РСМ ще преговаря за ЕС, когато приеме конституционните промени

Решено е да започнат преговори за присъединяване на Украйна и Молдова
15 дек 2023 11:50, Стела Стоянова
11
РСМ ще преговаря за ЕС, когато приеме конституционните промени
Снимка БГНЕС, архив

"Европейският съюз е готов да приключи началната фаза на преговорите за присъединяване на Северна Македония, веднага щом страната изпълни ангажимента си да приеме конституционните изменения в съответствие с вътрешните си процедури, както е посочено в решенията на Съвета на ЕС от 18 юли 2022 г."

Това се посочва в приетите заключения по разширяването, Украйна и реформите от срещата на върха на ЕС.

Европейският съвет призовава Северна Македония да ускори завършването на тези промени.

Брюксел потвърди пълната си и категорична ангажираност с перспективата за членство на страните от Западните Балкани в Съюза. Лидерите на ЕС също призоваха за ускоряване на процеса на присъединяването им към блока.

Европейският съвет взе под внимание писмото на Комисията относно новия план за растеж за Западните Балкани, който има за цел да ускори социално-икономическата връзка между Западните Балкани и ЕС въз основа на строги условия и насърчава региона да ускори темпото на реформите, свързани с ЕС, и да насърчи регионалната икономическа интеграция чрез общ регионален пазар, основан на правилата и стандартите.

В документа също така се подчертава, че Европейският съвет остава ангажиран с насърчаването на постепенната интеграция между ЕС и региона по време на самия процес на разширяване по обратим и основан на заслугите начин.

"Европейският съвет подчертава, че разширяването е геостратегическа инвестиция в мира, сигурността, стабилността и просперитета. То е движеща сила за подобряване на икономическите и социалните условия на европейските граждани, за намаляване на различията между държавите и трябва да насърчава ценностите, на които е основан Съюзът. С оглед на перспективата за по-нататъшно разширяване на Съюза, както бъдещите държави-членки, така и ЕС трябва да бъдат готови по време на присъединяването. Работата по двете направления трябва да върви паралелно. Кандидатите за членство следва да увеличат усилията си за реформи, особено в областта на върховенството на закона, в съответствие с основания на заслугите характер на процеса на присъединяване", се посочва в заключенията.

Същевременно, според европейските лидери, Съюзът трябва да хармонизира необходимите вътрешни основи и реформи, като определи дългосрочни амбиции и начини за тяхното осъществяване и реши ключови въпроси, свързани с неговите приоритети и политики, както и с капацитета му за действие, като по този начин ЕС ще стане по-силен, а европейският суверенитет ще се укрепи.

"Тъй като Съюзът се разширява, успешната европейска интеграция изисква политиките на блока, да са пригодени за бъдещето и да се финансират по устойчив начин, въз основа на ценностите, на които е основан той, а институциите на ЕС да продължат да функционират ефективно. Европейският съвет ще разгледа вътрешните реформи на предстоящите си заседания с оглед на приемането до лятото на 2024 г. на заключения относно пътна карта за бъдещата работа", се посочва в текста на документа, като се отбелязва, че Европейският съвет подкрепя заключенията на Съвета по общи въпроси относно разширяването от 12 декември 2023 г.

В заключенията се потвърждава, че лидерите са взели решение за започване на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова, и се призовава за приемане на преговорните рамки, след като "бъдат предприети съответните стъпки, определени в съответните препоръки на Комисията от 8 ноември 2023 г".

По отношение на Грузия се посочва, че е взето решение за страната и тя е получила статут на държава кандидатка за членство, а за Босна и Херцеговина се посочва, че Европейският съвет ще започне преговори за присъединяване, след като тя постигне необходимата степен на съответствие с критериите за членство.

В частта от заключенията, посветена на Украйна, се изтъква отново категоричното осъждане от страна на ЕС на руската агресия срещу Киев и се потвърждава непоколебимият ангажимент на блока, да продължи да оказва силна политическа, финансова, икономическа, хуманитарна, военна и дипломатическа подкрепа на страната и нейния народ, колкото е възможно по-дълго, колкото е необходимо.

