Василев: С присъединяването ни към еврозоната ще си възвърнем контрола върху валутата

От 2025 г. страната трябва да е член на еврозоната, убеден е той
8 фев 2024 19:12, Анисия Иванова
188
Василев: С присъединяването ни към еврозоната ще си възвърнем контрола върху валутата
Снимка: БГНЕС

Защо България иска да въведе еврото? Финансовият министър Асен Василев отговори на този въпрос пред "Ди Велт“, че присъединяването на страната ни към еврозоната е закъсняло.

Той посочва, че левът още от 1997 година е вързан за германската марка, а от 2007 година - с еврото. Това означава, че Европейската централна банка от години определя индиректно българската парична политика. „Но ние не присъстваме, когато се взимат решенията.

От тази гледна точка с присъединяването на България към еврозоната ще си възвърнем в определена степен контрола върху нашата валута“, обяснява Василев.

Той допълва обаче, че основният мотив е друг – чрез въвеждането на еврото българската икономика ще пести много средства, тъй като 60 процента от търговията на страната е с други европейски държави, а заради различните валути разходите за извършването на транзакциите са високи. Според изчисленията на Василев става дума за един милиард евро или един процент от българския БВП.

Пред германското издание Василев изразява оптимизма си, че от първи януари 2025 година България ще е в еврозоната и изтъква аргументи като този, че задлъжнялостта на страната от 22% е втората най-ниска в целия ЕС и далеч под максимално допустимото ниво от 60 на сто. България няма проблем и с определената в Маастрихтските критерии цел от три процента дефицит. Пред „Тагесшпигел“ Василев казва, че 2023 година е приключена с дефицит от 2,2 процента.

Инфлацията в България

Все пак проблем има, не крие финансовият министър пред германското издание и посочва твърде високата инфлация от пет процента. Но и в това отношение той проявява оптимизъм. Прогнозата на министъра е, че през юни или най-късно през септември инфлацията ще слезе до изискваното ниво. Както посочва „Ди Велт“ - в момента то е 2,5 процента. А както отбелязва Василев в "Тагесшпигел" - инфлацията в България спада по-бързо, отколкото в другите европейски страни, затова вероятно критерият ще бъде покрит още тази година.

Министър Василев заявява през германското издание, че не вижда никакви причини да се отлага повече присъединяването на България към еврозоната– банките са готови и в технологичен план, а новите евромонети са в процес на изработване. Допитванията сочат, че повечето българи подкрепят присъединяването на България към еврозоната, казва още Асен Василев. А поддръжката от страна на икономиката е още по-голяма.

Пред "Тагесшпигел" министърът изтъква, че цялата икономика на България де факто работи с евро, което се вижда в различни сфери, включително при сделките с недвижими имоти. Освен това голяма част от българите получават доходи в евро и имат сметки в евро. С други думи общата европейска валута нито е нещо застрашително, нито нещо непознато. Василев отговаря и на едно широко изтъквано опасение, като казва, че присъединяването на Хърватия към еврозоната е показало, че поскъпването там е било едва 0,2 – 0,3 процента.

Политическа нестабилност и корупция

А какво влияние могат да окажат политическата нестабилност в България, където бяха проведени пет парламентарни избора в рамките на пет години, и темите за прането на пари и корупцията? Финансовият министър казва пред "Ди Велт", че през последните години България въпреки всичко е успяла да задържи дефицита под три процента.

А по отношение на борбата срещу корупцията той изтъква: „Правомощията на Антикорупционната комисия и на главния прокурор бяха разширени значително. Пред набелязаните от правителството мерки за борба с корупцията вече няма никакви пречки“. Пред "Тагесшпигел" министърът споделя и очакванията си да се разшири сферата на действие на разследващите органи - за да бъдат те в състояние да проследяват комплексни транзакции през повече страни, пише "Дойче веле".

В името на икономическата стабилност на България през следващите години според Василев е необходимо да бъдат повишени заплатите – включително и поради това, че над един милион българи са заминали за чужбина, защото там печелят повече. Същевременно данните сочат, че през 2022 година за първи път хората, върнали се в България от Европа, са повече от заминалите.

Слабости на еврото?

Василев коментира и темата за слабостите на еврото: „Решаващо за бъдещето на еврото, според мен, ще е дали всички заедно ще успеем да повишим конкурентоспособността на европейската икономика като цяло. Трябва да се сложи ред в Европа в енергиен план – защото не може в Европа енергийните разходи да са трайно по-високи от тези в САЩ или в Китай. Това е сериозен проблем, който се отразява и на съвместната валута“.

Затова препоръката на Василев е за комбинация от технологии и енергийни източници, които да осигурят конкурентоспособността в дългосрочен план. Той посочва, че България инвестира много във фотоволтаиката и във вятърната енергия, в нови водни централи, както и в ядрени.

