Препакетират вносни яйца и пилешко у нас, продават ги за родни

В България влизат продукти, които не са с ясен произход
Обновена: 3 яну 2024 17:26 | 3 яну 2024 16:41, Анисия Иванова
122
Препакетират вносни яйца и пилешко у нас, продават ги за родни
Снимка: БГНЕС, архив

Преетикетирането на вносни яйца и пилешко месо в нашите транжорни продължава да бъде един от основните проблеми в сектор птицевъдство, каза председателят на Асоциацията на промишлено птицевъдство Даниел Божанков.

"В България влизат продукти, които не са с много ясен произход. От Украйна влизат яйца и месо, само че като внос от Румъния или Полша. След това отиват в някои наши транжорни или цехове за пакетиране и стигат до пазарната мрежа като български. Това си е много сериозен проблем за сектора, тъй като нямаме проследимост на самата стока и така залъгваме потребителя какво реално си купува", поясни Божанков.

Държавните органи работят по този казус, но засега няма особен напредък, каза още председателя на Асоциацията за промишлено птицевъдство. Той и колегите му неведнъж са алармирали държавните институции за проблема, за чието решаване е необходимо да се направят и законови промени.

Според Божанков след трудностите в предходните две години заради пандемията и войната, през 2023-та в сектор птицевъдство е имало повече позитивни тенденции. Една от тях е намаляването на цената на фуражите, както и повишението на продажната цена на яйцата. Сериозен удар за бранша обаче са нанесли случаите на птичи грип в края на годината, заради които производството на яйца у нас е намаляло с 25%.

"Над милион и половина кокошки носачки в България бяха унищожени. Това беше удар за производителите и за потребителите, тъй като нишата, която се отвори се запълни от вносни яйца. Нашето производство досега беше около 110-115% от потреблението на страната, а сега е вече под 100%. Това доведе и до възможности за някои търговци да внесат яйца от други страни като Полша и Румъния", коментира още Божанков пред БНР.

Намаленото производство заради случаите на птичи грип обаче не е довело до повишение на цените на яйцата, каза Божанков и допълни, че заслуга за това имат и евтините вносни яйца, както и големите хранителни вериги, които този път са проявили разбиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: яйцавноспилешко месо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами такае като няма бългпари в правителството че чакакме от явр.те (които тук на форума ни и бъ т милостиня
37
1
 
15
 
! Отговори
ТОВА преди 4 месеца
Е СТАРА ПРАКТИКА НА ЧАСТНИТЕ ФИРМИ. ПРАВЯТ ГО ОТ 30 ГОДИНИ. ПРЕПАКЕТИРАТ ПОСТОЯННО СТОКИ С ИЗТЕКЪЛ СРОК И ПОСТАВЯТ НОВ. ПОСТОЯННО СМЕНЯТ ОПАКОВКИ ЗА ДА ПОСОЧАТ НОВ ПРОИЗВОДИТЕЛ. ЗАТОВА ИМА ТОЛКОВА БОЛНИ. ЯДЕМ ОТРОВА.
36
2
 
21
 
! Отговори
Грабеж преди 4 месеца
Русия под санкции и в война,цена на 10бр,яйца в Москва-1,20$,мирна и европейска!!!България,София 10бр.яйца-2,50$.?!?!?!
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега ли се сетихте !!! Ако български отдава да с по- голяма цена и за нидяния но птичи грип -а приръс в кокошките е с години !!!! а ние вървим в обратна посока за да внасяме защото чичко депутат внася от чужди страни с което и печели
34
0
 
3
 
! Отговори
Ал Тъпоне преди 4 месеца
Това е работа на бай Иван Пилето.
33
2
 
7
 
! Отговори
Има да плющи преди 4 месеца
народа . Яйца да има . За родно се смята вече и украинско, и европейско, и турско . Ами без . Високи цени и липса на стоки . Всичко изнася капитала за другаде . Като липсват много неща да ги компенсират .
32
1
 
21
 
! Отговори
Накратко му викат преди 4 месеца
ИЗМАМА! Както в магазина така и в политиката! След като избиха преди няколко години пилетата, откъде кокошки за яйца! Не е необходимо висше образование, а само айдушки интелект! Къде са прехвалените ви сопи?
31
1
 
23
 
! Отговори
Весо преди 4 месеца
Да , препакетират украински продукти, е знак на вечна и отговорна дейност, целяща да помагаме и то с риск за здравето на народа!Пословична и трудна за разбиране българска простотия!Вероятно и БАХ и Министерството знаят всичко,но комисионната покрива и здравето за народа ни!Подли,жалки и ненужни мижетурки ,кой ви пръкна, ама то и вие сте като кмета на София!Сполай ви,братя по участ и чест!
30
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как е маймуни, чувствате ли се европейци
29
16
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
По-добре украински яица, отколкото от холандски с фипронил.
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен 8 преди 4 месеца
Вече внимавам за яйцата защото купих едни развалени и внимавам Гледайте какво купувате
27
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До про'с'така мин-вал пост 20: дано наследниците му ядат само пестицидени холандски ягоди от лидл!
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Добре че имаме работливи и добри съседи на ни хранят! Да са живи и здрави най вече Турците и Гърците че от тях най много купуваме. Пък напоследък и от Македония доста храни внасяме гледам по пазарите всички ябълки са от там. Гроздето от Италия.... И също да благодарим на нашите приятели от Аржентина - без вашите замразени мръвки сме загубени! И разбира се специални благодарности за нашите приятели от Еквадор - заради вашите банани направихме революция и свалихме комунизма. Благодарим ви!
25
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе, дбес.бг, вие нормални ли сте, бе?!!! Откъде-накъде ще ми цензурирате думата "ко...ра" яйца? Тотално сте изплискали легена, хора!
24
0
 
16
 
! Отговори
аз да питам преди 4 месеца
Понеже темата е малко земеделска, та аз да питам. Защо след като сме един от най-големите производители и износители на слънчоглед, всички производни от слънчогледа са толкова скъпи ?!
23
1
 
3
 
! Отговори
Боклук преди 4 месеца
Мръсен
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всеки месец ходя да виждам роднини в провинцията и си купувам по една *** яйца от съседката. Мога да ви гарантирам, че нямат нищо общо с които и да са яйца от магазинната мрежа, независимо дали са от свободни кокошки или някакви други. Така че не виждам защо всеки не прави така, вместо после да се чуди какво яде.
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Във Великобритания в рамките на една седмица започва втора лекарска стачка. Защо в нашите медии нишо не се споменава? Лекарите и в Германия стачкуваха.
20
8
 
7
 
! Отговори
ген Атанасов преди 4 месеца
Купувайте си био яйца бе шапшали! Не ми мързелувайте по цял ден ми бачкайте да имате пари за продукти! Аз по цял ден се трепя от бачкане за ваше благо у парламента, ся яйцата не им харесвали, шоуто на Кадиев не ги кефи, само мрънкане. И на мен не ми харесва храната в стола, и аз искам хайвер и шампанско, и аз искам да карам седмица 2024, но се задоволявам и със старите модели от преди 2-3 години! Компромиси изисква демокрацията, евроатлантизмът се нуждае от пари! И най-важното - Путин е виновен!
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До про'с'така мин-вал #20: дано наследниците му ядат само холандски фипронилови яйца!