В Нидерландия пак разследват "българска измама" със социални обезщетения

През 2013 г. десетки хиляди семейства бяха неправомерно обвинени
Обновена: 17 апр 2024 14:47 | 17 апр 2024 14:42, Елка Василева
70
В Нидерландия пак разследват "българска измама" със социални обезщетения
Снимка: архив, БГНЕС

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България. Отделът „Социални обезщетения“ е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се регистрират на нидерландски адрес и кандидатстват за обезщетения. Става въпрос за 2000 различни социалноосигурителни номера, предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП.

Това се посочва в писмо, което държавният секретар по обезщетенията и митниците Ауке де Врис е изпратила до Камарата на представителите.

През 2013 г. също беше разкрита българска банда, извършвала по този начин мащабни измами със социални обезщетения. Този нов случай изглежда като повторение на случая от 2013 г.

Общественото недоволство около така наречената „българска измама“ според някои е допринесло значително за организираното преследване на измами, при което десетки хиляди семейства бяха неправомерно обвинени и впоследствие получиха големи обезщетения. Възстановяването от този скандал с обезщетения все още създава главоболия за Де Врис.

Последствията от скандала с обезщетенията също така затрудняват отдела в предотвратяването на този вид измами, пише Де Врис. По думите ѝ служителите се опасяват да не сгрешат отново. Освен това поради несъответствие със законовата и нормативната уредба са били деактивирани системите за предупреждение, целящи идентифициране на заявления, в които нещо може да не е наред. Службата все още работи върху въвеждането на нов подход срещу измами, който ще намали риска от неправомерно отпускане на надбавки.

В същото време Де Врис предупреждава при тези нови сигнали за измама да не се забравя за хората и човешкото измерение. Възможно е да става дума за лица, които са жертва на злоупотреба с личните им данни. Държавният секретар се позовава и на неотдавнашния окончателен доклад от парламентарното разследване на политиката срещу измамите, който заключава, че в продължение на години правителството е било сляпо за хората и закона.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
8
 
! Отговори
Пак циганьори преди 1 месец
с етикет българи.
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ромеите вършеят. Мислеха, че като сочат нас лошите българи с пръст, че тях ще ги подминат. Да, ама не. Никой не им е виновен, сега да си сърната попарата и друг път да не ни сочат с пръст.
62
0
 
8
 
! Отговори
НИКАКВИ ДЕТСКИ И преди 1 месец
ПОМОЩИ ЗА "ТРАЙНО-БЕЗРАБОТНИТЕ" ИНДИЙЦИ
61
0
 
4
 
! Отговори
Ружа Игнатова преди 1 месец
Трудно ще ме стигнат братята индийци.
60
1
 
5
 
! Отговори
Knufflekutje преди 1 месец
Влизам в посолството ни в Хага никой не говори български!!!! За писане да не става и думапочват да ме дърпат и молят да им попълвам декларация. Никви българи не са жалко,че по паспорт се водят такива.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 30 "На българин няма да му дадат социални помощи, остават ромите с българско гражданство :)))" това политика на юде. На Хазар Сорос знам че на Българи не дават от опит искат ти хиляда работи трябва да си работил поне една година за обезщетения а съответно живял 5 години в държавата за да взимаш социял, знам организаций за интеграция на хора от България и Румъния, но един път не видях бял румънец или Българин амо чавали това са Расистки Хазарски организаций делящи хората на Етноси.
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Те - Държат ги турци или хора вързнаи с правителстовто и евродепутатите, иначе се сече със секирата. Всеки знае - 5000 евро да ти "оправят нещата" и изведнъж изкачаш със 18 месеца стаж в завод, дето не знаеш къде е, ама сте писани 1000 работника и почваш да смучеш по 2000 евро на месец за половин година, а после ходиш да се правиш на болен, да взимаш още половин година.
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом са балъци, ще им източват системата.
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има хора, които са на помощи в Нидерландия, на помощи в Дания, а в същото време са си у маалта у Хасково и си купуват вече трети джип, защото са на помощи и от родния ни НОИ...
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Да ама не Нидерландия си има разследващи органи които залавят измамниците и после - тежко им." - Ох малейййй! И като ги хванта, и като уйнат "РАСИЗЪМ" и като ги псунат, да не са в ареста, след 2 месеца са в Белгия.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов - Рюте приключва. И си личи. Може би има шанс за Холадния.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"В същото време Де Врис предупреждава при тези нови сигнали за измама да не се забравя за хората и човешкото измерение. Възможно е да става дума за лица, които са жертва на злоупотреба с личните им данни." - Ала в Сливен, да видиш грешките, дето са им крали данните - виждат се Ягуари, Мерцедеси, БМВ-та, а преди 10 години се виждаха само жигулита и голфове.
52
4
 
0
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Дори и Путин не ни е конкуренция,поне в Нидерландия))!
51
3
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 1 месец
Германия какво чака и там е същото особено етноса и пълно с наркотиците и наркомани
50
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
"... според някои е допринесло значително за организираното преследване на измами, при което десетки хиляди семейства бяха неправомерно обвинени" - не само обвинени, но Рюте прие закон, който по подобие на законите в Белгия НЕ ПОЗВОЛЯВА на гражданите да се оплачат от административните актове и да си търсят правото. ПП. Каква е дефиницията за диктатура?
49
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
"През 2013 г. също беше разкрита българска банда" - това е лъжа, срещу която НЕБЪЛГАРСКОТО МВнР НЕ възрази. Бандата е на турски холандци, които просто взимат данни на турскоговорящи българи, които само веднъж стъпват в холандия. Никой не ни е крив, че искаме да се харесваме на западните про'с'таци, вместо да си защитаваме интереса и името.
48
1
 
9
 
! Отговори
Краси Петрофф преди 1 месец
всичките черни кожи от костинброд, петърч и околностите забогатяха от такива измами! карат коли за по 200 000 лева и никой, ама никой не може да им потърси сметка. Така е в демократичния режим!
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ромите са Задружни и си Помагат ,ако знае няква далавера я казва и на другите и не са неграмотни -всички помощи са им по закон . българин Никога Нищо Няма да ти каже ,камоли да ти помогне , най-много от злоба да те наклевети ,да ти направи мръсно .
46
3
 
13
 
! Отговори
Слави преди 1 месец
Ние с това се славиме в целия ЕС.С измами и престъпления.
45
2
 
5
 
! Отговори
Десетки хиляди преди 1 месец
семейства бяха неправомерно обвинени... брей, то голям рахат в Нигерландия, бе!