Министърът казва пред германското издание, че другият фактор за бъдещето на еврото е регулацията на трудовия пазар. Поясненията, които Василев дава по този повод, са следните: „През последните 10-15 години Европа допусна неконтролирана миграция – за разлика от Канада или Австралия. И в Европа миграцията трябва да е по-тясно обвързана с това, от което имат нужда работодателите. Ние търсим най-вече хора, които се интегрират в обществото, плащат данъци и могат да работят“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези двамата комици Лаурел и Харди още ли ви будалкат с еврозоната? Европейците никога няма да ви пуснат в еврозоната. Проблемът е на расова основа, европейците никога няма да ви приемат за равни. Щом толкова лесно ви колонизираха и ви овладяха тотално държавата и властта, как да ви приемат за равни?
76
7
 
2
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 3 месеца
България не е задлъжняла благодарение на политиките на правителствата на Борисов
75
2
 
7
 
! Отговори
Тъкър преди 3 месеца
след по-малко от 5 часа излъчвам Интервюто с Путин - Утре ще се Събудите в Един Нов Свят!
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На този индивид,ми се иска само ,да му кажа едно! Едва ли ще ме прочете.Българина,стиска и скърца със зъби,и едва ли ще изтърпи дълго още това " управление"!!!-:(
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стив Ханке каза, какво трябва да прави България, за да оцелее. Гледайте го при Карбовски.
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Вярвал" - значи той "вярвал", ами някои вярват в извънземни (то е доста вероятно да има), някои вярват на гласовете дето им се обаждат по телефона и им казват да хвърлят торба с пари от балкона, някои пък вярват на гласовете в главата си, аз вярвам в Бог; тази тротинетка вярвала в икономически резултат, в какъвто май не трябва да се вярва, а да се предвиди или поне ПРЕДПОЛОЖИ. Да се "вярва" в нещо, значи се търси упование, което излиза извън рамките на разума. Гати тъпанара.
71
2
 
10
 
! Отговори
Асенча преди 3 месеца
е вреден за България.
70
1
 
2
 
! Отговори
до 92 преди 3 месеца
то и 1 партия е достатъчна но с повече гласове,ии ако няма много алабалисти
69
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еврото и влизането на България в Шенген ще довърши нашата държава.Според мен ни трябват още партии като Възраждане с цел да може повече партии които са с едно и също виждане да влязат в парламента.
68
2
 
13
 
! Отговори
Розов тротинеткаджия преди 3 месеца
Дреме ми на кого вярваш, аз вярвам на валутния борд и да си легна наяден, а не пак да има поредната бясна спекула, заради приема на еврото и нашите алчни търговци :)
67
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аааа !!! Мошеника от Лондон !!! В еврозоната лихвите по ипотеките не са ли двойно по големи ? А икономиките на еврозоната не са ли в рецесия ? Значи да влизаме в рецесия и големи лихви за да се освободят едни милиарди от резерва за кокорчо . Това е в интерес само на мошениците .
66
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
РЕФЕРЕНДУМ!!!Избрани сте с по-малко от 30% избирателна активност!!!
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС ще се разпадне до 10 години и тогава какво ще правим с това евро - явно ще палим камината с него.
64
3
 
10
 
! Отговори
Путин преди 3 месеца
тази Сметка е без Кръчмар, а Кръчмарят - съм Аз! Скоро ЕС - няма да Съществува, още по-малко Валутата му - ако не искате Рубли - има Юани - изборът е Ваш, ако Лика на Мао ви допада повече!!
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като коментираш че от 1991 до днес България се управлява от внуци и синове на бивши Бкп от ДС ейци сега пребоядисани в евроатлантици и Нато вци веднага трият. Защо запалиха тогава Партийният дом в София в началото на 90 години за да не ги открият досиетата. Затова Мразим България заради тия крадци който ограбиха нашите родители и дядовци. По добре България да я управляват Талибани и военен министър да е Мохамед Якуб, отколкото соломон паси или тагарев, отколкото тези крадци бе грам скрупила.
62
0
 
7
 
! Отговори
1234 преди 3 месеца
До Анонимен 74 ---ако това, че смятам , че трябва да се изчака с приемането на еврото ме прави комунист - ОК КОМУНИСТ съм. Само да кажа, в родовете на майка ми и баща ми няма и никога не е имало нито един комунист. А рода на майка ми е изселен в сервена БГ. Да ако искаш да си говорим за комунисти!
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-добре е да има на есен или на пролет нови избори ако не се организира референдум за запазване на лева.
60
3
 
10
 
! Отговори
ЕЙ розов преди 3 месеца
нали вече сме в борд и сме вързани за еврото и лев нямаме, защо ти е зона??
59
1
 
6
 
! Отговори
1234 преди 3 месеца
До Captain America --- некролог е за БГ икономика, вкарва ни в групата на свърх задлъжнелите държави
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АзНай-добре е да запазим националнаната си валута.Който иска да плаща в евро да си отвори една сметка в евро и да плаща с карта към тази сметка по магазините и никой няма да го спре.