ЕС публикува решението: България в Шенген по въздух и вода от 31 март

Преговорите за сухопътните граници продължават
Обновена: 4 яну 2024 11:17 | 4 яну 2024 11:17, Камелия Цветанова
87
ЕС публикува решението: България в Шенген по въздух и вода от 31 март
Снимка: БГНЕС

Решението на Съвета на Европейския съюз от 30 декември 2023 г. за приемането на България и Румъния в Шенген по въздух и вода от 31 март 2024 г. е публикувано в Официалния вестник на ЕС, предаде БНР.
Това означава, че то влиза в сила официално.

В решението се посочва, че по технически и оперативни причини е целесъобразно първо да бъдат премахнати проверките по вътрешните въздушни и морски граници възможно най-скоро през 2024 г. Тези проверки следва да бъдат премахнати на първата възможна дата, съответстваща на сезонната промяна на графика на IATA.

Съветът на ЕС следва да вземе допълнително решение с единодушие в съответствие с член 4, параграф 2 от Акта за присъединяване от 2005 г. на Република България и Румъния за определяне на подходяща дата за премахване на проверките по вътрешните сухопътни граници, като се вземат предвид съответните технически и оперативни договорености по тези граници и актуалното състояние на взаимното сътрудничество. Държавите членки и Комисията следва да работят, за да дадат възможност на Съвета да вземе такова решение.

Според приетото решение, от 31 март 2024 г. проверките на лица на вътрешните въздушни и морски граници със и между България и Румъния се премахват и разпоредбите на достиженията на правото от Шенген, посочени в приложението, се прилагат за България и за Румъния както помежду им, така и в отношенията им с Кралство Белгия, Чешката република, Кралство Дания, Федерална република Германия, Република Естония, Република Гърция, Кралство Испания, Френската република, Република Хърватия, Италианската република, Република Латвия, Република Литва, Великото херцогство Люксембург, Унгария, Малта, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Полша, Португалската република, Република Словения, Словашката република, Република Финландия и Кралство Швеция, както и с Исландия, Княжество Лихтенщайн, Кралство Норвегия и Конфедерация Швейцария.

Съветът ще се стреми да вземе решение за премахване на проверките на лица на вътрешните сухопътни граници. Това решение ще се вземе от Съвета с единодушие в съответствие с член 4, параграф 2 от Акта за присъединяване от 2005 г. на Република България и Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: въздухШенгенЕСграници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
фирмите да почват да произвеждат плавници, шнорхели, както и лични крила за фърчене и...атака на ЕС!
39
4
 
21
 
! Отговори
ЕМИГРАНТИТЕ ВЪН !!! преди 4 месеца
Лена каза, че нямало нищо вярно, че ще ни заринат емигранти. Трябва да вярваме, а? ГЛОПОСТИ! При първия случай на нападнат българин, изнасилена жена и т.н. какво ще стане?
38
0
 
1
 
! Отговори
До31 преди 4 месеца
Ако не можеш сам да прочете и се просветлиш, то и да ти се обяснява няма да разбереш.
37
4
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 4 месеца
Демек нищо ....
36
0
 
12
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
Това,което трябва да се прави отсега нататък е при залавяне на мигранти същите да се вписват ,тоест регистрират без да се подава информация по Шенгенските правила на Шенг. страни и час по-късно регистрациите се унищожават,а мигрантите подпомагани да достигнат Австрия,където от благодарност,че сме им помогнали да кажат,че са влезнали през Гърция или откъм Турция. Никаква информация на Шенг. държави,щом Шенген се гаври с нас.Също така да се изискат военни от Австриия,че те да спират мигран у нас.
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Разбрахме- гола вода и въздух по гърба
34
5
 
12
 
! Отговори
Лена Мустака преди 4 месеца
Честито. Ще ви се наложи да приютите и гледате по един, два муджи. Вие какво си купихте за НГ , аз - получих апартамент от нашата на кирка, Кики;)
33
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Важното е, че руснаците им е почти невъзможно да дойдат у нас
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Първо въздушно-капков път....после земен
31
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще се наводним с мигранти, това ще е резултатът от това решение.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен - можеш ли да обясниш колко е голяма рецесията и с какво ще повлияе на живота на европейците, освен че заради по-високите лихви ще спре да купува, каквото му падне.- до вчера ревахте, че имало инфлация.
29
0
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
До БайнДрън.Ами те руснаците и украинците влезнаха преди нас в Шенген,при това с бонуси.Влизат в ЕС и моментално им се дават жилища,трудови позиции,социални финансови помощи,безплатно образование,безплатно здравеопазване. Не казвам,че Народите в ЕС са виновни,но управниците на ЕС,които ни превърнаха в роби на световните отпадъци!
28
2
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Руснаците оня ден влязоха по въздуха в Шенген, без никой да ги е канил. Ас ни канят, ама ние като се засилим и те прибират масата за другия път.
27
0
 
11
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
А ЕС кога ще елиминира от Шенген Полша,Испания,Гърция,Португалия и Италия КОИТО НАПЪЛНИХА ЕВРОПА С МИГРАНТИ? Защо Австрия не пожела изброените от мен страни ,на основание такова,че са първоприемници на мигранти да си прибере както следва: Испания -милиони мароканци,алжиржи,църнокожи,южноамериканци.Португалия - милиони латиноамериканци и араби.Италия- милиони алжирци и тунезийци,църнокожи.Гърция- милиони сирийци,афганистанци,мароканци,алжирци,палестинци.Полла- милиони руснаци,украинци,араби.Е???
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия изпревари икономиката на Германия. Ситуацията в световната икономика се промени в полза на Русия, заяви бившият външен министър на Австрия Карин Кнайсъл: "Спомням си как на Петербургския икономически форум президентът Путин в пленарната си реч отбеляза, че Русия се намира сред десетте най-големи икономически държави и заема шесто място, но при това може да изпревари Германия. Прогнозата му се сбъдна само два месеца по-късно
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Еврозоната официално влезе в рецесия.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Американските републикански законодатели отказаха да отпуснат пари на Украйна; американският президент, напротив, е готов да финансира режима в Киев, позовавайки се на факта, че победа на Русия би била голям удар върху имиджа на Съединените щати. Съединените щати се опитват все повече и повече да принудят Европа да плаща повече, въвличайки я в този конфликт, обяснявайки, че веднага щом Русия спечели в Украйна, тя уж определено ще отиде да накаже Европа.
23
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако сега Украйна успее да излезе от кризата, и САЩ ще направят всичко, за да я задържат в своята орбита, това означава, че тя ще продължи да се бори до последния украинец. Зеленски ще управлява или някой друг ще управлява - няма значение. Важното е да продължава да се бие с Русия.
22
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Разбира се, че сега сме в трудна ситуация, но не трябва да изоставяме Украйна. Рецесия, криза, инфлация, обедняване - всичко това сега минава на втори план, най-важното сега е да подкрепяме Украйна на всяка цена, с всички сили и средства, каквото и да ни струва това.
21
0
 
10
 
! Отговори
пак ви наебаха преди 4 месеца
Виена обвързва влизането в т.нар. въздушен и морски Шенген на България с условия, които не присъстват в Шенгенското споразумение. А Австрия може да блокира дори и "олекотения" Шенген за България и Румъния.