Препакетират вносни яйца и пилешко у нас, продават ги за родни

В България влизат продукти, които не са с ясен произход
Обновена: 3 яну 2024 17:26 | 3 яну 2024 16:41, Анисия Иванова
122
Препакетират вносни яйца и пилешко у нас, продават ги за родни
Снимка: БГНЕС, архив

Преетикетирането на вносни яйца и пилешко месо в нашите транжорни продължава да бъде един от основните проблеми в сектор птицевъдство, каза председателят на Асоциацията на промишлено птицевъдство Даниел Божанков.

"В България влизат продукти, които не са с много ясен произход. От Украйна влизат яйца и месо, само че като внос от Румъния или Полша. След това отиват в някои наши транжорни или цехове за пакетиране и стигат до пазарната мрежа като български. Това си е много сериозен проблем за сектора, тъй като нямаме проследимост на самата стока и така залъгваме потребителя какво реално си купува", поясни Божанков.

Държавните органи работят по този казус, но засега няма особен напредък, каза още председателя на Асоциацията за промишлено птицевъдство. Той и колегите му неведнъж са алармирали държавните институции за проблема, за чието решаване е необходимо да се направят и законови промени.

Според Божанков след трудностите в предходните две години заради пандемията и войната, през 2023-та в сектор птицевъдство е имало повече позитивни тенденции. Една от тях е намаляването на цената на фуражите, както и повишението на продажната цена на яйцата. Сериозен удар за бранша обаче са нанесли случаите на птичи грип в края на годината, заради които производството на яйца у нас е намаляло с 25%.

"Над милион и половина кокошки носачки в България бяха унищожени. Това беше удар за производителите и за потребителите, тъй като нишата, която се отвори се запълни от вносни яйца. Нашето производство досега беше около 110-115% от потреблението на страната, а сега е вече под 100%. Това доведе и до възможности за някои търговци да внесат яйца от други страни като Полша и Румъния", коментира още Божанков пред БНР.

Намаленото производство заради случаите на птичи грип обаче не е довело до повишение на цените на яйцата, каза Божанков и допълни, че заслуга за това имат и евтините вносни яйца, както и големите хранителни вериги, които този път са проявили разбиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: яйцавноспилешко месо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По-добре украински ягоди, отколкото от холандския лидл, пълни с пестициди.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ех тези държдани органи! Работят по въпроса да няма внос. Ама никой не работи по въпроса защо няма достатъчно яйца от България. Друг въпрос за Асоциацийката: Кой установи птичия грип и има ли интерес да бъдат избити птиците, за да потръгне още по-успешно вноса. /1,5 млн птици да речем, че е вярно, най-вероятно стопаните са получили застраховка!?, и пак са на далавера, да не треперят при високите цени на фуражите !?, произведени къде - в БГ/. Станаха много въпросите -- Асоциацийката се чуди!
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой да ни цака най-много, освен ние самите. Българинът си е едно талибанско племе.
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Важното е, че сме в ЕС!
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нарича се "Модерна Търговия", дори си имат и запазени марки, "Родна Стряха" и подобни които точно това манипулират - човек си мисли, ето българска храна - еми не, вносна на завишени цени с цел печалби!
13
7
 
2
 
! Отговори
Кирил Петков преди 4 месеца
Това е вярно колкото аз съм канадец!
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Държава на схемите, измамите и некадърни и мързеливи служби.
11
0
 
11
 
! Отговори
:) преди 4 месеца
Не може да бъде!Не вярвам!
10
1
 
17
 
! Отговори
ХоХо преди 4 месеца
Контролът е труден. Нали ни казаха , че "Шенген" по въздуха и морето вече бил отпаднал !
9
0
 
19
 
! Отговори
Ееее преди 4 месеца
В Украйна е война а смогват да продават тука че и транспорт има-еее как така ве, нещо сте се объркале местните тарикати и то много
8
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е и? Нали няма криза за яйца като в Русия?
7
2
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
дали не са заразени от салмонела
6
0
 
17
 
! Отговори
Т преди 4 месеца
Браво, чудесен бизнес!
5
0
 
37
 
! Отговори
Въобще... преди 4 месеца
някой сеща ли се по някой параметър, по който не ни лъжат? От всякъде ни правят на луди, направо се гаврят с нас.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 3. Те ги препакитарат и продават с печалба, на която трябва да плащат данък. Ама явно не си наясно по въпроса!
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Купувам яйца само от свободно отглежани кокошки. За мен е важно плтицата да не е държана в клетка и да се движи навън. Това са различни породи птици от безкраките птици отглеждани в клетки. Яйцата от свободни кокошки са по-качествени. Надявам се има контрол за да се гарантира произхода на яйцата и качеството на храната която влиза в организма ни.
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Търговците са хитри пробили са системата що пък да не се облагодетелстват, само едно не разбраха родните бизнесмени, че икономика и държава се прави когато произведеш нещо и му платиш данъка , а не да препакетираш и препродаваш.
1
3
 
31
 
! Отговори
а добър ден преди 4 месеца
и като идват от Романия и Полска дали некой проверява? Ние излезнахме най-големите балъчета, колко отрови изядохем от укрия