафинерий, разположени на руска територия продават на Украйна. Точно това бе причината за дефицита на горива в Русия от края на лятото и забраната за износ на горива от РФ от септември до ноември.
20
1
 
31
 
! Отговори
ало ало преди 4 месеца
...москва е обвинена че сама се финансира....е такава простотия може да се избълва само от злоба!
19
1
 
5
 
! Отговори
До Fool преди 4 месеца
Умен си Прокопи, пращиш от акъл!
18
3
 
27
 
! Отговори
Комитрагедия преди 4 месеца
Тея беззъби импотенти от Брюксел кого баламосват? В Европа се внася "индийски" нефт от британски компании и вноса на втечнен руски газ върви с пълна сила. Истината е , че англосаксите довършват започнатото още през ПСВ и продължило през ВСВ, доунищожават полумъртвата политически Европа начело с Германия. Като геополитически фактор Германската цивилизация е капутза съжаление.
17
22
 
5
 
! Отговори
Fool преди 4 месеца
17 Анонимен - арабския свят и Индия се присмива на Путин като купува петрол преработва го и го преподава. ОАЕ за вътрешно ползване преработва руски петрол, а техния го продават. Нека не забравяме, че Рашка е на едно мигване от ОАЕ до фалит. Все пак да ви напомним братушки, СССР се разпада до голяма степен благодарение на срива на цените на петрола и липсата на пари.
16
3
 
8
 
! Отговори
Фитьо преди 4 месеца
Паметниците след като не събарят мечките ще увеличават бойния си дух.