Еврозаплата: Представителите ни в ЕП ще се разписват срещу ?13 хил.

Бъдещите евродепутати обаче без право на пенсия от бюджета на ЕС
154
Еврозаплата: Представителите ни в ЕП ще се разписват срещу ?13 хил.
Снимка: архив, Ройтерс

Над 13 хиляди лева месечна заплата ще получават бъдещите евродепутати. В това число не влизат допълнителните надбавки, командировъчните и пътните разходи на членовете на Европейския парламент, съобщи bTV.

8757 евро – точно толкова е месечната заплата на евродепутата. След данъци и осигуровки сумата възлиза на 6824 евро или 13 306 лева.

Така годишната заплата на евродепутата е в размер на близо 160 000 лева. За целия 5-годишен мандат това прави близо 800 000 лева.

Бъдещите евродепутати няма да имат право на допълнителна пенсия от бюджета на Евросъюза. Право на такава имат само тези, влезли в Европарламента до 2009 година.

Евродепутатите получават допълнително финансиране за наемане на офис и ангажиране на свой екип, допълва картината доцентът по право на ЕС Христо Христев.

"Сътрудници, които получават общо възнаграждение от порядъка на 15 000 евро. Истината е, че в рамките на ЕС членовете на парламента съвсем не са от най-високо възнаградените", каза доц. Христев.

Те получават половината от заплатата на член на комисията и някъде около една трета от заплатата на член на съда на ЕС.

Освен политическа, битовата мотивация на кандидатите за Европарламента съвсем не е за подценяване, обяснява политологът Георги Киряков.

"Има доста евродепутати, които чисто битово предпочитат да са там, защото първо са далеч от очите на партийните лидери. Второ – получават една прилична заплата, трето – почти нищо не вършат и не се изисква от тях да вършат", коментира той.

Друга привилегия е, че евродепутатите получават имунитет. Според доц. Христев обаче един депутат не може да спести сериозни разследвания - ако са налице доказателства, че е свързан с престъпно деяние, може да бъде поискано свалянето на неговия имунитет от парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За толкова пари трябва да работят денонощно и без почивен ден. А те отиват сутрин там разписват се и хукват на лов за конмандировъчни.
121
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 години
А тези които ги избират,за 66 евро минимална пенсия.
120
0
 
7
 
! Отговори
бакалска сметка преди 4 години
Двугодишната заплата на "добре" платен работник/служител в България.не е само заплатата им, а издръжката, режийните, съветниците, командировачните? И нали уж трябва да минем на електронно управление? Защо не си седи всеки в държавата и онлайн да си законотворят и заседават?Все въпроси, на които никой няма да отговори
119
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
750 безделници затова се мотаят с англия защото не искат да се разделят с50 милиарда вноска болни били о ишиас зап балкани не могат да го докаратдо тази вноска ама пак е нещо аз затова не гласувам защото виждам как паритеизтичат към големите а ние ще строим хемус с наши пари
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще умрат от глад тия хора бе! Веднага да се организираме и да спретнем една SMS операция за подпомагане на горките, че по едни обувки и по едно сетренце да си купят, да не одят голи, боси и гладни...Безсрамници, да оставят ората да мизерстват на една заплата...
117
0
 
1
 
! Отговори
Brexit преди 4 години
Булгарекзит
116
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакво гласуване от мен няма да видите ! Безсрамници ! Този евро парламент облагодетелства единствено богатите държави , тук доходите ни са мизерни , а това те не го виждат ! РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕС ! НЕКА НАРОДА КАЖЕ С КАКВО ЕС Е ДОПРИНЕСЪЛ ЗА ДОБРОТО МУ СЪЩЕСТВУВАНЕ ! ЗАКОНИ КОИТО ЗАЩИТАВАТ МАЛЦИНСТВА ! НИСКИ ЗАПЛАТИ - ДА ВИ ПИКАМ НА ЕВРО СЪЮЗА ! НЕЗАБАВЕН РЕФЕНДУМ - КОЯ ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА ЩЕ ГО ОРГАНИЗИРА ЗА ДА Я ПОДКРЕПЯ ???
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласуването е най - малката беда . Нямаме нищо против да вземат и 130 . Но Равновесието в Природата е в сила и за Равновесието о Обществото на хората - те за това са там - но , на кой му пука .
114
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
750 безделника аз затова не гласувам
113
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представителите ни в ЕП ще се разписват срещу ?13 хил.---------------------Е ПА ВИЕ СИ ТРАЙТЕ КАТО ПОКОРНИ ЧИФТОКОПИТНИ .......И СИ БОЯДИСВАЙТЕ ЯЙЦАТА КАТО ДОБРИ СТРАХЛИВИ ХРИСТИЯНЧЕТА...
112
2
 
14
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Кой наш евродепутат направи нещо за нас?Ромите ли усмириха?Инвестиций ли привлякоха?Какво се разбра от тяхната работа досега?
111
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма борба за еврозаплати!!! Ццццц
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да им ги дават за да не вземат подкупи за гласуване на лобистки закони и да дават разни разрешения, но както е казал Мечо Пух, колкото повече - повече. Даже тези 13 000 сигурно са малко в сравнение с другото "заработено".
109
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие никога няма да взимате такава заплата
108
1
 
6
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Заплатата която евро дупеблизец получава е....чисто в джоба 35 000евро на месец и след 5г.хранилка бонус от ...400 000евро .
107
6
 
10
 
! Отговори
Gogo преди 4 години
Гласувайте за Иванчева хора поне да ви е кеф на душата ...поне нея да вкараме
106
1
 
14
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Със 7лв. и 12ст. увеличиха социалните пенсии...на ромите, които цял живот са брали ...без трудов договор и нормиран работен ден...ако Орбан разбунва оядените търтеи в Европарламента ... и смущава безграничното им щастие....българските депутати...са там - за да се присъединят към преобладаващата група на търтеите!
105
1
 
14
 
! Отговори
Край преди 4 години
А сега гласувайте като немате акъл
104
1
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До Анонимен 96 Вярно много се оядоха. Сега ще дойдат гладните и започват па те.Имат огромен опит.
103
1
 
7
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 93 Вярно са кървави пари.Що плюски им излезнаха на ръцете от лопатите......