Явор Гечев: Европа убива собствените си икономика и земеделие

Всичко започва от прекалено амбициозната екополитика на ЕС, коментира той
5 фев 2024 17:45, Анисия Иванова
58

За да не стигне до огромни земеделски протести у нас, държавата трескаво търси компромисен вариант.

"Отново нищо ново - точно преди една година говорихме същите неща. Когато започнаха нещата, бях служебен министър, но като гледам нито премиерът Денков е разбрал какво става, нито в ЕС разбират. Дебатът тежко се формулира само върху пари, не е това най-големият проблем. Натрупаните проблеми са много, всичко започва от прекалено амбициозната екологична политика на ЕС, тоталното неразбиране на европейските лидери. Една трета от парите, които европейците дават, отиват само за екология", каза съветникът на президента и бивш служебен министър на земеделието Явор Гечев в студиото на "Брюксел 1".

По думите му това вдига цените на земеделските производители с 30%.

"Ние сами си налагаме рестрикции, а безмитно вкарваме абсолютно всичко, каквото искаме. Убиваме европейската сигурност и убиваме сектор "Земеделие". Урсула фон дер Лайен изобщо няма идея какво се случва. Не може в момента да даваш 50 млрд. евро. за Украйна в момента, в който обсипват европейските институции с прясна оборска тор. И да имаш цинизма да кажеш: "Оправяйте се вие със земеделските производители", допълни Гечев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че цяла Европа плаща цената за войната в Украйна.

"Представете си следната ситуация - на европейските фермери си им вързал единия крак, а на всички извън Европа си им подарил нови маратонки и ги караш да се надбягват. Проблемът е, че субсидиите вече не могат да наваксат загубите. И проблемът е толкова голям, че цялата система ще гръмне. Европа не е остров, тя убива собствената си икономика", подчерта бившият служебен министър.

Гечев е на мнение, че в България не се прави законодателство спрямо земеделието и предрече, че протестите в Европа ще продължат: "Закърпихме една кръпка, но това не върши работа. Ние предложихме коридори, които да минават през гръцки пристанища - нищо не се свърши, само се говори".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За това колко издухани и некомпетентни са нашите евродепутатаи е факта, че там няма един да е специалист по земеделие, а това е основната политика на ЕС.Говори се за зелени сделки и извратении(Радан К.), но няма истински експерти.Дано нашите смешни партии да се поучат,но едва ли.Пак ще тикат подобни *** начело.А трябва всички замасени с тая зелена сделка да бъдат изтеглени.
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз от поне 5 години избягвам да спонсорирам ЕС както и родното правителство, вдигате юмруци и ни направихте модерни роби, еми парите ми отиват при Китай и Корея, за вас бахура!
26
5
 
11
 
! Отговори
Ист..... преди 3 месеца
САЩ я започна 2014 година!!!!
25
5
 
7
 
! Отговори
До Сата НАТО преди 3 месеца
ка пуд, още ли водиш жалkoто си съществуване
24
12
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Този ярко червен специалист в областта на селското стопанство нищо не казва защо цяла Европа плаща цената на войната в Украйна. Явно не му стига акъла да разбере, че ако някой не беше я започнал, нямаше нужда никои да плаща цената за нея.
23
5
 
17
 
! Отговори
Ист.... преди 3 месеца
Истинста е че почти всички които пишат безумни коментари си мислят че всички продукти идват от магазина!!!! Не е така, а всички безумни правила и такси от ЕС съсипват живота в Европа! Знаете ли че вече доста време си плащаме въздуха!!! Поинтересувайте се!!!
22
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
баш па тоя ли го викнахте да ви защитава...
21
1
 
13
 
! Отговори
Петко преди 3 месеца
Явор е от кв Коматево ,Пловдив. Нищо общо няма с Гечев. Родителите му още работят на селскостопанската борса в Първенец.
20
18
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Той е категоричен, че цяла Европа плаща цената за войната в Украйна. -----///----- Този ка пуд дава защо се прави, че не знае кой започна войната? Войната я започна Путин и всички тези ефекти той ги е калкулирал на базата на европейската нерешителност да се включи и да унищожи Просията веднъж завинаги. Пътят е един и той е засилване на подкрепата за Украйна до пълното унищожение на Руската федерация като единно държавно образувание.
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами да хванат такива негодници като Радан Кънев и да ги бият.
18
2
 
0
 
! Отговори
Aman преди 3 месеца
До Анонименot takivi kato tebe
17
1
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 3 месеца
Също като теб
16
9
 
6
 
! Отговори
1262 преди 3 месеца
Този е син на баща си Румен Гечев. Който навремето с авера си Виденов докараха долара до 3000 лв.
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Истината е че българските земеделци са на Малдивите и карат майбах за 300 бона, хайде стига хленчене те са свикнали на помощи от измамата ковит, сега складовете преливат от стока която мухлясва обаче цените не падат.
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ecтecтвeнo, в EK gepибeйcтвaт aмepиkaнckитe HПO-тa и paбoтят зa интepecитe нa CAЩ...
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За жалост Гечев е прав, тепърва ще сърбаме попарата на брюкселските зелени комунисти. Твърде много грешки се допуснаха, няма как европейската икономика да издържи на непрестанните забрани, ограничения и нарастваща данъчна тежест. Не е проблема толкова в Украйна, колкото в безумната зелена сделка.
12
3
 
15
 
! Отговори
THE BEST преди 3 месеца
БРАВО! Много точно казано! Цялата истина в едно изречение.
11
5
 
6
 
! Отговори
Сега преди 3 месеца
Като палачите толкова много да кажеш каде е българската ви продукция че ката гледам почти всички зеленчуци и плодове идват от вън( ЕС ).
10
9
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 3 месеца
К.о.м.у.н.д.е.т.а. ръсят глупости
9
5
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 3 месеца
*** ръсят глупости! От десетки години всяка зима фермерите протестират за субсидии, а всяка есен - срещу ниските изкупни цени :) Проблемът на Европа е свръхпроизводството, но това на изток никой не го е виждал и не го разбира :) И Украйна не е фактор, Европа може да я зарине със земеделска продукция!