Европейският съвет изтъква спешната необходимост да се ускори доставката на балистични ракети и боеприпаси, особено в рамките на инициативата за доставка на 1 милион артилерийски муниции, както и да се предоставят на Украйна повече системи за противовъздушна отбрана. "Европейският съюз и неговите държави членки, заедно с партньорите, остават ангажирани да допринасят за изпълнението на ангажиментите в областта на сигурността в Украйна, които ще помогнат на Украйна да се защити, да противодейства на усилията за дестабилизация и да възпира бъдещи актове на агресия", се казва още в текста.

В заключенията се потвърждава и ангажиментът на ЕС към усилията за осигуряване на възможно най-широка международна подкрепа за постигане на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна, както и призивът за използване на замразените руски средства в подкрепа на страната и нейното възстановяване и реконструкция.

"Русия и нейното ръководство трябва да носят пълна отговорност за воденето на война срещу Украйна и за други тежки престъпления по международното право, както и за огромните щети, причинени от нея. Европейският съвет насърчава по-нататъшните усилия за създаване на трибунал за наказателно преследване на престъпленията, свързани с агресията срещу Украйна, който би се ползвал с най-широка междурегионална подкрепа и легитимност, както и на бъдещ компенсационен механизъм".

ЕС отново призовава Русия и Беларус незабавно да осигурят безопасното връщане в Украйна на всички незаконно депортирани и прехвърлени украински деца и други цивилни граждани, като същевременно призовава за по-нататъшно засилване на санкциите срещу Москва и за тяхното пълно и ефективно прилагане и осъжда продължаващата военна подкрепа за руската агресия, оказвана от Иран, Беларус и Северна Корея.

Европейският съвет подчерта значението на сигурността и стабилността в Черно море. От жизненоважно значение е износът на зърно от Украйна да бъде устойчив и да достига до световните пазари. Европейският съвет подкрепя всички усилия за улесняване на износа на зърно и други селскостопански продукти от Украйна за най-нуждаещите се страни, особено в Африка и Близкия изток./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Накратко : преди 4 месеца
Без БЮРМ в ЕС!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За РЕСЕМЕТО е ясно, че няма да влязат това десетилетие. За Украйна и Молдова не знам какво може да се преговаря. Как преговаряш с държави, на които не са известни границите? На нас ни се оплакват, че минавали месечно по 100-200 човека нелегално през границата. Украйна и Молдова нямат граници. Къде свършва Украйна? Къде свършва Молдова? Донбас Украйна ли е или не? Те ще влизат ли в ЕС? А Преднистровието Молдова ли е или не? Пълни глупости!
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПРЕГОВОРИ С ФАШИСТИТЕ ОТ УКРАИНА МОЖЕ , ЗА ВЛИКИТЕ МАКЕДОНЦИ НЕ МОЖЕ
6
1
 
7
 
! Отговори
Ако пишеш преди 4 месеца
До Благоевград.....От някоя Скопска канцелария на УДБА може и да ти се ще, ама НАДАЛИ!
5
15
 
8
 
! Отговори
Благоевград преди 4 месеца
Пиринска Македония ще се отдели от България.
4
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"а за Босна и Херцеговина се посочва, че Европейският съвет ще започне преговори за присъединяване, след като тя постигне необходимата степен на съответствие с критериите за членство.".............А Украйна кои критерии е покрила че пререди Босна?
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Европейският съюз и неговите държави членки, заедно с партньорите, остават ангажирани да допринасят за изпълнението на ангажиментите в областта на сигурността в Украйна,"--------------Еврокатуните май забравиха, че ЕС не е военен, а икономически съюз и няма никакви ангажименти за доставка на въоръжение. Ако ще се изживяват като НАТО, тогава всички да напускаме военния пакт.
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Накрая ще подритнат България и ще си започнат без никакви условия! Ако нещо е в интерес на България, то е смешно за европейците, някакъв митичен шенген, за който не сме дорасли да мечтаем.
1
2
 
22
 
! Отговори
Дони преди 4 месеца
Почва се момента на болезненото изтрезняване!